Legături periculoase. Procurorii i-au pus cătuşe lui Mircea Băsescu şi vor cere arestarea pentru trafic de influenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fratele preşedintelui statului a avut nevoie de mai multe minute pentru a
 scăpa din încercuirea jurnaliştilor FOTO: MARIAN ILIESCU
Fratele preşedintelui statului a avut nevoie de mai multe minute pentru a scăpa din încercuirea jurnaliştilor FOTO: MARIAN ILIESCU

Fratele preşedintelui României a fost reţinut de DNA în calitate de suspect. Acesta este acuzat că ar fi făcut trafic de influenţă pe sute de mii de euro pentru eliberarea lui Bercea Mondialul, un cunoscut cap al lumii interlope. „Între consolidarea justiţiei şi reflexul firesc de a-ţi apăra fratele, aleg consolidarea justiţiei“, a declarat preşedintele Băsescu

Mircea Băsescu, fratele preşedintelui României, a fost reţinut joi seară de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie în calitate de suspect, urmând a fi propus instanţei pentru arestare preventivă. Mircea Băsescu este acuzat de familia lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondialul, că ar fi primit mai multe sute de mii de euro pentru a rezolva eliberarea acestuia din arest şi obţinerea unei pedepse mici în instanţă.

Cazul pare să fi explodat în momentul în care fiul lui Bercea Mondialul a făcut plângere la DNA Constanţa împotriva lui Mircea Băsescu, iar avocatul Pavel Abraham a făcut publice nişte înregistrări făcute cu fratele preşedintelui. Dosarul a fost ulterior preluat de DNA Structura Centrală, unde au fost citaţi Sandu Anghel, zis Bercea Mondialul, fiul acestuia, Florin Anghel, un apropiat al familiei Anghel, Marian Căpăţână. Ultimul pe lista citaţilor la sediul DNA este Mircea Băsescu, cel care i-a botezat lui Bercea Mondialul o nepoată. Mircea Băsescu a confirmat că a fost citat telefonic în calitate de suspect.

MIRCEA BĂSESCU: „LA MINE AU AJUNS 250.000“

Conform lui Florin Anghel, Mircea Băsescu ar fi primit cel puţin 600.000 de euro, în două tranşe, pentru a plăti eliberarea din arest a lui Bercea Mondialul şi pentru ca acesta să primească o pedeapsă mică în dosarul în care este acuzat de tentativă la omor. Intermediar în afacere este Marian Căpăţână, despre care Mircea Băsescu vorbeşte în acele înregistrări ambientale că ar fi păstrat pentru el o mare parte din bani. „La mine au ajuns 250.000“, se aude în una dintre înregistrări, atribuită fratelui preşedintelui României.

Mircea Băsescu afirmă că nu a luat niciun ban de la familia lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondialul, şi nici nu a încercat eliberarea acestuia. El a precizat că nu ştie nici măcar despre ce sumă este vorba, iar suma de 250.000 de euro la care face referire în înregistrare reprezintă banii pe care Marian Căpăţână îi datora familiei lui Bercea Mondialul.

„Eu nu am luat bani. Eu nu am luat niciun ban (...) Erau în biroul celălalt (cei 250.000 de euro la care Mircea Băsescu se referă în înregistrare, n.r.), nici nu ştiu ce sumă era. Probabil că aşa am spus. Dar nu ştiu ce sumă era, pentru că era Marian Căpăţână cu plasa cu bani, la care mă şi refer, în biroul celălalt, aştepta să le remaburseze o parte din datoria pe care o avea la ei“, a mai spus Mircea Băsescu.

CUM SE APĂRĂ FRATELE PREŞEDINTELUI

Acesta a afirmat că nu a încercat să intermedieze eliberarea lui Bercea Mondialul şi că îi sfătuia pe membrii familiei acestuia, care l-au rugat de sute de ori să-i ajute să-l elibereze pe Sandu Anghel, să aibă încredere în justiţie. Întrebat la ce s-a referit când a spus că a încercat să facă tot posibilul pentru a-l scoate pe Bercea Mondialul din penitenciar, Mircea Băsescu a răspuns: „Nu să-l scot eu, să se ajungă la recurs. Tot timpul le-am spus la neamurile lui: «Băi, nu încercaţi să daţi bani la nimeni, pentru asta că mai rău îi faceţi lui Bercea, şi aveţi încredere că justiţia va rezolva problema». Ei tot timpul îmi spuneau că e nevinovat, «naşule, e nevinovat», şi eu spuneam «ok, dacă e nevinovat, justiţia va rezolva problema» (...) De fiecare dată le-am spus că nu pot să fac nimic, că eu nu cunosc nici judecători. Le-am recomandat avocat, l-am recomandat pe domnul Calafus, de aici din Constanţa, dar mai mult de atâta, nu aveam ce să le fac“, a declarat acesta.

ACUZĂ ANTENA 3 CĂ A ÎMPLETIT ÎNREGISTRĂRILE

Mircea Băsescu, fratele preşedintelui Traian Băsescu, a precizat joi dimineaţă că imaginile şi stenogramele difuzate miercuri seara la postul de televiziune Antena 3 sunt scoase din context şi nu vor decât să-l atragă pe şeful statului într-un scandal mediatic.

„Este o deturnare a adevărului, întrucât au fost prezentate numai mici fragmente, conectate cum au vrut ei“, susţine Mircea Băsescu. El s-a declarat nemulţumit şi de faptul că nu a putut să ia legătura cu televiziunea, în timpul emisiunii, precizând că atât el cât şi avocatul lui au sunat de mai multe ori, fără rezultat.

„Pot să vă spun că am încercat să intrăm, să sunăm, atât eu cât şi avocatul, la numărul de telefon la care vorbise avocatul înainte de a începe înregistrările. Eu am sunat de vreo patru-cinci ori, avocatul de vreo şapte-opt ori şi nu ne-a mai răspuns nimeni. În schimb, când a sunat fina (fiica lui Bercea – n.r.), i s-a răspuns imediat, ba încă s-a dat pauză după ce a sunat, astfel încât să poată să discute ei, să o înveţe ce să spună. N-am ce să spun mai mult, vă spun că nu am luat bani, că n-am încercat să aranjez eliberarea lui Bercea“, a continuat fratele preşedintelui.

„Semnalez faptul că atragerea Instituţiei Prezidenţiale şi a preşedintelui României în acest scandal mediatic nu are niciun suport real. Preşedintele României, Traian Băsescu, nu are niciun fel de legătură cu relaţia mea cu membrii familiei Anghel“, a adăugat fratele preşedintelui României.

BERCEA MONDIALUL: „AM PLĂTIT DOUĂ MILIOANE DE EURO!“

Bercea Mondialul a fost adus aseară la DNA, iar din duba penitenciarului a strigat că a plătit pentru eliberarea sa două milioane de euro, bani care ar fi ajuns la şefa DNA, Laura Codruţa Kövesi, prin şoferul ei, la Livia Stanciu, preşedinta Curţii Supreme, şi la Vasile Blaga, liderul PDL, fără a-şi susţine afirmaţiile. Mai mult, în faţa procurorilor a refuzat să facă declaraţii.

Stenogramele discuţiilor

Florin Anghel: Voiam să te întreb ceva, te rog eu, tu ştii ce mi-a zis el? Prima dată, atunci când i-a luat pe ăia 350.000 de euro... Te-ai dus matale cu el în maşină şi i-aţi dus la Bucureşti? Aşa-i?
Mircea Băsescu: Nu.
Florin Anghel: Dar ţi i-a adus.
Mircea Băsescu: Măi, să ştii că mi-a dat.
Florin Anghel: Ţi-a dat... dar o parte din ei... unde e, mă, mâncaţi-aş?
Mircea Băsescu: Dar să ştii că la mine a ajuns...
Florin Anghel: Toţi?
Mircea Băsescu: La mine au ajuns 250.000
Florin Anghel: Atâta?
Mircea Băsescu: Da
Florin Anghel: Şi la el restul?
Mircea Băsescu: Eu de aia eram curios atuncea, când mi s-a pus mormanul ăla de dolari în braţe. Deci la mine atât a ajuns, să ştii.

Într-un alt fragment de înregistrare, se face referire la două tranşe de bani - de 350.000, respectiv 250.000 -,
iar Mircea Băsescu, întrebat de ce nu se vorbeşte „cu Traian“, răspunde că respectivul Traian „ştie“.
(…)
Florin Anghel: Să trăiţi, domnu comandant. Suntem terminaţi!
Mircea Băsescu: Cred.
Florin Anghel: Terminaţi, nu că credeţi că suntem terminaţi. Suntem terminaţi, nu jucărie. Domnu’ comandant, eu nu mă mai înţeleg cu Marian. Se laudă pe la ăia pe acolo, pe la Drăgăneşti, că suntem nişte proşti. Că a luat banii de la noi şi şi-a luat maşină pe banii noştri. Te rog să mă crezi. Aşa au zis muncitorii ăia ai lui. Să mor eu dacă te mint. Nu ştiu ce să facem, că nu o mai ducem... Prima şi prima dată când a venit la noi, ştii ce ne-a zis? Că l-ai trimis matale ca să vină el, ca să ia alea, ca să te forţeze el pe matale, să fii matale mai obligat, ca să-i dai drumul lui tata.
Mircea Băsescu: Eu am făcut tot ce am putut
Florin Anghel: Stai să-ţi zic. Când l-ai trimis matale să ia ăia 350.000, i-am adus alea, v-am adus alea şi după aceea v-am mai adus ăia 250.000. Şi când i-am dus pe ăia 250.000, ştii ce mi-a zis? Că matale deja ai dat un milion de euro, ca să-l scapi... şi acuma? Uită-te, şapte ani jumătate! Domnu’ comandant, aici nu e vorba de avocată, aici nu e vorba de judecător, aici e vorba de politică, că e finul lui Băsescu şi să dăm din ăsta în ăla, dar eu ce zic e să vă duceţi să puneţi mâna să-l scoateţi, că moare ăla acolo, mă nene mă!
Mircea Băsescu: Deci, eu ce mai sper nu e vorba de...
Florin Anghel: Dar cu Traian nu au vorbit? De ce nu-i spui lui Traian? La Traian de ce nu trimiţi, să facă el acolo?
Mircea Băsescu: Ştie, mă! Crezi tu că nu ştie...
(…)
Florin Anghel: Te rog eu mult de tot, şefule.
Mircea Băsescu: Trebuie să-l scoatem.
Florin Anghel: Scoate-l afară.
Mircea Băsescu: Deci e clar da... nu mai da la nimeni.

Traian Băsescu merge pe mâna justiţiei

Preşedintele Traian Băsescu a reacţionat imediat după ce Antena 3 a prezentat, miercuri seară, mai multe stenograme în care numele preşedintelui apărea în scandalul dintre Bercea Mondialul şi Mircea Băsescu.

Vizibil afectat, seful statului a declarat că nu a intervenit în niciun fel în procesul lui Sandu Anghel, mult mai cunoscut ca Bercea Mondialul, „Fac un apel public la orice poliţist, procuror sau judecător care a fost implicat în cazul condamnării lui Anghel Sandu, dacă a existat vreo intervenţie a mea, sau prin intermediari, pe această scară a anchetei să o facă publică. Dar proba că nu a existat o astfel de intervenţie este chiar condamnarea. Din câte ştiu, domnul Anghel a fost condamnat la ani grei de înschisoare“, a spus Traian Băsescu.

Şeful statului a mai spus, răspicat, că nu va interveni în niciun fel să-şi apare fratele. „Într-un stat de drept, varianta justiţiei este cea adevărată. În 10 ani de mandat, n-am făcut pentru nimeni o intervenţie în justiţie. În faţa justiţiei, toţi suntem egali, iar faptul că eşti fratele preşedintelui nu te scuteşte în faţa legii.  Este major, iar dacă a săvârşit ceva ilegal, va trebui să răspundă ca orice cetăţean“, a adăugat preşedintele.

Finalul declaraţiei l-a prins pe Traian Băsescu cu vocea tremurând. „Între nevoie de consolidare a justiţiei şi reflexul firesc de a-ţi apăra fratele, aleg consolidarea justiţiei“, a încheiat şeful statului. (Sebastian
Zachmann)


Bercea Mondialul a încercat să-şi omoare un nepot

Bercea Mondialul şi Mircea Băsescu s-au înrudit în 2010, atunci când fratele preşedintelui statului a botezat o nepoată a interlopului. Un an mai târziu, la jumătatea lunii februarie 2011, Bercea Mondialul a fost reţinut preventiv şi, apoi, arestat, pentru că şi-a înjunghiat un nepot într-un restaurant din Drăgăneşti. Bercea a fost acuzat de tentativă de omor. Procesul lui a durat aproape doi ani până la prima sentinţă, pentru ca abia în urmă cu o lună, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să pună punct acestui dosar.

Astfel, pe data de 20 mai, magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie Bucureşti au pronunţat decizia finală în această speţă: Sandu Anghel, alias Bercea Mondialul, a fost condamnat definitiv la opt ani şi nouă luni de închisoare cu executare pentru tentativă de omor calificat, şi opt luni pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice.
De asemenea, aceiaşi magistraţi au decis ca Fănica Anghel, alias Stela, soţia lui Bercea, să fie condamnată la un an închisoare cu executare pentru instigare la mărturie mincinoasă şi mărturie mincinoasă. Iniţial, ea a primit, în septembrie 2012, la Tribunalul Olt, o pedeapsă de trei luni de închisoare cu suspendare.

Şi fiul lui Bercea, Florin Anghel, poreclit Ambasador, a fost condamnat la cinci ani şi trei luni de închisoare cu executare pentru complicitate la tentativă de omor, după ce, iniţial, primise de la magistraţii de la Olt şapte ani şi şase luni închisoare.

Ponta: Băsescu să demisioneze

Premierul Victor Ponta i-a recomandat preşedintelui să demisioneze, pentru a oferi un exemplu pentru societate. „Este momentul în care însuşi preşedintele trebuie să sprijine prestigiul şi independenţa justiţiei şi să renunţe la funcţia din care orice român poate să creadă că, într-un fel sau altul, influenţează aflarea adevărului şi sancţionarea celor vinovaţi“, a spus premierul. „Independenţa şi prestigiul justiţiei trebuie să fie apărate de preşedintele ţării chiar şi prin acest sacrificiu personal, şi anume de a spune «ok, renunţ la funcţia mea ca să nu spună cineva că de aia nu e anchetat fratele meu într-o situaţie în care oameni care au făcut mult mai puţin decât Mircea Băsescu sunt acum în faţa legii»“, a încheiat Ponta.

Cum se vede şantajul prin ochii lui Mircea Băsescu

Marius Constantin, ginerele interlopului Bercea Mondialul, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, la sfârşitul lunii mai, pentru că l-ar fi şantajat pe fratele preşedintelui Traian Băsescu, Mircea Băsescu. Ginerele interlopului e acuzat că i-ar fi cerut acestuia 280.000 de euro, prin ameninţări. Soţia lui Marius Constantin, Izaura Bercea, fata interlopului, ameninţă cu dezvăluiri incendiare.

Ginerele lui Bercea Mondialul a fost „săltat“ după ce anchetatorii au pus la cale un flagrant în urma căruia asupra lui Marius Constantin au fost găsiţi 10.000 euro primiţi de la naşul său, bani marcaţi de DNA.
Fiica lui Bercea, Izaura, a declarat că reţinerea soţului ei ar fi o înscenare a lui Mircea Băsescu, fratele preşedintelui Traian Băsescu, care, în fapt, nu ar mai vrea să returneze banii respectivi (280.000 de euro), sumă dată în 2011 împreună cu alţi 315.000 de euro pentru eliberarea interlopului din închisoare, după arestarea sa în februarie 2011 pentru înjunghierea unui nepot. Mai mult, Izaura Bercea nu s-a sfiit să îi dea preşedintelui ţării un sfat: „Să-i spună lu’ frate-su ca să nu-mi aresteze bărbatul, atât spun! Şi să-mi dea banii înapoi!“, a afirmat femeia din pragul casei din Drăgăneşti-Olt, precizând că deţine înregistrări video şi audio cu fratele preşedintelui, Mircea Băsescu, în care acesta ar recunoaşte că a primit 600.000  de euro ca să îl elibereze pe Bercea Mondialul din închisoare.

Înregistrarea integrală nu este disponibilă

Miercuri seară, Antena 3 a difuzat şase fragmente din înregistrările făcute de Florin Anghel cu Mircea Băsescu. Din acestea reiese că Mircea Băsescu ar fi făcut trafic de influenţă pentru a-l scăpa de închisoare pe Bercea Mondialul, primind în schimb aproximativ 600.000 de euro, în două tranşe. Fratele preşedintelui spune însă că înregistrările, unele fiind din 2012, altele din 2013, au fost combinate aşa cum a dorit postul de televiziune Antena 3. Spre a vedea dacă fratele preşedintelui are dreptate, am încercat să obţinem o versiune integrală a înregistrării.

Contactat, departamentul PR al postului de televiziune a refuzat să facă publice înregistrările în totalitate, transmiţând că pot fi preluate doar cele postate pe site-ul lor.

În timpul difuzării imaginilor, în platoul televiziunii s-a aflat şi avocatul Pavel Abraham (foto), cel care îl reprezintă pe Florin Anghel. Acesta însă a refuzat să pună la dispoziţia presei versiunea integrală a înregistrărilor, motivând că nu le are şi că nu el este cel care le-a dat la Antena 3.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

STENOGRAME Înregistrările potrivit cărora Mircea Băsescu ar fi primit bani pentru a interveni în favoarea lui Bercea Mondial, făcute publice

Miercuri seara, postul de televiziune Antena 3 a făcut publice înregistrări audio-video din care rezultă că Mircea Băsescu ar fi primit 250.000 de euro pentru a interveni ca Bercea Mondial să scape de închisoare, iar şeful statului ar fi ştiut despre acest demers. De asemenea, joi dimineaţă, fratele preşedintelui a precizat că înregistrările difuzate sunt scoase din context şi nu se vrea decât atragerea preşedintelui într-un scandal mediatic.

Plângerea fiului lui Bercea Mondial împotriva lui Mircea Băsescu, preluată de DNA Central

Plângerea formulată de Florin Anghel, fiul lui Bercea Mondial, împotriva fratelui preşedintelui, Mircea Băsescu, pentru trafic de influenţă şi înşelăciune, a fost preluată de structura centrală a Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Mircea Băsescu a fost audiat la DNA Constanţa

Mircea Băsescu, fratele preşedintelui, a fost joi, 12 iunie, la DNA Constanţa, pentru a da declaraţii în dosarul în care a fost şantajat de familia lui Bercea Mondial.

Intermediarul dintre familia lui Bercea Mondial şi Mircea Băsescu a mărturisit că şi-a oprit banii pentru sine

Circuitul şpăgii care trebuia să ajungă la Mircea Băsescu, pentru eliberarea lui Bercea Mondial, s-a oprit la intermediarul Marian Adrian Căpăţână. Acesta a recunoscut că şi-a păstrat banii pentru sine.

VIDEO UPDATE Mircea Băsescu, despre flagrant: „A fost un moment neplăcut. Acum mă aştept la orice“. Şantajistul a fost arestat

Mircea Băsescu a făcut primele declaraţii legate de momentul flagrantului. Fratele preşedintelui spune că se aşteaptă la orice de la familia şantajistului.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite