Topul vizibilității miniștrilor din Guvernul Ciolacu. Cine prinde podiumul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marcel Boloș (PNL), șeful de la Finanțe, a fost cel mai prezent ministru în mass media în luna august, fiind urmat de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, arată o analiză a companiei mediaTRUST. La polul opus este ministrul Digitalizării, Bogdan Gruia.

Ministrul Boloș este demnitarul cel mai menționat din echipa lui Ciolacu FOTO Inquam Photos
Ministrul Boloș este demnitarul cel mai menționat din echipa lui Ciolacu FOTO Inquam Photos

În perioada monitorizată de mediaTRUST, între 1 și 31 august 2023, miniștrii PNL au obținut cel mai mare număr de mențiuni în mass-media, înregistrând un total de 32.014 materiale jurnalistice. În schimb, miniștrii PSD au fost menționați în 26.395 de materiale în mass-media.

Clasamentul general din luna august al celor mai mediatizați miniștri ai Cabinetului Ciolacu este deschis de Marcel Boloș. Acesta a fost menționat de 8.708 ori în presa din țară. „Momentul de vârf al expunerii mediatice pentru ministrul Marcel Boloș a fost înregistrat pe 11 august, când protestele angajaților din cadrul Ministerului Finanțelor, nemulțumiți de măsurile anunțate de Executiv pentru a reduce cheltuielile, au atras atenția mass-media. Atât protestele personalului, cât și declarațiile lui Marcel Boloș, în care el asigura că nu vor avea loc disponibilizări la nivelul ministerului sau în unitățile subordonate și că toate salariile vor fi plătite la timp, au fost subiecte de interes major în presă. Această combinație de evenimente a contribuit semnificativ la creșterea numărului de menționări și la extinderea audienței sale în acea perioadă”, arată sursa citată.

Pe poziția secundă se situează Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, care a intrat în atenția presei cu 8.190 de mențiuni în luna august. Data de 17 august a reprezentat momentul de vârf în ceea ce privește expunerea sa mediatică, cu peste 780 de articole publicate în diverse surse de știri. Acest boom în acoperirea mediatică s-a produs în contextul unor proteste organizate de simpatizanții Alianței pentru Unirea Românilor la sediul Ministerului Sănătății.

Predoiu prinde podiumul

Pe locul trei în clasamentul mediatic se situează Cătălin Predoiu, cu 6.953 de mențiuni în presă. Expunerea intensă a acestuia a fost generată în contextul tragicului accident din 2 Mai, când un șofer sub influența drogurilor a cauzat două decese și trei răniți. Ministrul Afacerilor Interne a reacționat anunțând reorganizarea poliției și impunerea de măsuri dure pentru șoferii băuți sau drogați la volan.

Un alt subiect mediatizat a fost discuția privind testarea antidrog a elevilor, propunere aflată în fază de analiză și care ar putea fi aplicată în acest an școlar. Testele vor necesita acordul părinților și vor viza adolescenții cu comportamente sugestive pentru consumul de droguri. În școli se vor forma echipe de acțiune, însă măsura este în curs de evaluare, iar testele vor fi efectuate de personal medical calificat.

Sorin Grindeanu înregistrează 5.679 de mențiuni în perioada analizată, Alina Gorghiu este în top cu 4.581 de materiale în care a fost monitorizată, iar Simona Bucura Oprescu este pe poziția 6 cu 3.223 de mențiuni, urmată de Mircea Fechet, menționat în 2.721 de materiale.

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, este pe locul 8, menționat în 2.715 materiale, Ligia Deca are 2.094 mențiuni, iar topul este completat de Ștefan-Radu Oprea, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, care a înregistrat 2.002 mențiuni în media din țară. Momentul de vârf al vizibilității sale a fost înregistrat pe 21 august. Majoritatea materialelor se concentrează pe declarațiile sale de la Alba Iulia, unde a susținut o conferință de presă în care a subliniat că actualul conflict armat de la graniță poate genera mai multe oportunități pentru țara noastră, evidențiind necesitatea valorificării acestora într-un timp cât mai scurt.

Cei cu sub 2.000 de mențiuni

Locul 11 este ocupat de Raluca Turcan, ministra Culturii, menționată în 1.941 de materiale, urmată de Angel Tîlvăr, ministrul Apărării Naționale, menționat în 1.892 de articole în presa scrisă, radio, TV, online și social media. Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, intră în top pe locul 13, cu 1.793 de materiale în care a fost menționat.

Florin Barbu, ministrul Agriculturii este pe 14, menționat în 1.783 de materiale, Luminița Odobescu coboară în clasament, de pe locul 11 în iulie, pe 15 în august, menționată în 1.484 articole, iar pe locul 16 urcă Natalia-Elena Inotero cu 1.098 referințe. Punctul culminant al vizibilității sale a fost înregistrat pe 14 august, în contextul anchetei desfășurate la Centrul de plasament pentru copii cu nevoi speciale Brădet din județul Brașov, după ce o tânără de 19 ani a ajuns la spital cu arsuri grave pe corp. Ministra Familiei a reacționat, anunțând că a solicitat Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului să trimită corpul de control al instituției pentru a investiga această situație.

Codașii

În luna august, doi dintre cei mai puțin mediatizați miniștri au fost Adrian Veștea, responsabil pentru Dezvoltare, menționat în 817 articole jurnalistice și Bogdan Ivan, cu 735 de referințe în materialele de presă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite