Mesajul ambasadorului Ion Jinga către comunitatea româneasca din Marea Britanie, după documentarul de la Channel 4

0
0
Ambasadorul României în Marea Britanie, Ion Jinga
Ambasadorul României în Marea Britanie, Ion Jinga

Ambasadorul României în Marea Britanie, Ion Jinga, a ţinut să transmită un mesaj românilor din Marea Britanie revoltaţi de documentarul « Romanians are coming » difuzat de postul Channel 4. Astăzi, la Londra, în faţa sediului Channel 4 are loc un protest mut al românilor din Regatul Unit. Vă redăm mai jos, mesajul amnbasadorului Ion Jinga publicat în Român în UK, publicaţie a românilor din Regatul Unit .

După difuzarea, de către postul Channel 4, a primului episod din documentarul (de acum) de tristă celebritate « Romanians are coming », am primit la Ambasadă mesaje din partea multor români din Marea Britanie (şi nu numai). Am răspuns fiecăruia dar, fiindcă sunt încă multe de spus (şi de făcut), folosesc şi calea acestui mesaj public.

Vreau să mulţumesc tuturor celor care s-au adresat Ambasadei României pe acest subiect. Orice mesaj civilizat care reflectă preocuparea legitimă faţă de imaginea comunităţii din care cu toţii facem parte şi a Ţării ai cărei cetăţeni suntem, arată că ne pasă. Mulţumirile mele merg, în primul rând, către cei care au scris producătorului filmului şi postului Channel 4, şi-au postat pe bloguri opiniile în limba engleză sau au reflectat, în presa britanică, adevarata imagine a românilor. Merită, de asemenea, o reverenţă toţi concetăţenii noştri care, prin felul în care muncesc şi se comportă în Marea Britanie, sunt respectaţi în comunităţile în care trăiesc. Aşa cum am spus de nenumărate ori, fiecare român aflat în străinătate este un ambasador al ţării sale.

Am să citez câteva din mesajele primite, precum şi un text publicat pe un blog, pentru ca ele sintetizează ceea ce simt foarte mulţi români din Marea Britanie după vizionarea primului episod din « Romanians are coming » :

"Vă scriu aceste rânduri pentru a-mi exprima supărarea şi indignarea în urma vizionării unei reclame ce promovează un program pe nume „The Romanians are coming“ pe Channel 4.

Din imaginile prezentate la tv şi cele de pe site-ul televiziunii reiese că aceşti domni vor încerca doar să denigreze imaginea românilor în Marea Britanie. Vor aduce în prim plan doar aspectele negative reprezentate poate doar de 1% din românii care se află aici. Aş dori să vă rog dacă se poate să luăm măsuri în acest sens şi să nu permitem să fim discriminaţi şi denigraţi."

"Solicit un punct de vedere al ambasadei. Dumneavoastră ca şi ambasada trebuia să faceţi tot posibilul ca acest material să nu se difuzeze din cauza faptului că acest tip de emisiune după ce că ne denigrează într-un mod agresiv pune şi o ţintă asupra fiecarui român care se află în Marea Britanie. Atâta vreme cât noi suntem aici, departe de ţară şi cu dor în suflet de tot ceea ce avem mai drag şi suntem incontinuu batjocoriţi fără a ne lua nimeni apărarea, chiar aştept un punct de vedere din partea dumneavoastra."

"Vă mulţumesc foarte mult pentru reacţia promptă pe care Ambasada a avut-o dar şi pentru răspunsul dumneavoastră. Aş dori să putem avea mai mult glas... Sper ca reacţia dumneavoastră să aibă un final fericit pentru ca eu unul, deşi lucrez pentru Royal Mail, am fost ţinta multor ironii azi din cauza documentarului respectiv. Muncim de 10 ori mai mult decât alte naţii numai să nu mai fim priviţi ca ultimii cerşetori."

"Eu şi soţia am fost şocati marţi seara 17 februarie 2015 de emisiunea "Romanians are coming" pe Channel 4. Am facut şi o reclamaţie oficială pe site-ul acestui post de televiziune. Dăca noi, românii, nu luam atitudine la asemenea mizerii, devenim / rămânem victime sigure. Cred că doar văzând că suntem uniţi vom izbuţi să schimbăm astfel de situaţii nefavorabile, umilitoare şi discriminatorii. Felicitari pentru luările de poziţie pe care le aveţi în apararea drepturilor şi statutului românilor din Marea Britanie precum şi a imaginii Romaniei în UK! "

"Am citit foarte multe comentarii, postari, petiţii şi atitudini exprimate cu visceralitate în media de către românii din străinătate, din care eu am înteles următoarele lucruri: Ne este frică. Sutem terorizaţi de stereotipuri, ne este frică de asocieri sau de a fi băgaţi în aceeaşi oală cu alţii. Trebuie însă să căutam modalităţi de a le înţelege şi depăşi, altfel vom fi toată viaţa noastră conduşi de sentimente care ne fac urâţi, ne schimonosesc sufletul şi natura umană.

Suntem capabili să facem petiţii "împotriva...", să înjuram ambasadele, guvernele, participanţii la dialog, să apostrofăm televiziunile, tabloidele britanice, franceze sau italiene, practic pe oricine îndrăzneşte să dezbată o problemă sensibilă legată de România sau de românii din străinatate. Degeaba însă dacă nu reuşim să fim uniţi, să lăsăm orgoliile deoparte, să ne ajutăm dezinteresat între noi şi chiar să luptăm pentru adoptarea unei noi paradigme politice şi culturale. Valorile principale după care îmi ghidez viaţa sunt: independenţă, spirit întreprinzător, sinceritate, altruism, familie, credinţă, toleranţă şi dragoste de ţară."

Ambasada şi ambasadorul au reacţionat ori de câte ori am constatat, sau ni s-au semnalat situaţii în care românii au fost jigniţi, nedreptăţiţi, umiliţi. Am făcut-o prin luări de poziţie publice, articole şi interviuri în mass media britanică, demersuri şi mesaje transmise autorităţilor britanice. Cunosc eforturile comunităţilor româneşti de a se integra frumos în rândul populaţiei majoritare.

Timp de şapte ani am străbătut toată Marea Britanie pentru a-i întâlni pe români şi pentru a le apăra drepturile în faţa autorităţilor din Anglia, Scoţia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord. Am vorbit cu mii de studenţi, medici, profesionişti în diferite domenii, sau muncitori. Avem parohii româneşti peste tot, avem preoţi inimoşi, cu har şi de înaltă ţinută morală, iar slujbele de duminică din bisericile noastre sunt cea mai bună ocazie de a-i cunoaşte pe românii care, în cursul săptămânii, sunt ocupaţi cu truda câştigării pâinii.

Ambasada României apără drepturile şi imaginea comunităţii româneşti, însă nu se poate substitui vocii medicilor şi cercetătorilor români, a miilor de studenţi români cu rezultate excepţionale, a oamenilor de afaceri şi a comunităţii româneşti din City-ul londonez, a zecilor de mii de români care muncesc din greu, plătesc taxe şi contribuie la bunăstarea acestei ţări. Cred că este, deopotrivă, şi datoria comunităţii româneşti să reacţioneze la mesaje distorsionate precum cel promovat recent de Channel 4. Ea este parte integrantă şi aduce valoare adăugată diversităţii culturale a acestei ţări. Doar împreună putem obţine respectul pe care comunitatea noastră îl merită.

Duminica trecută (15 februarie), m-am întâlnit cu aproape 200 români din estul Londrei, la biserica lor în Forest Gate, iar ieri (19 februarie) am fost la Coventry, invitat de Universitate, să vorbesc despre reforma Uniunii Europene, după care am discutat cu o parte din cei 420 studenţi români din acest oraş. Mi-ar plăcea ca vocea celor 7000 de studenţi români în Marea Britanie să fie şi mai puternică. Am primit un exemplu excepţional de la rectorul Universităţii Essex, profesorul Anthony Forster care, după apariţia documentarului "The Romanians Are Coming", a scris pe blog că "românii sunt unii dintre cei mai muncitori studenţi ai Universităţii" şi că aceştia "contribuie activ pentru a ne îmbogăţi viaţa în cât mai multe moduri cu putinţă."

Sunt foarte mulţi români care se bucură de respect şi credibilitate în comunităţile unde trăiesc, unii şi de admiraţia prietenilor noştri britanici. Vocea lor este întotdeauna importantă, cu atât mai mult în astfel de momente.

Nu este suficient să trimiţi un email în care să întrebi "Ce face Ambasada ?". Avem nevoie să se vadă că românii sunt uniţi şi mândri, că reprezentăm o naţiune mare. Cred că ingredientele succesului într-un astfel de demers sunt: solidaritate, coeziune, depăsirea complexului păgubos şi nejustificat al periferiei, respect faţă de sine şi faţă de ceilalţi români. Avem nevoie să ne respectăm unii pe alţii, pentru a putea cere altora să ne respecte.

Post Scriptum: Am înţeles că primul episod din « Romanians are coming » a crescut rating-ul Channel 4. Am solicitat conducerii acestui post de televiziune să ne comunice câte mesaje de protest (sau de apreciere) s-au primit după difuzarea filmului respectiv. Aşteptăm răspunsul.

Evenimente


Ultimele știri
Cele mai citite