Hellvig: Mai mulți militari i-au scris lui Netanyahu că reforma constituțională brutală pe care o dorește va slăbi securitatea națională a Israelului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul șef al SRI susține că premierul Israelului a fost avertizat de către mai mulți militari proeminenți în rezervă că „reforma constituțională brutală pe care o dorește va slăbi securitatea națională” a statului pe care îl conduce.

Eduard Hellving, fost șef al SRI FOTO: Arhivă
Eduard Hellving, fost șef al SRI FOTO: Arhivă

Eduard Hellvig a punctat că același punct de vedere a fost susținut și de toți șefii în viață ai Mossad-ului într-o altă scrisoare.

„În martie anul acesta, mai mulți militari proeminenți în rezervă i-au scris lui Bibi că reforma constituțională brutală pe care o dorește va slăbi securitatea națională a Israelului. Ehud Barak, Moshe Yaalon, Dan Halutz (foști șefi de stat major), Nadav Argaman, Yuval Diskin, Carmi Gilon, Jacob Perry (foști Shin Bet), Tamir Pardo (fost Mossad), Uzi Arad (fost consilier pe securitate națională) au avertizat că abolirea democrației este o amenințare la adresa existenței statului Israel. Într-o altă scrisoare, toți șefii în viață ai Mossad au spus cam același lucru. Șapte luni mai târziu, confirmarea a venit tragic”, a transmis Eduard Hellving pe platforma X (fost Twitter).

Avertismentul foștilor șefi ai serviciilor secrete

Fostul șef al SRI face referire la un articol din Haaretz, care arată că foști șefi ai serviciilor de securitate din Israel au cerut , în luna martie, convocarea unei adunări constituționale pentru „a proteja democrația”.

Aceștia l-au avertizat pe președintele Itzhak Herzog, într-o scrisoare comună, potrivit sursei citate, că mișcările guvernului de a submina independența justiției israeliene constituie o „lovitură de stat” care amenință să „transforme Israelul într-o dictatură de facto”.

„Dacă legislația va fi oprită și anulată, vom solicita imediat înființarea unui comitet public sub auspiciile dumneavoastră care va purta negocieri în scopul elaborării unei constituții prin consens pentru statul evreu și democratic Israel și în spiritul Declarație de independență”, i-au trasmis aceștia președintelui israelian.

Potrivit Haaretz, scrisoare a fost semnată de Ehud Barak (fost prim-ministru), Moshe Yaalon (fost ministru al Apărării), Dan Halutz ( fost șef al Statului Major din Israel), Nadav Argaman (soldat israelian), Yuval Diskin (fost director al unei agenții de securitate israeliană), Carmi Giilon (fost diplomat israelian), Yaakov Peri (fost șef al agenției de securitate Shin Bet) și Tamir Pardo (fost director la Mossad).

„Coaliția prim-ministrului Benjamin Netanyahu urmărește o legislație care să permită Knesset-ului să treacă peste hotărârile Curții Supreme cu o majoritate simplă de 61 de voturi în parlamentul cu 120 de locuri, precum și o legislație care să încline balanța puterii asupra Comisiei pentru numiri judiciare în favoarea politicieni”, arată articolul din presa israeliană.

Sursa citată arată că mai mulți veterani ai armatei israeliene susțin că „mișcările ar submina independența sistemului judiciar și ar subordona efectiv instanțele guvernului”. De asemenea, aceștia au cerut guvernului și Knesset-ului (nr: Parlamentul israelian) să „mențină principiul separației puterilor și valorile democrației”.

„Ca aceia care au luptat și au acționat timp de decenii împotriva dușmanilor noștri din regiune și din întreaga lume pentru a proteja interesele supreme ale statului și securitatea cetățenilor săi, suntem îngroziți de procesul legislativ accelerat și necontrolat care subminează fundamentele Israelul ca stat evreu și democratic, care sfâșie societatea israeliană din interior și îi amenință securitatea [și] rezistența socială și economică”, au scris aceștia, potrivit Haaretz.

De asemenea, aceștia au cerut Guvernului „să intre imediat în negocieri cu reprezentanții opoziției din Knesset”.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite