Încrederea în vremea pandemiei: peste jumătate din români cred că vor exista abuzuri ale instituţiilor statului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un sondaj Avangarde arată că, în acest moment, românii nu-i prea vor înapoi pe cei plecaţi la muncă afară
Un sondaj Avangarde arată că, în acest moment, românii nu-i prea vor înapoi pe cei plecaţi la muncă afară

Un studiu Avangarde arată că românii au încredere şi nu prea în deciziile autorităţilor luate în această perioadă şi îşi doresc investiţii masive în sănătate şi educaţie.

Astfel, jumătate din repondenţi sunt de părere că PNL face câte ceva, dar nu suficient pentru eliminarea epidemiei de Covid-19, în timp ce doar 22% consideră că partidul de guvernământ face tot ceea ce trebuie. Proporţia contestatarilor este de 20%. 

Peste 90% din cei care au luat parte la studiu susţin că strategia de combatere a noului coronavirus trebuie făcută de specialişti şi nu de politicieni, iar cei care fac speculă cu materiale sanitare în această perioadă ar trebui judecaţi şi condamnaţi în procedură de urgenţă – 72%. 

67% din repondenţi sunt de acord să renunţe pe perioada stării de urgenţă la unele drepturi şi libertăţi fundamentale, în timp ce 25% sunt împotrivă. 

Prezenţa armatei pe străzi este agreată de 72% din cei care au răspuns sondajului, alte 23 de procente fiind împotrivă. 

Totodată, 51% din repondenţi sunt de părere că, în această perioadă, instituţiile statului vor face abuzuri, în timp ce doar 21% se îndoiesc de asta. 

Preţurile la care Guvernul va face achiziţiile de echipamente medicale în această perioadă vor fi mai mari sunt de părere 47% din cei întrebaţi. 

La întrebarea dacă statul român ar trebui să interzică accesul în ţară al românilor care munceau afară pe toată durata pandemiei 49% spun că da, iar 37% că nu. 

Investiţiile masive în sănătate şi educaţie sunt considerate prioritare de peste 90% din repondenţi, în timp ce pe locul al treilea - 87% - se situează nevoia de investiţii în infrastructură. Următoarele două locuri sunt ocupate de investiţiile în siguranţa cetăţeanului – 81% şi în măsurile anticorupţie – 80%. 

   

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite