Medicul român care şi-a împuşcat în cap fosta amantă în Ungaria a fost condamnat la detenţie pe viaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pneumologul Dan Stamatiu a participat prin videoconferinţă la pronunţarea condamnării sale foto: protv/borsonline.ro
Pneumologul Dan Stamatiu a participat prin videoconferinţă la pronunţarea condamnării sale foto: protv/borsonline.ro

Medicul român care, în 2016, şi-a împuşcat mortal fosta amantă în Ungaria şi l-a rănit grav pe soţul ei, în faţa gemenilor cuplului, a fost condamnat la închisoare pe viaţă în ţara vecină pentru omor calificat şi tentativă la omor calificat, sentinţa nefiind definitivă.

Potrivit sentinţei pronunţate de Tribunalul Nyíregyháza, judecătorul a dispus expulzarea definitivă a medicului şi a impus ca acesta să poată fi  eliberat condiţionat cel mai devreme după 25 de ani de detenţie.

Presa maghiară a relatat că medicul, Dan Stamatiu, un pneumolog orădean, a participat la ultima sa şedinţă de judecată de la tribunal prin videoconferinţă, iar înainte de deliberări şi-a cerut iertare de la toţi cei cărora le-a provocat o pierdere.

Ulterior, când judecătorul i-a citit sentinţa, prezentând motivele pentru care a admis varianta unei crime plănuite - susţinută de anchetatori - bărbatul a devenit furios. Stamatiu l-a întrerupt pe magistrat, acuzându-l că minte, moment în care judecătorul s-a oprit şi i-a cerut să-şi revizuiască atitudinea, pentru că riscă sancţiuni disciplinare în penitenciar.

Cert este că atât procurorii maghiari, care ceruseră ca românul să nu poate fi eliberat condiţionat după ispăşirea a 35 de ani de pedeapsă, cât şi inculpatul, au anunţat că vor ataca hotărârea, verdictul final urmând să fie pronunţat la Curtea de Apel din Debrecen.

Plăteşte daune

Nici comunicatul instanţei şi nici presa maghiară nu fac referire la daunele morale cerute de familia victimei în cadrul procesului, în sumă de 75 milioane forinţi (peste 200.000 euro). Însă într-o declaraţie făcută presei, după proces, avocatul părţilor vătămate, Helmeczy László, a explicat că familia medicului le-a plătit deja 30.000 euro şi achită, lunar, 250 euro în contul acestora. 

„Acesta nu înseamnă că vor renunţa la pretenţiile civile din cadrul procesului penal. Tatăl copiilor a supravieţuit, dar a rămas cu handicap sever, nu poate vorbi, are nevoie de ajutor la îmbrăcat şi mâncat. Nu cred că există vreo sumă care să poată repara ce a făcut acest om, un medic, în faţa a doi copii", a declarat avocatul.

Răzbunare sângeroasă

Un comunicat oficial publicat pe portalul Tribunalului Nyíregyháza arată că medicul român a avut o relaţie amoroasă cu femeia din 2012, iar în 2013 aceasta a şi vrut să divorţeze, însă ulterior s-a răzgândit şi a decis să rămână cu soţul ei. 

„Inculpatul însă nu a acceptat decizia, a continuat să o caute personal, telefonic şi prin e-mailuri, pentru că şi-a dorit refacerea relaţiei. Neputând accepta respingerea femeii, a decis să execute cuplul. În acest scop, pe 31 august 2016, cu o armă de foc achiziţionată anterior, a condus în apropierea locuinţei cuplului, apoi s-a apropiat de casă cu bicicleta, ascunzându-se şi aşteptând. Soţul şi copiii cuplului (gemeni pe atunci în vârstă de 7 ani - n.r.) erau acasă, femeia a ajuns mai târziu. Inculpatul a început să o urmărească. La uşa de la intrare, femeia s-a speriat şi şi-a strigat soţul, cerând ajutor. Învinuitul şi-a scos apoi arma şi a împuşcat de aproape în cap ambele victime", se precizează în comunicat. 

Cert este că, în urma împuşcăturii, femeia şi-a pierdut viaţa pe loc, în timp ce soţul ei a rămas cu o invaliditate permanentă. 

Imediat după comiterea crimei, Stamatiu a fugit în România, fiind prins pe 1 septembrie 2016 în Cluj Napoca. Avea la el pistolul, un Magnum S&W 357, cu butoiaş şi 6 cartuşe, cu care împuşcase familia din Ungaria, însă nu avea drept de port armă, drept urmare a fost condamnat pentru contrabandă calificată cu arme şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, la 3 ani şi 4 luni de detenţie. 

A fost eliberat în 2019, când a fost predat Poliţiei judeţului Szabolcs-Szatmár-Bereg, unde a fost arestat preventiv, măsură care este în vigoare şi în prezent. 

Vă recomandăm şi: 

Aventurile în închisoare ale medicului român care şi-a ucis amanta în Ungaria. Ce a păţit cu un deţinut care i-a adresat apelativul „fetiţă“

Detenţie pe viaţă cerută de procurorii unguri pentru medicul român care şi-a executat fosta amantă VIDEO 

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite