Neculai Onţanu şi Anghel Iordănescu, la Parchetul General, pentru a fi audiaţi în dosarul alegerilor din 2009

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anghel Iordănescu şi fostul primar al sectorului 2, Neculai Onţanu, au fost audiaţi joi în dosarul alegerilor prezidenţiale din 2009. Cei doi au fost citaţi ca martori.

„Am fost citat ca martor în acest dosar. Ce am avut de comunicat le-am declarat procurorilor. Declaraţiile pe care le-am făcut sunt confidenţiale. Nu vă pot da alte detalii”, a declarat Onţanu, joi. 

Şi fostul vicepremier Gabriel Oprea a fost audiat în acest dosar, joia trecută. El a dat o declaraţie de martor în dosarul în care procurorii fac cercetări pentru abuz în serviciu şi falsificarea documentelor şi evidenţelor electorale.

Anghel Iordănescu  a spus că a fost chemat în calitate de martor. Le-a declarat ziariştilor că în seara alegerilor din 2009 a fost chemat personal de Gabriel Oprea la o „cina amicală”, dar a refuzat să facă alte declaraţii. 

Audierea lui Onţanu, Iordănescu şi a lui Oprea vine după ce jurnalistul Dan Andronic a relatat că, în seara scrutinului prezidenţial din 2009, fostul vicepremier a găzduit în casa sa o întâlnire la care au participat şi foştii şefi ai SRI, George Maior şi Florian Coldea, precum şi procurorul general de la acea vreme, Laura Codruţa Kovesi.

Dan Andronic a scris recent că Laura Codruţa Kovesi şi Florian Coldea sunt două dintre personajele care au ajutat la victoria lui Traian Băsescu în alegerile prezidenţiale din 2009. Andronic a arătat că l-a sunat atunci pe Gabriel Oprea, care i-a spus să vină la locuinţa acestuia, pentru că are nevoie de el, iar acolo i-a găsit pe George maior, Florian Coldea şi Laura Codruţa Kovesi.

“Am înţepenit. Acolo era Statul! În acel birou se găseau George Maior, directorul SRI, Florian Coldea, prim-adjunctul SRI, Laura Codruţa Kovesi, procurorul general al României, Gabriel Oprea, fost ministru de Interne şi încă o persoană înaltă pe care nu o cunoşteam. Voturile din diaspora. Aici, Florian Coldea avea multe date şi cifre, dar şi George Maior primea informaţii. Cred că, atât cât am stat eu acolo, Kovesi a primit cel puţin două telefoane la care a răspuns: „Da, domnule Preşedinte”. După care ieşea din încăpere şi continua discuţia. În mod evident, Kovesi era o parte importantă a grupului, înţelegeam din modul în care punea întrebările referitoare la acţiunile ce se pot întreprinde. Au rămas în acea încăpere Laura Codruţa Kovesi, George Maior, Florian Coldea, Gabriel Oprea…Oamenii care au făcut posibilă victoria lui Traian Băsescu în 2009”, a scris Andronic.

Parchetul instanţei supreme a deschis pe 24 aprilie dosar penal privind alegerile prezidenţiale din 2009 şi face cercetări pentru abuz în serviciu şi falsificarea documentelor şi evidenţelor electorale, ancheta fiind începută după informaţiile făcute publice de Dan Andronic.

PSD şi ALDE au cerut înfiinţarea unei comisii de anchetă, însă miercuri plenul reunit al Parlamentului a decis amânarea cu o săptămână a adoptării hotărârii prin care se înfiinţează această Comisie. Traian Băsescu, preşedinte în perioada 2004-2014, a declarat că e de acord cu această comisie şi aşteaptă ca „PSD să se facă de râs până la capăt“.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite