Isaac Herzog, iritat de acuzații: „Crimele de război ale Israelului? Vorbiți serios? Rachetele zboară din bucătăriile lor”

0
Publicat:

Preşedintele Israelului, Isaac Herzog, a tras la răspundere întreaga Fâşie Gaza, joi, pentru atacul comis sâmbăta trecută de gruparea islamistă palestiniană Hamas.

Isaac Herzog, președintele Israelului FOTO EPA-EFE
Isaac Herzog, președintele Israelului FOTO EPA-EFE

În plus, președintele israelian a justificat bombardamentele intense efectuate de armata țării sale asupra acestei enclave care au deteriorat infrastructura civilă şi au provocat 1.2000 de morţi, relatează EFE, potrivit Agerpres.

„Există o întreagă naţiune acolo (referitor la Fâşia Gaza, n. red.) care este responsabilă. Că civilii nu erau la curent, nu erau informaţi despre ceea ce urma să se întâmple, este complet fals”, a spus preşedintele israelian într-o conferinţă de presă cu presa străină.

Potrivit preşedintelui israelian, locuitorii din enclavă ar fi putut „să lupte împotriva regimului malefic (al Hamas, n. red.) care a preluat Gaza printr-o lovitură de stat” în 2007.

Herzog a dat asigurări că numărul morţilor în rândul israelienilor ca urmare al acestui război este fără precedent de la Holocaust şi s-a enervat atunci când mai mulţi jurnalişti l-au întrebat despre ceea ce ei au numit „pedepse colective” asupra populaţiei din Gaza, cum ar fi bombardamentele generalizate şi decizia Israelului de a bloca complet aprovizionarea Fâşiei Gaza cu apă, energie electrică, alimente şi provizii medicale.

„Voi toţi (jurnaliştii, n. red.) aţi fost acolo (în satele în care au avut loc masacrele, n. red.), aţi văzut ce s-a întâmplat, iar acum începeţi cu retorica despre crimele de război (ale Israelului, n. red.)? Chiar aşa? Vorbiţi serios?”, a întrebat Herzog, ridicând vocea.

„Am fost întrebat despre civilii care nu sunt implicaţi în Hamas şi, cu tot respectul, dacă ai o rachetă în bucătăria ta nenorocită şi vrei s-o lansezi în direcţia mea, am dreptul să mă apăr? Da, asta este situaţia”, a spus el.

„Rachetele alea sunt acolo. Rachetele pleacă din bucătăriile lor către copiii mei”, a subliniat Herzog, asigurând că ofensiva militară a Israelului urmăreşte „să se asigure că Hamas nu va mai putea repeta niciodată acest lucru”.

Isaac Herzog a insistat că „Israelul acţionează conform dreptului internaţional”. „Fiecare operaţiune este asigurată, acoperită şi revizuită”, susține el.

„Cu tot respectul, chiar cred că acest lucru este total în afara contextului. Ce vreţi să facem noi? Le spunem ieşiţi şi ne luptăm”, a spus Herzog, referindu-se la avertismentele pe care armata israeliană le emite uneori pentru ca civilii din Fâșia Gaza să evacueze clădirile care vor fi bombardate.

Peste 1.300 de persoane, între care 189 de militari, au fost ucise în Israel în urma ofensivei de amploare lansată sâmbăta trecută de către Hamas.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite