Ministrul Mediului: Sunt mai multe organizaţii criminale în jurul importului ilegal de gunoi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gunoaiele ajung la noi deoarece România este una dintre cele mai ieftine ţări unde acestea pot fi depozitate şi neutralizate
Gunoaiele ajung la noi deoarece România este una dintre cele mai ieftine ţări unde acestea pot fi depozitate şi neutralizate

,,E o luptă continuă cu mafiile, sunt mai multe organizaţii criminale, de crimă organizată în jurul acestor activităţi (import ilegal de gunoi-n.r.)", anunţă ministrul Mediului, Tanczos Barna. ,,Adevărul” a relatat recent despre cum România a ajuns groapa de gunoi a Europei după ce sute de mii de kilograme de deşeuri au ajuns în ţară cu ajutorul unor funcţionali publici.

,,Importul de gunoi este ilegal. În Uniunea Europeană se vând cantităţi semnificative de deşeuri reciclabile dintr-un stat membru în altul. Am stabilit cu poliţia prin ce modalităţi să limităm accesul anumitor produse în România, să putem scana camioanele, să vedem ce conţin comparativ cu documentul pe care le completează”, a declarat ministrul Mediului la Digi24.

Tanczos Barna a făcut referire la situaţia din Bihor unde 200 de tone de deşeuri din materiale textile, plastic şi cauciuc au fost găsite de comisarii Gărzii de Mediu din Bihor, pe 15 aprilie, într-un sat din nordul judeţului, în curtea unei firme administrate de un cetăţean italian: ,,Ajungeau acolo şi firul mergea mai departe, de la firmă de reciclare din Cluj, etc".

Demnitarul a subliniat că România are o problemă în sensul că nu este capabilă să ofere materie primă pentru industria de reciclare.

,,În mod paradoxal, în România există o adevărată industrie de reciclare, însă statul nu e capabil să ofere materie pentru această industrie de reciclare. Este o anomalie, să ai industria de reciclare, dar să nu ai un sistem organizat care să facă tot procesul de colectare selectivă a deşeurilor, de tratare, de transport şi depozitare. Avem o industrie întreagă, fabricile de ciment aşteaptă materie primă de calitate. Sunt firme specializate pe reciclare şi unele trebuie să plece din ţară pentru că România nu e în stare să organizeze la nivelul primăriilor sau al judeţelor colectarea separată, tratarea, astfel încât materia primă să fie pregătită pentru industrie. Vom finanţa din PNRR industria de reciclare astfel încât capacitatea să se dezvolte”, a declarat Barna.

Ministrul îşi doreşte ca autorităţile să verifice cu stricteţe toate instituţiile publice locale, persoane fizice, dar şi proprietari de terenuri, care ar putea avea vreo legătură  cu aceaste ilegalităţi, adăugând că ,,oamenii ăştia sunt organizaţi”.

„Adevărul” a relatat recent cum sute de mii de kilograme de deşeuri au ajuns în România, în special prin Portul Constanţa Sud Agigea. Ele au putut intra în ţară cu ajutorul unor funcţionari publici, spun anchetatorii, care în loc de gunoaie au notat că sunt produse de uz casnic.

Doar în ultimii doi ani, autorităţile de la noi au depistat zeci de transporturi ilegale de deşeuri din Marea Britanie, Slovenia, Portugalia, Germania, Italia. Gunoaiele ajung la noi deoarece România este una dintre cele mai ieftine ţări unde acestea pot fi depozitate şi neutralizate. În acte, deşeurile apar ca produse de uz casnic, deşi ele sunt inutilizabile. Dacă un astfel de transport este depistat în vamă, el este returnat în ţara de origine. Însă, multe containere cu gunoaie trec liniştite de vigilenţa autorităţilor.

De exemplu, o firma din Marea Britanie a trimis în România 93 de containere, fiecare container cu asemenea „marfă” având greutatea de aproximativ 10 tone. Procurorii spun că astfel, britanicii au scăpat de plata a peste 450.000 de lire sterline, cât ar fi costat depozitarea deşeurilor, şi au plătit către partenerii români aproximativ 130.000 de lire ca să le transfere la noi.

Procurorii îi acuză pe patroni că au „profitat de nivelul de trai scăzut a unei pături sociale cu venituri mici care, dorind să intre în posesia unor astfel de produse îşi riscau viaţa sau sănătatea”. Produsele nu aveau nici un document de provenienţă, anumite mărfuri (veselă, pahare) care putea fi luată chiar şi „dintr-un spital de boli infecţioase din Anglia”, mai arată anchetatorii. Inclusiv prezervative uzate au fost găsite în aceste transporturi care figurau ca „produse de uz casnic”.

ROMÂNIA, DESTINAŢIE IDEALĂ PENTRU GUNOAIE

Imediat după revoluţia din 1989, România a devenit o destinaţie ideală pentru deşeurile produse în alte ţări. Ne amintim de scandalul din perioada 1991 (ministrul mediului era Marcian Bleahu), când investitori germani şi austrieci doreau să construiască incineratoare în judeţul Timiş unde să fie neutralizate gunoaiele din ţările lor.

Acum, din cauza preţului foarte mic pentru tona de gunoi depozitată şi neutralizată, în România sosesc nu doar vapoare, ci şi cu TIR-uri cu deşeuri din alte ţări.  

Aproape 200 de tone de deşeuri din materiale textile, plastic şi cauciuc au fost găsite de comisarii Gărzii de Mediu din Bihor, pe 15 aprilie, într-un sat din nordul judeţului, în curtea unei firme administrate de un cetăţean italian.

„Deşeurile provenite din Italia au fost transportate cu un număr de 10 TIR-uri în perioada 4 februarie – 27 martie 2021 către punctul de lucru al societăţii din Sâniob. În timpul controlului, administratorul societăţii comerciale a declarat că a introdus în ţară aceste deşeuri cu scopul de a le valorifica", a declarat şeful Gărzii de Mediu Bihor, Sever Şerbănescu.

Pe 10 aprilie, în vama de la Negru Vodă,  poliţiştii de frontieră şi comisarii Gărzii de Mediu Constanţa, au descoperit, într-un autocamion cu remorcă sosit din Bulgaria, 22.000 de kilograme de deşeuri de sticlă spartă neconformă.

Containere cu deşeuri inutilizabile, aduse în Portul Constanţa din Occident VIDEO

România trimite înapoi gunoaiele britanicilor. Alte 7 containere descoperite în Portul Agigea

Cum a ajuns România groapa de gunoi a Europei. „Scotocim prin deşeurile altora”

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite