Ministrul Digitalizării vrea reducerea cu 90% a consumului de hârtie din instituția pe care o conduce

0
Publicat:

Bogdan-Gruia Ivan, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării își propune să reducă consumul de hârtie cu 90% , în instituția pe care o conduce, cu ajutorul unui proiect pilot.

Ministrul Digitalizării vrea reducerea cu 90% a consumului de hârtie din instituție - Foto Facebook
Ministrul Digitalizării vrea reducerea cu 90% a consumului de hârtie din instituție - Foto Facebook

Un program pilot a fost implementat la nivelul instituției în acest sens. Rezultatele acestui proiect vor fi prezentate public, la final, pentru a putea fi preluate de administrația publică din România, scrie Agerpres. 

 "În acest moment, implementăm la Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării un proiect de management intern al documentelor şi de digitalizare prin care ţinta este să eliminăm peste 90% din consumul de hârtie din minister, iar toate fluxurile de date şi fluxurile birocratice să fie făcute în format digital. După ce vom reuşi să avem acest model, care vedem că funcţionează, că e pragmatic, îl vom împărtăşi cu toată administraţia publică din România", a precizat ministrul, în cadrul unei declaraţii de presă susţinute la Palatul Parlamentului. 

Declarația a fost făcută în cadrul conferinței "Simplificarea prin digitalizare în administraţia publică", organizate de Institutul Naţional de Administraţie la Palatul Parlamentului.

Ministrul a oferit exemplul unor țări precum Polonia, Estonia și Danemarca, unde a fost nevoie de noi angajați la stat, după reforma administrației. Acesta a spus că implementarea digitalizării nu va însemna pierderea locurilor de muncă pentru funcționarii publici.

 „Astăzi nu există o statistică foarte clară, pentru că prima dată trebuie să digitalizăm fluxurile din administraţia publică, iar după ce vom avea această optimizare vă spun cu siguranţă că vor fi joburi care vor dispărea ca şi funcţionalitate. Acele joburi repetitive, de a sta şi a tasta aceleaşi formulare sau de a pune aceleaşi ştampile pe nişte hârtii, acelea vor dispărea din administraţia publică din România în următorii ani, dar în acelaşi timp vor apărea joburi noi, cum ar fi cele de analize sistem, de programator în administraţia publică. Vorbesc de joburi care vor avea o complexitate mult mai mare ca şi funcţionalitate", a spus ministrul. 

Bogdan-Gruia Ivan a subliniat că digitalizarea serviciilor publice va permite rezolvarea on-line a unor sarcini pentru care, în prezent, este necesară prezenţa la ghişeu.  

Vei putea de pe canapeaua ta din sufragerie să trimiţi documentele pentru reînnoirea permisului, paşaportului sau cărţii de identitate. Asta este marele avantaj. Da, se va schimba lumea. Oricum se schimbă şi vom ajunge într-o formă în care, odată ce oamenii vor putea să fie deserviţi printr-un format digital al acestor acestor servicii publice, funcţionarii vor avea mai mult timp să lucreze cu acei oameni care au probleme speciale, punctuale şi cu o complexitate mult mai ridicată", a explicat ministrul. 

Obiectivul ministrului Digitalizării este ca anul viitor să putem folosi primele servicii în format digital, totuși, ghișeele clasice nu vor fi desfințate.

 "Sunt foarte mulţi oameni care m-au întrebat: 'OK, dar cei care nu suntem cu tehnologia, cei care nu avem un smartphone, ce vom face?' E important ca oamenii să ştie că această schimbare de paradigmă, de oferire a serviciilor publice în format digital, nu va exclude ghişeul clasic. Adică cei care vor dori în continuare să meargă la ghişeul clasic vor putea să o facă, dar în schimb, cei care îşi doresc să comunice digital cu statul român, direct de pe telefon, tableta sau laptop, vor putea sa o facă şi în acest format", a completat ministrul. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite