Parchetul General cere ÎCCJ să stabilească o practică unitară în cazul prescripției, după decizia CJUE

0
Publicat:

Parchetul General a formulat recurs în casație în procesul în care s-a constat prescripția unor fapte penale în legătură cu retrocedări suspecte în Năvodari. În acest context, procurorii au cerut ÎCCJ să stabilească o practică unitară în cazul prescripției.

Parchetul General, condus de Alex Florența, cere practică unitară în cazul prescripției.Foto: Inquam
Parchetul General, condus de Alex Florența, cere practică unitară în cazul prescripției.Foto: Inquam

"În cursul zilei de astăzi, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a declarat recurs în casație împotriva Deciziei nr. 237 din 21 iulie 2023 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie - Secţia Penală, pronunțată în apel în dosarul nr. 3743/2/2015 privind mai mulți inculpați și având ca obiect săvârșirea unor infracțiuni de corupție și spălarea banilor, în care DNA a dispus trimiterea în judecată la data de 27 noiembrie 2014.

Având în vedere multiplele opinii juridice exprimate în spațiul public și pentru a preveni generarea unei practici neunitare în aplicarea Deciziei CJUE din 24 iulie 2023 în cauza C-107/23, în cuprinsul motivelor de recurs în casație a fost formulată și o cerere de sesizare a Înaltei Curți de Casație și Justiție în vederea pronunțării unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea unor chestiuni de drept", a transmis Parchetul General. 

Solicitarea procurorilor de stabilire a unei practici unitare vine după decizia CJUE din 24 iulie conform căreia deciziile de încetare a proceselor penale ca urmare a prescripţiei sunt contrare dreptului european, în cazul în care e vorba de fraude grave care aduc atingere intereselor UE.

Fapte prescrise într-un caz de retrocedări suspecte în Năvodari

Dosarul la care face referire parchetul vizează retrocedarea unor terenuri din judeţul Constanţa. Fostul edil al oraşului Năvodari şi o judecătoare, condamnaţi în primă instanţă la 9, respectiv 6 ani, pentru fapte cu un prejudiciu estimat la 25 de milioane de euro, au scăpat de acuzaţiile penale ca urmare a prescripţiei, printr-o decizie din 21 iulie a instanţei supreme. 

"În anul 2011, inculpatul Matei Nicolae, împreună cu inculpaţii SC Dormarbib Group SRL şi Gurgu Isidor, a constituit un grup infracţional organizat al cărui scop a fost săvârşirea unor infracţiuni îndreptate împotriva patrimoniului oraşului Năvodari, dar şi de spălare a banilor, care să le asigure folosul acelor infracţiuni. În cadrul acestui grup, care a acționat până în anul 2013, inculpatul Matei Nicolae a avut rolul de a iniția hotărâri de consiliu local prin care să se creeze premisele fraudării intereselor economice ale primăriei Năvodari, iar ulterior, de a dispune în mod ilicit de bunuri și sume de bani aparținând orașului, cu efectul păgubirii bugetului local și obținerii unor avantaje patrimoniale pentru alte persoane. La rândul lor, în cadrul asocierii, inculpații Gurgu Isidor și SC Dormarbib Group - strâns legați prin legături de familie și respectiv comerciale de inculpatul Matei Nicolae - au avut rolul de a dobândi bunurile provenite din săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu de către acesta din urmă. De asemenea, inculpații Gurgu Isidor și SC Dormarbib Group au transmis mai departe bunurile cu proveniență ilicită, cu scopul ascunderii originii lor ilicite. Grupul infracțional constituit de către inculpații Matei Nicolae, Gurgu Isidor și SC Dormarbib Group SRL a fost, totodată, sprijinit și de către inculpații Căpățână Victoria și Idvu Constantin Florin. Aceștia din urmă au fost integrați în structura asocierii pe care au sprijinit-o la comiterea infracțiunilor. Spre exemplu, inculpata Căpățână Victoria l-a ajutat pe inculpatul Matei Nicolae să comită fapta de abuz în serviciu în legătură cu emiterea unui titlu de proprietate, procedând la alegerea completului de judecată prin introducerea mai multor acțiuni identice, urmată de renunțarea la judecată în toate dosarele formate, cu excepția celui repartizat inculpatei Jianu Corina Eugenia", spunea DNA la trimiterea în judecată, dând exemplu de hotărâri privind retrocedarea presupus frauduloasă a unor terenuri.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite