Ce este adevărat și ce nu în legătură cu „norul radioactiv” care s-ar îndrepta spre Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Propaganda rusă a amestecat informații adevărate și false cu privire la explozia unui depozit de armament de lângă Kiev și furnizarea de armament cu uraniu sărăcit Ucrainei și a creat una dintre cele mai periculoase știri false, anume că un nor radioactiv s-ar îndrepta către vestul Europei.

Propaganda rusă a inventat un nor radioactiv. FOTO: 123RF
Propaganda rusă a inventat un nor radioactiv. FOTO: 123RF

Portalul Eu vs Disinfo analizează două dintre principalele dezinformări ale propagandei rusești din ultimele zile: cucerirea Bahmutului și „norul nuclear” care ar fi pornit spre Europa.

„Pe măsură ce invazia ilegală rusă a Ucrainei persistă, instituțiile ruse de dezinformare au lăudat în mod manipulativ „eliberarea” Bahmut-ului, în ciuda transformării acestuia într-un peisaj asemănător cu un platou de filmare pentru o peliculă post-apocaliptică. Jubilarea lor bazată pe utilizarea selectivă a informațiilor de pe teren poate fi de scurtă durată, având în vedere că forțele ucrainene continuă să opereze în apropiere”, se arată în analiză.

Bakhmut, un oraș minier cu resurse de sare care avea o populație de 70.000 de locuitori, a fost scena celei mai lungi și sângeroase bătălii din ofensiva Moscovei din Ucraina. „Căderea orașului Bakhmut, unde se crede că atât Moscova, cât și Kievul au suferit pierderi uriașe, ar permite Moscovei să aducă acasă o victorie cheie după o serie de înfrângeri umilitoare”, se arată într-un articol din Le Monde

Luptele de la Bakhmut au loc înaintea unei contraofensive majore pe care Kievul o pregătește de luni de zile. Zelensky însuși a avertizat că căderea orașului ar deschide calea trupelor ruse pentru a captura mai multe părți din Donbas.

„Ca urmare a acțiunilor ofensive ale unităților de asalt Wagner, cu sprijinul artileriei și aviației unității „de Sud”, eliberarea orașului Artemovsk a fost finalizată”, a declarat, în 20 mai, ministerul rus al apărării, folosind numele de epoca sovietică de Bakhmut.

„Vladimir Putin a felicitat unitățile de asalt ale Wagner, precum și toți militarii unităților armatei ruse care le-au asigurat sprijinul și acoperirea de flanc necesare, pentru finalizarea operațiunii de eliberare a orașului”, a citat agenția de presă TASS.

Șeful Wagner, Yevgeny Prigozhin, a susținut anterior că orașul a căzut în mâinile mercenarilor săi într-un videoclip postat pe Telegram, în care luptătorii țineau steaguri rusești pe un fundal cu ruinele orașului. „Astăzi, 20 mai, în jurul prânzului, Bahmut a fost luat în întregime”, a spus Prigozhin în videoclip, adăugând că luptătorii Wagner vor cerceta orașul capturat înainte de a-l preda armatei ruse.”

Ucraina, care luna aceasta a revendicat succese în și în jurul lui Bahmut, a precizat că bătălia nu sa încheiat. „Lupte grele în Bakhmut. Situația este critică”, a postat ministrul adjunct al apărării Ganna Malyar pe Telegram. Ea a spus că trupele ucrainene „țin apărarea” în „zona de avioane” a orașului. „De acum, apărătorii noștri controlează anumite instalații industriale și de infrastructură din zonă”, a spus ea. Nu a fost posibil ca agenția de presă AFP să verifice niciuna dintre afirmațiile celor două tabere, arată jurnaliștii de la Le Monde.

Explozie lângă Kiev

În timp ce așteaptă deznodământul luptelor de la Bakhmut, propagandiștii Kremlinului încearcă să determine Occidentul să creadă că sprijinul militar pentru Ucraina este periculos.

Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, fostul agent secret Nicolai Patrușev, a declarat, zilele trecută că un nor radioactiv s-ar îndrepta spre Europa.

„A sugerat publicului global că un nor radioactiv s-a format dintr-un depozit presupus distrus de muniție care conține uraniu sărăcit. Această afirmație a fost dezmințită complet de către verificatorii francezi de la TF1. Una dintre cele mai proeminente surse pentru această minciună a fost un fost șef al KGB devenit politician, Nikolai Patrushev, care a împărtășit anterior teoriile conspirației despre așa-numitul „miliard de aur”, arată analiza EU vs Disinfo.

Totul a pornit de la un depozit de muniție care a explodat în vestul Ucrainei în noaptea de 12 spre 13 mai.

O serie de publicații rusești au anunțat că „norul radioactiv” a fost cauzat de explozia unui „depozit de muniție la Kiev” unde se aflau „obuzele de uraniu sărăcit” de fabricație britanică, care au fost trimise armatei ucrainene.

„O creștere a radiațiilor a fost deja înregistrată în Polonia”, a susținut Nikolai Patrushev.

„Distrugerea” menționată a avut loc, dar nu la Kiev. În noaptea de 12 spre 13 mai, un depozit din Hmelnițki, vestul Ucrainei, a fost bombardat de o dronă rusă. Explozia a fost atât de puternică încât a fost mediatizată pe scară largă și, în special, de către TF1info. Geolocalizarea acestor imagini confirmă că au fost într-adevăr a existat o explozie într-o suburbie aproape de oraș. Potrivit datelor satelitare, un depozit de depozitare pentru vechile muniții sovietice a fost lovit. Cu toate acestea, este imposibil de confirmat că armele distruse conțineau uraniu sărăcit”, relatează jurnaliștii francezi.

Este adevărat că armele cu uraniu sărăcit au fost trimise în Ucraina, arată sursa citată, precizând că uraniul sărăcit este adăugat la obuze și bombe pentru a le face mai penetrante. Acestea s-au dovedit a fi foarte eficiente în perforarea blindajului tancurilor și au fost folosite în număr mare în fosta Iugoslavie și în Irak.

În martie, Londra a anunțat că livrarea tancurilor de luptă Challenger 2 va fi însoțită de obuze de uraniu sărăcit.

Nu stă în picioare teza „norului radioactiv”

Nu există dovezi că astfel de obuze au fost lovite în explozia de la Hmelnițki, arată jurnaliști de la TF1. Și dacă ar fi așa, distrugerea lor nu ar provoca o radioactivitate puternică. Olivier Lepick, cercetător și specialist în arme chimice, a declarat categoric, pentru sursa ciată: „Așa cum sugerează și numele, uraniul sărăcit este mai puțin radioactiv decât uraniul natural. Este o substanță toxică, dar foarte puțin radioactivă. Nu confundați toxicitatea uraniului sărăcit, care poate pune probleme pentru sănătatea umană, și radioactivitatea. Acestea sunt două lucruri diferite."

O poziție similară a adoptat și Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) și Programul Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP). Agenția ONU consideră uraniul sărăcit  „ușor radioactiv, cu aproximativ 60% din activitatea uraniului natural”. Pe de altă parte, uraniul sărăcit este foarte dăunător sănătății, ceea ce a creat controverse în jurul utilizării armelor care îl conțin.

Știrea promovată de presa rusă invoca și datele unor senzori, care au detectat niveluri mai mari de radioactivitate în Ucraina și Polonia decât de obicei. Un senzor de la Centrul Hidrometeorologic Ucrainean, situat la sud de depozitul Khmelnitsky, a înregistrat o creștere a radioactivității în momentul exploziei. „După ce a studiat aceste afirmații, asociația CRIIRAD (Comisia pentru Cercetare Independentă și Informare asupra Radioactivității) este în măsură să spună că această ipoteză este foarte incertă. Nivelul de radioactivitate a crescut din 11 mai, înainte de explozie”, a arătat pentru TF1info Bruno Chareyron, inginer și director din cadrul laboratorului CRIIRAD.

„În plus, acest senzor se află la o duzină de kilometri de depzit, spre sud. Cu toate acestea, la momentul exploziilor, vântul bătea spre vest apoi spre nord”, a subliniat specialistul.

De asemenea, și așa cum a menționat presa rusă, un senzor polonez a observat o creștere a radioactivității pe teritoriul său și, în special, a unei substanțe, Bismut-214. Informații care „au crescut presiunea în mass-media”, subliniază Bruno Chareyron.

Dacă sunt adevărate, asta „nu este dovada că un nor de uraniu sărăcit s-a deplasat spre Polonia”, continuă inginerul. În primul rând, pentru că „uraniul sărăcit nu este asociat cu bismutul-214”. Apoi pentru că de foarte multe ori prezența acestei substanțe este cauzată de un fenomen natural, ploaia, care a fost observată în regiune.

Agenția Atomică Poloneză a precizat că nu a înregistrat nicio creștere a radioactivității pe teritoriul său. „Vârfurile observate în ultimele zile în Polonia, dar și în restul Europei, nu sunt neobișnuite și apar în mod regulat odată cu ploile”, a precizat Agenția, precizând că este în contact permanent cu Agenția Internațională pentru Energie Nucleară.  

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite