Patru candidaţi s-au înscris în cursa pentru şefia Parchetului General

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patru magistraţi s-au înscris în cursa pentru şefia Parchetului General. Printre aceştia se numără şi adjunctul procurorului general al României, Codruţ Olaru, dar şi fostul preşedinte al CSM, Oana Schmidt-Hăineală. Ministerul Public a rămăs fără procuror şef după ce Tiberiu Niţu a demisionat la începutul lunii februarie după ce numele său a apărut în scandalul coloanelor oficiale.

UPDATE Ministerul Justiţiei a emis, joi, un comunicat de presă în care precizează că cei care şi-au depus candidaturile pentru şefia Parchetului General sunt Codruţ Olaru, Oana Schimdt-Hăineală, Gheorghe Ivan şi Augustin Lazăr.

Codruţ Olaru este, din mai 2013, adjunct al procurorului general al României, iar anterior, din 11 ianuarie 2007, a fost procuror-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.

Oana Hăineală este membru al Consiliului Superior al Magistraturii din anul 2012, având la activ un mandat de vicepreşedinte al instituţiei şi unul de preşedinte al CSM. În cadrul consiliului este reprezentant al parchetelor de pe lângă tribunale.

Augustin Lazăr este doctor în drept şi procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba.

Gheorghe Ivan este fost procuror-şef al DNA Galaţi iar în prezent procuror la Parchetul General

Joi dimineaţă, în presă a apărut şi informaţia potrivit căreia şi Constantin Sima, preşedintele Asociaţiei Procurorilor din România, s-ar fi înscris în cursa pentru şefia Ministerului Public. 

Potrivit calendarului stabilit de Ministerul Justiţiei, în perioada 18 - 22 martie, candidaţii vor avea discuţii cu ministrul Prună. Ulterior, pe 23 martie, ministrul va trimite propunerea către Consiliul Superior al Magistraturii, care va da un vot consultativ. Până pe 22 aprilie, propunerea va ajunge de la CSM la Preşedintele României care va anunţa dacă este de acord sau nu cu procurorul propus.

În prezent, Bogdan Licu, prim-adjunct al procurorului general, asigură interimatul la conducerea Parchetul General, după ce Tiberiu Niţu şi-a dat demisia după ce numele său a apărut în dosarul privind scandalul coloanelor oficiale.

Scandalul coloanelor oficiale

În scandalul privind coloanele oficiale, Gabriel Oprea a fost pus sub urmărire penală pentru abuz în serviciu  pentru că ar fi cerut ilegal să fie însoţit de echipaje ale Poliţiei Rutiere, serviciu de care ar fi beneficiat, de asemenea ilegal şi procurorul general Tiberiu Niţu în baza unui protocol.

Niţu ar fi beneficiat de 700 de deplasări însoţit de coloana oficială, din aprilie 2014 până în octombrie-noiembrie 2015.

În apărarea sa, Tiberiu Niţu a precizat că nu a cerut coloană oficială şi nici nu a beneficiat „de coloană oficială în sensul în care această noţiune este definită prin lege”.

„Nu am solicitat şi nu am beneficiat de coloană oficială în sensul în care această noţiune este definită prin lege. Mi s-a asigurat un dispozitiv de însoţire şi protecţie. Stabilirea unui anumit nivel de protecţie pentru diverse categorii de demnitari şi punerea în practică a măsurilor de protecţie sunt atributul instituţiilor specializate ale statului şi nu al beneficiarului protecţiei”, spune Niţu.

Magistratul a explicat că măsurile de protecţie asigurate procurorului general al României de către instituţiile specializate ale statului sunt „proporţionale cu riscurile potenţiale la care acesta este expus în exercitarea anumitor atribuţii de serviciu, astfel cum acestea sunt prevăzute de legislaţia în vigoare”.

Pe aceeaşi temă:

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, lansează procedura de recrutare pentru ocuparea funcţiei de Procuror General: „Candidaţii vor avea şanse egale”

Ministrul Justiţiei, despre alegerea unui nou procuror general: „Un concurs nu va fi. Eu nu dau concursuri şi nu le dau teste procurorilor“

Scandalul coloanelor oficiale l-a răpus şi pe procurorul general Tiberiu Niţu, care a demisionat. Preşedintele Iohannis a acceptat demisia

Gabriel Oprea: Tiberiu Niţu a avut coloană în baza protocolului semnat de specialişti, are „misiuni importante“ 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite