Judecătoarele Costache şi Dinu, trimise în judecată alături de alte 21 de persoane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Costache şi Dinu au fost judecătoare la Tribunalul Bucureşti - Secţia Penală FOTO business24
Costache şi Dinu au fost judecătoare la Tribunalul Bucureşti - Secţia Penală FOTO business24

Judecătoarele Antonela Costache şi Viorica Dinu au fost trimise în judecată pentru luare de mită şi trafic de influenţă. Alături de acestea au mai fost trimise în judecată ale 21 de persoane, printre care doi grefieri şi doi avocaţi, dar şi Staicu Marian, fratele lui Dinel Staicu (fost Nuţu). Dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel Bucureşti.

Potrivit unui comunicat de presă emis de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), aflată în stare de arest preventiv,Viorica Dinu, fost judecător la Tribunalul Bucureşti (nu mai deţine funcţia de magistrat în urma demisei), este acuzată de constituire a unui grup infracţional organizat, cinci infracţiuni de trafic de influenţă, dintre care una în formă continuată  şi trei infracţiuni de luare de mită. 

Antonela Costache, aflată şi ea în arest preventiv, fostă judecătoare la Tribunalul Bucureşti (în prezent suspendată din funcţie), este acuzată de constituirea unui grup infracţional organizat, luare de mită, trafic de influenţă, complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă şi trei infracţiuni informatice. 

În acelaşi dosar au fost trimişi în judecată Daniel Costel Petre, avocat în Baroul Bucureşti, soţia acestuia, Daniela Petre, Marian Staicu, fratele lui Dinel Staicu (fost Nuţu), Ileana Răducan, avocat în Baroul Dolj, soţul acesteia, Bogdan Marian Bobocel, Sorin Vasilescu, grefier arhivar la Tribunalul Bucureşti, Iulia Neamţu, grefier la Tribunalul Bucureşti. 

Potrivit procurorilor, în 2011, Dinu Viorica şi Antonela Costache, judecătoare la Tribunalul Bucureşti, ar fi constituit un grup infracţional organizat, la care ar fi aderat şi Daniel Petre (avocat), Angela Cîrlan şi Sorin Vasilescu (grefier arhivar la Tribunalul Bucureşti), în scopul săvârşirii unor infracţiuni de corupţie judiciară şi informatice, urmărindu-se obţinerea de beneficii materiale. 

Gruparea ar fi fost sprijinită de Neagu Leon-Marius, Tudor Marian-Vasile, Petre Daniela şi Neamţu Iulia. 

În acest context, mituitorii sau cumpărătorii de influenţă accesau, în mod direct sau prin alte persoane interpuse, gruparea infracţională. 

Judecătoarele se foloseau de calitatea de magistraţi pentru a promite pronunţarea hotărârilor judecătoreşti dorite de mituitorii sau cumpărătorii de influenţă, în cazurile în care erau învestite să judece respectivele cauze penale.

De asemenea, Dinu Viorica se prevala de pretinsa influenţă pe care susţinea că o are asupra unor judecători de la Curtea de Apel Bucureşti, pentru obţinerea unor soluţii favorabile.

„Pe de altă parte, avocatul Petre Daniel Costel, Cîrlan Angela şi Vasilescu Sorin aveau înţelegeri stabilite cu alte persoane, cum este cazul lui Tudor Marian Vasile, zis „Maruşcă”, Neagu Leon Marius şi Petre Daniela, soţia avocatului,  care îi ajutau să identifice „clienţi” (persoane interesate să „cumpere” prin darea unei sume de bani, soluţii favorabile în cauze penale) sau să îi convingă pe aceştia de caracterul sigur al obţinerii beneficiului urmărit. De asemenea, ajutorul dat de către membrii grupării consta în contactarea beneficiarilor soluţiilor „cumpărate”, luând de la aceştia foloasele pretinse şi asigurând, uneori, remiterea sumelor de bani către cele două judecătoare”, se arată în rechizitoriul procurorilor. 

 Dinu şi Costache, în arest preventiv din martie 2013

Judecătoarele Antonela Costache şi Viorica Dinu sunt în arest preventiv din 15 martie 2013, fiind suspectate că ar fi luat mită pentru a ajuta la eliberarea din arest a lui Dinel Staicu, fost Staicu, şi pentru a interveni şi în alte dosare.

Alături de judecătoarele Dinu şi Costache, au fost arestaţi Marian Stancu, fratele lui Dinel Staicu,avocaţii Ileana Răducan, Daniel Costel Petre, precum şi Marian Vasile, Angela Cîrlan, Marius Neagu şi Ionela Carmen Dăncuţă, pentru dare de mită sau cumpărare de influenţă. În acelaşi dosar sunt cercetaţi Sorin Vasilescu, grefier arhivar la Tribunalul Bucureşti, şi Daniela Petre, soţia avocatului Daniel Costel Petre, potrivit DNA.

Dinel Nuţu, a revenit la numele de Staicu

Dinel Nuţu a revenit, din luna aprilie, la numele de Staicu, după ce în martie 2011 luase numele de familie al soţiei, fapt ce l-a ajutat să plece din ţară şi să nu fie găsit pentru a executa o pedeapsă de şapte ani de închisoare în dosarul privind fraudarea Băncii Internaţionale a Religiilor.

Dinel Staicu a purtat numele de Nuţu în perioada 8 martie 2011 - 9 aprilie 2013,

Judecătoarele Costache şi Dinu au fost trimise în judecată

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Judecătoarele Dinu şi Costache, şi alte patru persoane au primit mandat de arestare preventivă

Fostele judecătoare ale Tribunalului Bucureşti Viorica Dinu şi Antonela Costache şiavocata Ileana Răducan, Marian Vasile, Angela Cîrlan şi Marius Neagu au primit mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile. Aceştia sunt acuzaţi de luare şi dare de mită şi trafic de influenţă. Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au luat această măsură după o şedinţă care a durat mai multe ore.

Fratele lui Dinel Staicu, arestat în dosarul judecătoarelor de la Tribunalul Bucureşti

Fratele lui Dinel Nuţu (fost Staicu), Marian Staicu, acuzat de dare de mită şi cumpărarea influenţei judecătoarelor Viorica Dinu şi Antonela Costache, a fost arestat preventiv pentru 29 de zile, potrivit deciziei luate joi seară de Curtea de Apel Bucureşti, la propunerea procurorilor anticorupţie.

Avocatul Daniel Costel Petre, acuzat de trafic de influenţă, a fost arestat preventiv

Avocatul Daniel Costel Petre de la Baroul Bucureşti, acuzat că ar fi primit bani pentru a interveni la judecători, a fost arestat preventiv pentru 29 de zile, potrivit deciziei luate duminică seară de Curtea de Apel a Capitalei, la propunerea procurorilor anticorupţie.

Doi magistraţi de la Tribunalul Bucureşti, audiaţi în dosarul judecătoarelor Viorica Dinu şi Antonela Costache

Judecătorii Mitu Stegaru şi Ioana Şipoteanu de la Tribunalul Bucureşti au dat declaraţii, miercuri, în calitate de martori în dosarul în care sunt cercetate pentru corupţie colegele lor  Antonela Costache şi Viorica Dinu. Alături de acestea mai sunt anchetaţi şi avocaţi şi persoane care ar fi intermediat oferirea unor sume de bani pentru intervenţii în dosare.

Mercurialul corupţiei: judecătoarele Costache şi Dinu aveau stabilite „tarife” pentru sentinţe. Magistratele se întreceau în haine de blană

Fragmente din referatul procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) întocmit în cazul judecătoarelor de la Tribunalul Bucureşti, Antonela Costache şi Viorica Dinu, au fost publicate de Mediafax. Cele două judecătoare au fost arestate preventiv, vineri, acuzate că ar fi primit mită pentru a-l scoate din închisoare pe Dinel Nuţu (fost Staicu).

Agenţia Naţională de Integritate verifică averile judecătoarelor Viorica Dinu şi Antonela Costache

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) verifică averile judecătoarelor Viorica Dinu şi Antoanele Costache, de la Tribunalul Bucureşti, arestate pentru că ar fi luat mită pentru intervenţii în soluţionarea favorabilă a unor dosare, printre care şi cel al lui Dinel Nuţu, potrivit unor surse judiciare.

Judecătoarea Viorica Dinu, arestată preventiv, renunţă la magistratură

Judecătoarea Viorica Dinu, arestată preventiv pentru luare de mită şi trafic de influenţă, vrea să demisioneze din magistratură. Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) va lua act miercuri de cererea acesteia.

Judecătoarele Costache şi Dinu, interesate de cazul delapidării fabricii de mobilă Mobins

Unul dintre dosarele în care judecătoarele Antonela Costache şi Viorica Dinu erau interesate să obţină pronunţarea de către Curtea de Apel Bucureşti a unor hotărâri părtinitoare este cel al lui Ştefan Rădulescu - condamnat la cinci ani de închisoare pentru delapidarea fabricii de mobilă Mobins.

Ancheta în cazul judecătoarelor Dinu şi Costache, finalizată. Procurorii urmează să le trimită în judecată pentru corupţie

Procurorii anticorupţie au finalizat cercetările în cazul judecătoarelor Antoanela Costache şi Viorica Dinu de la Tribunalul Bucureşti şi urmează să le prezinte acestora, precum şi celorlalţi inculpaţi din dosar, materialul de urmărire penală. Cele două foste judecătoare au fost arestate preventiv în martie 2013 pentru luare de mită şi trafic de influenţă.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite