Fapte prescrise pentru Udrea și Ioana Băsescu în dosarul finanțării campaniei din 2009. Andronic, achitat definitiv

0
Publicat:

Instanța supremă a constatat că faptele de care erau acuzate Elena Udrea și Ioana Băsescu în dosarul privind finanțarea campaniei electorale din 2009 s-au prescris, decizia fiind definitivă. Dan Andronic a fost achitat definitiv.

Ioana Băsescu a fost achitată. Arhivă:
Ioana Băsescu a fost achitată. Arhivă:

Aceeași sentință a fost dispusă și în cazul celorlalți inculpați din dosar. În ceea ce îl privește pe Dan Andronic, judecătorii au menținut decizia primei instanțe, de achitare. Decizia este definitivă.

"Menține dispoziția de confiscare specială de la inculpata Udrea Elena Gabriela a sumelor de 691.029,63 lei, 918.864 lei și de 305.118 lei.

Menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză prin ordonanţele nr. 121/P/2015 din 16 martie 2017 ale Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, astfel cum acestea au fost menţinute prin sentinţa penală nr. 45 din 2 martie 2021 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia I Penală, pronunţată în dosarul nr. 5230/2/2017, cu privire la bunurile mobile şi imobile aflate în proprietatea inculpatelor Udrea Elena Gabriela şi Băsescu Ioana.

Menţine restul dispoziţiilor sentinţei penale apelate, în măsura în care nu sunt contrare prezentei", se mai arată în decizia instanţei. 

Acuzaţiile

Decizia ÎCCJ în dosarul finanțării campaniei pentru alegerile prezidențiale din 2009 a venit după o serie de amânări. 

În prima instanţă, fostul ministru al Turismului Elena Udrea a fost condamnată de Curtea de Apel Bucureşti la 8 ani de închisoare, iar Ioana Băsescu la 5 ani de închisoare.

În acelaşi dosar, Dan Andronic, acuzat de mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului, a fost achitat – acesta fiind şi singurul pe care instanţa l-a găsit nevinovat, decizia menţinută de ÎCCJ.

Alte condamnări au fost dispuse pentru: fostul președinte al Consiliului Județean Tulcea Victor Tarhon a fost condamnat la 4 ani de închisoare pentru luare de mită; fostul secretar general al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului Gheorghe Nastasia a primit 6 ani de închisoare; Ioan Silviu Wagner, director general al Oil Terminal, acuzat de delapidare, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare.

Acum, cei menţionaţi scapă de răspunderea penală ca urmare a intervenţiei prescripţiei.

Procurorii menţionează în rechizitoriu că în cursul anului 2009, în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, au fost colectate sume de bani provenite din infracţiuni de corupţie, delapidare şi evaziune fiscală care au fost folosite, ulterior, pentru plata unor servicii prestate în campania electorală.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite