Gigi Becali s-a transferat! De la Jilava la închisoarea Poarta Albă din Constanţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gigi Becali a fost mutat marţi după amiază de la Penitenciarul jilava la închisoarea Poarta Albă din Constanţa  FOTO Adevărul
Gigi Becali a fost mutat marţi după amiază de la Penitenciarul jilava la închisoarea Poarta Albă din Constanţa  FOTO Adevărul

Gigi Becali a fost transferat, marţi după-amiază, de la Penitenciarul Jilava la Penitenciarul Poarta Albă din judeţul Constanţa. Cererea latifundiarului din Pipera fusese aprobată de mai multă vreme de conducerea  închisorii Jilava, însă verdictul final pentru transfer a fost dat de o comisie a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP).

Surse din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor au confirmat pentru adevărul.ro că Gigi Becali a ajuns la închisoarea Poarta Alba, marţi, în jurul orelor 17.00.

Acolo, „Gigi Becali va sta într-o celulă cu 20 persoane care fac parte din categoria infractorilor care au nevoie de protecţie specială, cum ar fi primari, avocaţi sau poliţişti. Becali este singura «vedetă» de la noi. Dar nu va fi tratat ca o vedetă. Va sta cât este prevăzută pedeapsa, asta dacă nu cere transferul în alt penitenciar sau dacă nu sărvârseşte fapte pentru care să fie transferat“, a declarat pentru adevarul.ro Gelu Dănuţ Dincă, directorul penitenciarului de la Poarta Albă.

Sursele citate au mai precizat că Gigi Becali nu va fi închis la penitenciarul Poarta Albă, ci într-o secţie a penitenciarului, aflată în comuna Valu lui Traian.

„Este o secţie a penitenciarului unde sunt transferaţi deţinuţii cu regim semideschis, adică cei care au voie să muncească“, au explicat sursele citate. Mai mult, se pare că localitatea Valu lui Traian este celebră deoarece în zonă sunt foarte mulţi musulmani şi multe turme de oi.

Becali şi-a cerut transferul după ce a fost sancţionat de conducerea închisorii Jilava

Cererea de transfer a lui Gigi Becali a venit  după ce latifundiarul  a fost sancţionat acum câteva luni de Penitenciarul Jilava  pentru că a folosit cartela unui deţinut pentru a telefona în afara închisorii, şi timp de 30 de zile, latifundiarul nu va mai putea participa la activităţile sportive şi culturale.

Bogdan Vlad, unul dintre avocaţii săi, a precizat că finanţatorul Stelei ar putea fi mutat la Penitenciarul Poarta Albă din cauza relaţiilor „deteriorate” dintre Becali şi conducerea închisorii Jilava.

„Nu ştiu, nu ştiu dacă îl mută. Se pare că da. Nu am detalii şi elemente suficiente ca să spun dacă îl mută. Oricum, relaţiile sale cu conducerea acestui penitenciar sunt destul de deteriorate. Era o comisie de la Ministerul de Justiţie... Păi nu vedeţi ce se întâmplă? Cu sancţiuni, pentru ce să-l sancţioneze? A venit, nu ştiu pentru ce. Probabil că a făcut o cerere să fie mutat, el Gigi. Este posibil să fi făcut. Bine ar fi să fie mutat, pentru toată lumea”, a mai arătat avocatul lui Becali.

Bogdan Vlad a precizat că o dovadă a unei posibile tensiuni între Becali şi conducerea penitenciarului ar fi sancţiunea primită de acesta, de a nu mai participa la activităţi sportive şi culturale, pentru că a folosit cartela unui deţinut pentru a telefona în afara închisorii.

„Aşa a rămas la judecătorul delegat. Doar o lună amânare să iasă la muncă. Treaba asta pentru care a fost sancţionat nu este nici în regulament trecută, ca abatere. Că a folosit o cartelă a altui deţinut, pe un număr aprobat de penitenciar, evident cu acordul deţinutului respectiv şi pentru un scop privind rezolvarea unor probleme legat de acte de caritate. I s-a spus iniţial că nu este niciun fel de problemă din partea conducerii, după care a fost sancţionat”, a mai declarat Bogdan Vlad.

Sute de cereri de transfer, depuse săptămânal

Potrivit purtătorului de cuvânt al Penitenciarului Jilava, săptămânal sunt depuse sute de cereri de transfer. Deţinuţii cer să fie mutaţi la altă închisoare din varii motive, cum ar fi apropierea de casă sau de instanţa care îi judecă.

De asemenea, sursa citată susţine că în momentul în care se analizează o cerere de mutare, se ţine cont şi de regimul de detenţie pe care îl execută deţinutul, dar şi de cel al penitenciarului.

Gigi Becali, în arest de pe 20 mai 2013

Pe 20 mai, Curtea Supremă l-a condamnat definitiv pe Becali la trei ani de închisoare cu executare în dosarul schimbului de terenuri cu Ministerul Apărării Naţionale (MApN). Alături de acesta au primit pedepse de câte doi ani de închisoare cu executare fostul ministru al Apărării Victor Babiuc şi fostul şef al Statului Major General Dumitru Cioflină. 

Cei trei au fost încarceraţi pe 20 mai la Penitenciarul Rahova, iar pe 10 iunie au fost transferaţi la Penitenciarul Jilava.

Becali mai are două condamnări definitive, dispuse anul acesta tot de Instanţa Supremă, respectiv una de trei ani de închisoare cu suspendare, în dosarul sechestrării celor care i-au furat limuzina, şi una de trei ani de închisoare cu executare în dosarul „Valiza” pentru dare de mită şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Pe 27 iunie, Tribunalul Bucureşti a decis, după ce a judecat cererea de contopire a pedepselor lui Becali, să îi aplice acestuia un spor de şase luni de închisoare, finanţatorul Stelei având astfel o condamnare de trei ani şi jumătate de detenţie.

Becali a contestat decizia la Curtea de Apel Bucureşti, recursul urmând să fie judecat pe 3 septembrie. Decizia a fost atacată cu recurs şi de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), care ceruse un spor de pedeapsă de un an, pe motiv că Becali a comis o pluralitate de infracţiuni, cu grad ridicat de pericol şi în participaţie penală cu un anturaj infracţional.

Pe 19 iunie, cererea lui Gigi Becali de întrerupere pentru trei luni a pedepsei de trei ani de închisoare din dosarul schimbului de terenuri cu MApN a fost respinsă de Tribunalul Bucureşti, hotărârea fiind atacată la Curtea de Apel Bucureşti, care, pe 14 august, a respins recursul formulat de finanţatorul Stelei.

Becali, mai multe încercări eşuate de a ieşi din închisoare

Pe 10 iulie, cererile lui Gigi Becali şi Dumitru Cioflină de schimbare a regimului de detenţie din semideschis în deschis, astfel încât să poată fi lăsaţi să iasă din penitenciar între anumite ore, au fost respinse de Judecătoria Sectorului 5, hotărârea instanţei fiind definitivă.

Două zile mai târziu, o altă solicitare a lui Becali, de învoire pentru a participa la înmormântarea mătuşii sale, a fost respinsă de conducerea Penitenciarului Jilava.

Tot în iulie, Gigi Becali a vrut să se înscrie pentru admiterea la Facultatea de Teologie a Universităţii Bucureşti, însă nu a primit acordul necesar de la Arhiepiscopie, deoarece se află în detenţie, iar instituţia de învăţământ superior are numai cursuri de zi.

Gigi Becali şi-a pierdut mandatul de deputat în urma condamnării sale definitive. Camera Deputaţilor a aprobat pe 5 iunie, prin vot, vacantarea locului de deputat al lui Becali.

Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Gigi Becali, aşteptat la Poarta Albă. Latifundiarul va sta într-o „rezervă“ de 10-15 deţinuţi

Penitenciarul Poarta Albă este locul în care Gigi Becali şi-ar dori să fie transferat pentru a-şi executa pedeapsa. Închisoarea din judeţul Constanţa are acelaşi regim de detenţie cu cea de la Jilava: semideschis, închis şi de maximă siguranţă.

Gigi Becali şi-a completat declaraţia de avere în penitenciar: „Subsemnatul Becali George, având funcţia de deţinut la Jilava”

Fostul deputat George Becali, care a fost eliberat din funcţie după condamnarea la trei ani şi jumătate de închisoare în dosarul "Valiza", şi-a completat declaraţia de avere în luna iulie chiar din închisoare. Becali a specificat în declaraţie că deţine funcţia de deţinut la Penitenciarul Jilava, însă nu a putut oferi detalii privind bunurile şi conturile deţinute întrucât situaţia de detenţie nu i-a permis accesul la aceste informaţii.

Anchetă la Penitenciarul Jilava după ce Gigi Becali ar fi găsit o mie de euro în buzunarul unei perechi de pantaloni

Gigi Becali a anunţat că a găsit, în buzunarul unei perechi de pantaloni, o mie de euro, bani pe care i-ar fi dat agentului supraveghetor. Penitenciarul Jilava a început o anchetă internă.

Verdict în dosarul „Schimbul de terenuri”. Gigi Becali, Dumitru Cioflină şi Victor Babiuc au ajuns după gratii

Completul de cinci judecători de la Curtea Supremă l-a condamnat pe Gigi Becali la trei ani de închisoare cu executare în dosarul schimburilor de terenuri dintre deputat şi Ministerul Apărării Naţionale. În acelaşi dosar, Victor Babiuc, fostul ministru al apărării, dar şi generalul Dumitru Cioflină au fost condamnaţi la doi ani de închisoare cu executare. Toţi inculpaţii au fost încarceraţi, însă Becali este singurul care s-a predat.

Gigi Becali a vrut să plece din ţară înainte de sentinţa din „Dosarul Terenurilor“. I s-a deschis un nou dosar penal

De dimineaţă a fost la biserică, spre seară în Ghencea, la partida cu cântec Steaua-Viitorul (2-5), noaptea a vrut să plece din ţară! Cum Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie urmează să anunţe luni verdictul în "Dosarul Terenurilor", unde poate primi o condamnare cu executare, Gigi Becali a intenţionat să zboare în Israel, dar a fost oprit de poliţie pe aeroport.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite