Mitropolia Moldovei nu avea nicio derogare de la regulile stării de alertă pentru funeraliile IPS Pimen - DOCUMENTE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aproximativ 1.000 de oameni au participat la funeraliile IPS Pimen, în plină pandemie de coronavirusImagine: Adevărul
Aproximativ 1.000 de oameni au participat la funeraliile IPS Pimen, în plină pandemie de coronavirusImagine: Adevărul

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) precizeză că nu a acordat niciun fel de derogare Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei pentru organizarea funeraliilor IPS Pimen cu peste 1.000 de participanţi, în ciuda restricţiilor impuse de autorităţi.

   „Organizatorul nu a obţinut o derogare din partea INSP, CNCCI pentru realizarea acestei ceremonii”, subliniază DSU într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, în data de 20 mai 2020, odată cu trecerea în nefiinţă a Arhiepiscopului Pimen, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a trimis o solicitare atât Centrului Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei cât şi Institutului Naţional de Sănătate Publică în vederea obţinerii unei aprobări de a realiza slujba de înmormântare a IPS Pimen. Reproducem în facsimil acest document: 

arhiepiscopie pimen1

Solicitarea trimisă de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei prevede, conform documentelor publicate de DSU, două variante surprinse sub forma unui program, în care sunt prevăzute, în detaliu, cursul desfăşurării ceremoniei de înmormântare, cu reguli privind respectarea măsurilor de protecţie şi de distanţare socială. Reproducem a doua variantă propusă de Mitropolia Moldovei:

arhiepiscopie pimen2

„A fost menţionat faptul că slujba de înmormântare a Părintelui Arhiepiscop Pimen se va desfăşura, în aer liber, respectând măsurile aflate în vigoare odată cu intrarea stării de alertă pe teritoriul României şi anume distanţare socială respectiv minim 2 metri între participanţi precum şi purtarea măştilor de protecţie în vederea diminuării riscului de infectare a celor prezenţi cu virusul SARS-CoV-2”, se arată în comunicat.

Reproducem răspunsul CNCCI:

raspuns dsu

Astfel, solicitarea a fost supusă dezbaterii şi a fost soluţionată favorabil de autorităţi, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei având responsabilitatea de a respecta întocmai una dintre cele două variante exprimate de aceştia pentru a desfăşura slujba de înmormântare a IPS Pimen.

raspuns dsu pimen 2

„Subliniem faptul că acordul favorabil exprimat de către INSP, respectiv CNCCI în vederea  organizării funerariilor Înaltului Părinte s-a realizat strict pe variantele exprimate de organizator şi care nu au prevăzut derogări de la normele de sănătate publică. Date fiind informaţiile şi materialele foto-video apărute în spaţiul public de la slujba de înmormântare a Părintelui Arhiepiscop Pimen, comunicăm faptul că organizatorul nu a obţinut o derogare din partea INSP, CNCCI pentru realizarea acestei ceremonii. Nerespectarea măsurilor de distanţare şi de protecţie a celor prezenţi din timpul slujbei, conform materialelor apărute în mass-media, exced competenţelor noastre”, se mai arată în comunicat. Iată răspunsul INSP trimis Mitropoliei Moldovei: 

raspuns autoritati pimen
Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite