Militarii români îşi creează singuri sisteme de supraveghere a inamicului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Balonul poate fi ridicat până la 500 de metri înălţime şi poate supraveghea 50 de kilometri pătraţi FOTO David Muntean
Balonul poate fi ridicat până la 500 de metri înălţime şi poate supraveghea 50 de kilometri pătraţi FOTO David Muntean

Ofiţerii de la tehnologii militare au creat un dispozitiv aerian de supraveghere terestră. Un balon cu heliu ridică sute de metri un sistem de monitorizare şi observă orice mişcare pe o arie de 50 de kilometri pătraţi. Şi noua uniformă militară tot de cei de la Agenţia de Cercetare pentru Tehnică şi Tehnologii Militare a fost creată.

Un balon cu heliu ce permite monitorizarea terestră este ultima realizare a ofiţerilor de la Agenţia de Cercetare pentru Tehnică şi Tehnologii Militare. Instrumentul, aflat încă în faza de testare, poate monitoriza o suprafaţă de 50 de kilometri pătraţi prin intermediul camerelor de luat vederi.

Proiectul a fost coordonat de căpitanul Daniel Ţurcanu, doctor inginer, şi a fost demarat în 2012, însă din cauza lipsei de fonduri a fost finalizat abia la începutul acestui an. Scopul acestui sistem de supraveghere este de a monitoriza de la înălţime mişcarea inamicului.

Camera de luat vederi montată este manevrată de la un punct de comandă prin intermediul unui computer. „Balonul poate fi urcat până la înălţimea de 500 de metri, iar suprafaţa mare pe care o putem monitoriza ne permite să ştim din timp dacă se apropie inamicul. Până la o distanţă de şase kilometri putem să identificăm exact ţinta, putem vedea dacă este prieten sau inamic“, a explicat căpitanul Daniel Ţurcanu.

Avantajele balonului cu heliu

Acest sistem de monitorizare şi supraveghere are mai multe avantaje faţă de o dronă obişnuită. În primul rând, spun specialiştii, acest balon are o autonomie mult mai mare faţă de o dronă. Dronele, de regulă, nu pot sta în aer mai mult de 20-25 de minute, fiind dependente de acumulatori.

În schimb, balonul poate sta în aer chiar şi 30 de zile, 24 de ore din 24, fără a fi necesară completarea cu heliu. Un alt avantaj este acela al greutăţii ce poate fi ataşată de balon, care poate susţine la înălţime până la 35-40 de kilograme.

uniforma noua armata

Uniformă nouă pentru militari

Tot ofiţerii de la Agenţia de Cercetare pentru Tehnică şi Tehnologii Militare au creat o nouă uniformă. Modelul conţine mai multe buzunare accesibile din orice poziţie, inclusiv culcat, dar şi atunci când poartă veste antiglonţ. Uniforma este confecţionată dintr-un material care absoarbe transpiraţia şi se usucă repede. „Buzunarele sunt prevăzute cu mici canale pentru scurgerea apei. În cazul în care militarul iese din apă, aceasta se evacuează rapid. În plus, materialul este tratat ignifug“, au explicat specialiştii.

În plus, materialul este uşor de imprimat în culori de camuflaj pentru orice zonă sau anotimp.

Agenţia de Cercetare pentru Tehnică şi Tehnologii Militare a fost înfiinţată în 1998 şi desfăşoară activităţi de cercetare, dezvoltare, testare şi evaluare a echipamentelor militare.
 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite