Mihnea Costoiu, rectorul Universităţii Politehnica, condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare în dosarul Baza Cutezătorii. Decizia nu este definitivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihnea Costoiu

ÎCCJ l-a condamnat, în primă instanţă, la 3 ani de închisoare cu suspendare pe Mihnea Costoiu, rector al Universităţii Politehnica din Bucureşti, pentru abuz în serviciu, faptă ce ar fi fost săvâşită în perioada în care era secretar de stat în Ministerul Educaţiei.

"În baza art.132 din Legea nr.78/2000 raportat la art. 297 alin.(1) din Codul penal, cu aplicarea art.5 din Codul penal, prin înlăturarea dispozi?iilor art.309 din Codul penal, condamnă pe inculpatul Costoiu Mihnea Cosmin (...), la pedeapsa de 3 ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. (..) În temeiul dispoziţiilor art. 91 alin. (1) din Codul penal, suspendă executarea pedepsei de 3 ani închisoare, sub supraveghere, pe durata unui termen de încercare de 4 ani stabilit în condiţiile prevăzute de art.92 alin. (1) din Codul penal", este decizia instanţei.

Judecătorii au decis menţinerea sechestrului până la concurenţa sumei de 267.577 euro asupra mai multor bunuri şi Costoiu trebuie să plătească 145.000 de lei cheltuieli judiciare către stat.

Sentinţa poate fi contestată cu apel.

Mihnea Costoiu a fost secretar de stat în Ministerul Educaţiei în perioada în care instituţia era condusă de Ecaterina Andronescu. Fapta de abuz în serviciu pentru care a fost găsit vinovat în primă instanţă se referă la un document semnat în perioada în care era secretar de stat privind administrarea bazei sportive Cutezătorii de către Dinu Pescariu.

 

Acuzaţiile DNA

n perioada martie – septembrie 2009, inculpatul Costoiu Mihnea Cosmin, în calitatea menţionată, cu încălcarea dispoziţiilor legale privind bunurile proprietate publică, a încheiat cu Fundaţia “Dinu Pescariu” un act adiţional la un contract de locaţiune încheiat anterior cu Regia Autonomă - Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (R.A.-A.P.P.S.).


Actul adiţional a fost încheiat fără a exista o aprobare dată printr-o hotărâre de guvern, fără organizarea unei licitaţii publice în condiţiile legii, precum şi în lipsa avizului direcţiilor de specialitate din cadrul ministerului. Mai mult, acest document a fost încheiat în condiţiile în care Ministerul Educaţiei Naţionale intentase proces Fundaţiei „Dinu Pescariu” pentru rezilierea contractului, proces care, în perioada respectivă, se afla în curs de judecată (terenurile şi construcţiile aferente Bazei Cutezătorii fuseseră trecute în domeniul public al statului prin Hotărârea de Guvern nr. 160/2005).


Situaţia creată prin semnarea actului adiţional era menită să oprească procesul în care Ministerul Educaţiei Naţionale solicitase încetarea contractului de locaţiune", informa DNA, în 2018, la trimiterea în judecată.

Procurorii susţin că în această manieră Ministerul Educaţiei ar fi fost prejudiciat cu 10.796.662,8 euro "reprezentând diferenţa dintre valoarea reală de piaţă a chiriei în sumă de 11.741.662,8 euro (111.825,36 euro/lună x 105 luni în perioada iulie 2009-martie 2018) şi suma efectiv plătită de Fundaţia “Dinu Pescariu” de 945.000 euro (9000 euro/lună x 105 luni în perioada iulie 2009-martie 2018)".

Evenimente


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri