Ministrul Justiţiei, despre alegerea unui nou procuror general: „Un concurs nu va fi. Eu nu dau concursuri şi nu le dau teste procurorilor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Justiţiei, Raluca Prună FOTO Eduard Enea
Ministrul Justiţiei, Raluca Prună FOTO Eduard Enea

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat joi că a avut o discuţie informală cu membrii Secţiei de procurori ai Consiliului Superior al Magistraturii, stabilind că procedura pentru numirea unui procuror general trebuie declanşată cu celeritate. Mai mult, aceasta a precizat că nu va declanşa o procedură comună pentru numirea conducerii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) şi a Parchetului General.

„Am avut o discuţie informală cu membrii Secţiei de procurori. Suntem de acord că procedura trebuie declanşată cu celeritate, aşa cum am spus acum două zile, şi am căzut de acord asupra principiilor. Nu sunt principii noi. Sunt principii pe care s-au mai făcut propuneri şi numiri anterioare, aşa încât suntem cu toţii de acord, şi CSM, şi noi, cum anume trebuie procedat. În curând voi publica criteriile. Nu aş vrea să dau acum un termen. Nu pot spune decât că tratez acest lucru cu maximă urgenţă, pentru că România trebuie să aibă cât de curând un procuror general”, a spus  Prună după disucţia informală de la CSM.

Ministrul Justiţiei a explicat că nu se va organiza un concurs pentru funcţia de procuror general.

„Acum voi declanşa cu celeritate procedura pentru ocuparea postului de procuror general, pentru că această funcţie este vacantă la acest moment. (...) Un concurs nu va fi. Procesul, aşa cum este prevăzut acum de lege, nu stabileşte un concurs. Va fi ca şi la numirile precedente, respectiv o procedură care va avea loc la Ministerul Justiţiei. Am declarat public că eu nu dau concursuri şi nu dau teste procurorilor. Cred că legea stabileşte nişte condiţii foarte exacte. (...) Nu va fi nimic spectaculos şi nou. Vom repeta o procedură care s-a dovedit a fi eficientă la ultimele numiri", a subliniat Raluca Prună.

De asemenea, aceasta a precizat că nu va declanşa o procedură comună pentru numirea conducerii DNA şi Parchetului General.

„La Parchetul General suntem în situaţia în care avem o vacantare a postului. La DNA nu suntem în această situaţie, aşa încât faptele mă obligă să decuplez cele două proceduri”, a explicat ministrul Justiţiei.

Tiberiu Niţu a demisionat în urma scandalului privind coloanele oficiale

În prezent, Parchetul General este condus, interimar, de Bogdan Licu, asta după ce Tiberiu Niţu şi-a dat demisia după ce numele său a apărut în scandalul coloanelor oficiale. Concret, acesta ar fi beneficiat ilegal de 700 de deplasări însoţit de coloana oficială. 

Niţu şi-a anunţat demisia printr-un comunicat de presă emis pe 2 februarie. El precizat atunci că nu a cerut coloană oficială şi nici nu a beneficiat „de coloană oficială în sensul în care această noţiune este definită prin lege”.

„Nu am solicitat şi nu am beneficiat de coloană oficială în sensul în care această noţiune este definită prin lege. Mi s-a asigurat un dispozitiv de însoţire şi protecţie. Stabilirea unui anumit nivel de protecţie pentru diverse categorii de demnitari şi punerea în practică a măsurilor de protecţie sunt atributul instituţiilor specializate ale statului şi nu al beneficiarului protecţiei”, spune Niţu.

Magistratul a explicat că măsurile de protecţie asigurate procurorului general al României de către instituţiile specializate ale statului sunt „proporţionale cu riscurile potenţiale la care acesta este expus în exercitarea anumitor atribuţii de serviciu, astfel cum acestea sunt prevăzute de legislaţia în vigoare”.

  

„În întreaga mea carieră de magistrat, precum şi în funcţia de procuror general, am fost permanent preocupat de respectarea legii şi a normelor deontologice”, a mai spus Niţu.

Numele lui Niţu apare în dosarul în care este implicat Gabriel Oprea

Luna trecută, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au cerut aviz pentru începerea urmăririi penale a fostului ministru de Interne Gabriel Oprea, suspectat de abuz în serviciu, pentru că ar fi cerut ilegal să fie însoţit de echipaje ale Poliţiei Rutiere, serviciu de care ar fi beneficiat, de asemenea ilegal şi procurorul general Tiberiu Niţu în baza unui protocol.

Potrivit unor surse judiciare, Niţu ar fi beneficiat de 700 de deplasări însoţit de coloana oficială, din aprilie 2014 până în octombrie-noiembrie 2015.

Prima reacţie a lui Tiberiu Niţu

La scurt timp după apariţia acestor informaţii, Tiberiu Niţu a emis un comunicat de presă în care preciza că el a respectat legea şi codul deotologic al magistraţilor şi că a beneficiat doar de măsurile de protecţie prevăzute de lege, proporţional cu riscurile şi responsabilităţile acestei funcţii. 

„Având în vedere comentariile purtate în spaţiul public referitoare la persoana mea, doresc să precizez că în întreaga mea carieră de magistrat, precum şi în funcţia de procuror general, am fost permanent preocupat de respectarea legii şi a normelor deontologice", se arată în comunicatul lui Tiberiu Niţu.

Procurorul general al României arată că „în cadrul activităţii desfăşurate în calitate de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, am beneficiat doar de măsurile de protecţie prevăzute de lege, proporţional cu riscurile şi responsabilităţile acestei funcţii".

„Îi asigur pe toţi colaboratorii mei din cadrul Ministerului Public, pe toţi partenerii noştri instituţionali şi pe toţi cetăţenii României că activitatea noastră – a mea personal- nu este afectată, nu este influenţată sau perturbată de demersurile judiciare desfăşurate în vederea clarificării depline a acestei situaţii şi, totodată, îmi asum obligaţia de rezervă ce îmi revine în raport cu activitatea desfăşurată în acest sens", a mai precizat Tiberiu NIţu.

„Apreciez că este de datoria mea, în calitate de procuror general, să mă asigur că în această perioadă activitatea Ministerului Public se va desfăşura în condiţii normale şi în parametrii eficenţei consemnate în ultimul raport MCV”, a conchis procurorul general al României.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite