ANM: Norul de fum din zona Cernobîl, rezultat în urma incendiilor de pădure din regiune, se va deplasa spre Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Sean Gallup/Getty Images
FOTO Sean Gallup/Getty Images

Norul de fum din zona Cernobîl, rezultat în urma incendiilor de pădure din regiune, se va deplasa spre sudul şi estul Ucrainei şi apoi spre Rusia, anunţă Administraţia Naţională de Meteorologie.

Potrivit specialiştilor, simulările modelelor numerice rulate în cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie privind deplasarea norului de fum din zona Cernobîl, Ucraina, în perioada 28 – 30 martie 2022, estimează că direcţia predominantă a vântului va fi dinspre vest – sud-vest către est – nord-est, astfel că tendinţa de evoluţie a norului de fum va fi de deplasare către sudul, apoi către estul Ucrainei şi ulterior spre Rusia, conform Digi 24.

„Astfel, ca urmare a evaluărilor specialiştilor europeni, circulaţia aerului indică faptul că teritoriul României nu va fi afectat”, transmite ANM într-un comunicat.  

Autorităţile române monitorizează împreună cu cele europene evoluţia efectelor produse de incendiile din pădurile din apropierea zonei Cernobîl. Astfel, ANM anunţă că în prezent valorile de radioactivitate se menţin în limite normale în Europa, inclusiv în Ucraina, conform Centrului de Cercetări Comune (JRC) al Comisiei Europene. 

Noi incendii de vegetaţie au izbucnit în zona centralei nucleare de la Cernobîl, ocupată de forţele ruse, a informat luni AFP, citând autorităţile ucrainene, relatează Agerpres.

 „În zona de excludere au început incendii masive, care pot avea consecinţe foarte grave”, a scris duminică seara vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk pe contul său Telegram. 

„Acum este imposibil să controlăm şi să stingem incendiile în totalitate din cauza capturării zonei de excludere de către forţele ruse de ocupaţie”, a adăugat ea.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat duminică că situaţia securităţii la centralele nucleare din Ucraina a rămas neschimbată. AIEA evaluase săptămâna trecută că incendiile forestiere din jurul centralei Cernobîl nu prezentau un risc radiologic major.

AIEA a încetat, din 9 martie, să mai primească date în direct de la Cernobîl şi şi-a exprimat îngrijorarea duminică în legătură cu lipsa de rotaţie a personalului din 20 martie.

Centrala de la Cernobîl a fost preluată de armata rusă în 24 februarie, în prima zi a invaziei.

Reactorul numărul patru al centralei a explodat în 1986, provocând cel mai grav dezastru nuclear civil din istorie. Este acoperit cu un sarcofag dublu: unul construit de sovietici, acum deteriorat, şi un altul mai modern, inaugurat în 2019, cu finanţare internaţională. Celelalte trei reactoare ale centralei au fost oprite treptat după dezastru, ultimul în 2000.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite