UE introduce „Pașaportul digital al produselor”. Noi reguli pentru textilele și încălțămintea nevândute

0
Publicat:
Ultima actualizare:

UE va introduce un „paşaport digital al produsului", care va ajuta consumatorii şi întreprinderile să facă alegeri mai sustenabile şi va ajuta autorităţile să îmbunătăţească asigurarea respectării cerinţelor legale.

Sediul Comisiei Europene
UE va introduce un „paşaport digital al produsului"

Comisia Europeană salută acordul provizoriu la care s-a ajuns noaptea trecută între Parlamentul European şi Consiliu cu privire la Regulamentul privind proiectarea ecologică a produselor sustenabile, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

Aceasta va contribui la transformarea produselor sustenabile în noua normă din UE, făcând ca acestea să dureze mai mult, să utilizeze energia şi resursele într-un mod mai eficient, să fie mai uşor de reparat şi reciclat, să conţină mai puţine substanţe care prezintă motive de îngrijorare şi să includă un conţinut mai ridicat de materiale reciclate. De asemenea, aceasta va îmbunătăţi condiţiile de concurenţă echitabile pentru produsele sustenabile pe piaţa internă a UE şi va consolida competitivitatea globală a întreprinderilor care oferă produse durabile.

Noua lege se va baza pe actuala Directivă privind proiectarea ecologică, care a contribuit cu succes la îmbunătăţirea eficienţei energetice a produselor în UE timp de aproape 20 de ani. Aceasta va permite stabilirea progresivă a cerinţelor de performanţă şi de informare pentru principalele produse introduse pe piaţa UE.

Comisia va adopta şi va actualiza periodic o listă de produse identificate pe baza unei analize aprofundate şi a unor criterii legate în special de obiectivele UE în materie de climă, mediu şi eficienţă energetică. Astfel, Comisia va asigura previzibilitatea şi transparenţa cu privire la produsele care vor fi acoperite atunci când.

Se va acorda prioritate produselor cu impact puternic, inclusiv textilelor (în special confecţiilor şi încălţămintei), mobilierului (inclusiv saltelelor), fierului şi oţelului, aluminiului, anvelopelor, vopselelor, lubrifianţilor şi substanţelor chimice, precum şi produselor cu impact energetic, produselor TIC şi altor produse electronice.

Pașaportul digital al produsului

Noile cerinţe în materie de proiectare ecologică vor depăşi eficienţa energetică şi vor urmări să stimuleze circularitatea, acoperind, printre altele: durabilitatea produselor, capacitatea de reutilizare, de modernizare şi de reparare, prezenţa substanţelor chimice care inhibă reutilizarea şi reciclarea materialelor, energia şi utilizarea eficientă a resurselor, conţinutul de materiale reciclate, amprenta de carbon şi amprenta de mediu şi informaţii disponibile despre produs, în special un paşaport digital al produsului.

Noul regulament conţine, de asemenea, noi măsuri menite să pună capăt practicii risipitoare şi dăunătoare mediului de distrugere a produselor de consum nevândute. Întreprinderile vor trebui să ia măsuri pentru a preveni această practică, iar colegiuitorii au introdus o interdicţie directă privind distrugerea produselor textile şi de încălţăminte nevândute, cu derogări pentru întreprinderile mici şi o perioadă de tranziţie pentru cele mijlocii. În timp, alte sectoare ar putea face obiectul unor astfel de interdicţii, dacă este necesar.

În plus, întreprinderile mari vor trebui să dezvăluie în fiecare an câte produse de consum nevândute pe care le elimină şi de ce. Se preconizează că acest lucru va descuraja puternic întreprinderile să se implice în această practică.

Vor fi puse la dispoziţie mai multe informaţii privind caracteristicile de durabilitate ale produselor, inclusiv prin intermediul unui "paşaport digital al produsului", care va ajuta consumatorii şi întreprinderile să facă alegeri mai sustenabile în materie de produse şi va ajuta autorităţile să îmbunătăţească asigurarea respectării cerinţelor legale.

"Paşaportul" va fi o etichetă uşor accesibilă pe produse, care va oferi acces instantaneu la informaţii privind sustenabilitatea produsului. Aceasta va fi utilă nu numai pentru consumatori, ci şi pentru autorităţile vamale şi autorităţile de supraveghere a pieţei.

Informaţii suplimentare despre produs ar putea fi furnizate, de asemenea, prin intermediul etichetelor, în mod similar cu eticheta energetică a UE, recunoscută pe scară largă, în vigoare în prezent pentru multe produse cu impact energetic, şi ar putea fi utilizate, de exemplu, pentru a afişa un punctaj privind potenţialul de reparare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite