Gigi Becali află la sfârşitul lunii dacă va putea munci cât timp stă după gratii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gigi Becali ar putea afla pe 27 ianuarie dacă mai poate ieşi din închisoare Foto Adevărul
Gigi Becali ar putea afla pe 27 ianuarie dacă mai poate ieşi din închisoare Foto Adevărul

Omul de afaceri George Becali ar putea afla pe 27 ianuarie dacă va mai putea munci în afara închisorii. Magistraţii Judecătoriei Sectorului 4 au amânat judecarea contestaţiei formulată de Penitenciarul Jilava împotriva deciziei judecătorului delegat prin care s-a decis ca latifundiarul să execute pedeapsa în regim deschis.

UPDATE Magistraţii Judecătoriei Sectorului 4 au amânat pentru 27 ianuarie judecarea contestaţiei depuse de Penitenciarul Jilava pentru că Gigi Becali nu a fost adus în faţa instanţei. 

Asta pentru că omul de afaceri este internat în spitalul Penitenciarului „Poarta Albă” din Constanţa.

Judecătorul delegat de la Penitenciarul Jilava a admis, pe 7 decembrie 2013, contestaţia lui Gigi Becali, stabilind ca acesta să execute pedeapsa în regim deschis, la Penitenciarul Poarta Albă, judeţul Constanţa.

La acea dată, Pavel Abraham, avocatul omului de afaceri, declara că respectiva comisie şi, ulterior, judecătorul delegat au admis cererea, astfel că, la acest moment, regimul de detenţie al lui Gigi Becali este unul deschis.

Abraham a menţionat că acest regim de detenţie nu îi permite lui Becali să meargă acasă, dar poate desfăşura activităţi în interesul penitenciarului, în afara unităţii. Avocatul a precizat că Becali ar putea, spre exemplu, să execute servicii de pază a deţinuţilor, în foişoarele închisorii, sau chiar să supravegheze deţinuţii ieşiţi la muncă în afara penitenciarului.

Regimul deschis de detenţie îi mai aduce lui Gigi Becali posibilitatea de a primi mai des vizite ale membrilor familiei, dar şi pachete.

Avocatul a arătat că regimul de detenţie se poate schimba în cazul unor abateri grave, susţinând că în cazul clientului său nu se va ajunge la o asemenea situaţie.

Potrivit Legii 275/2006 privind executarea pedepselor, regimul deschis se aplică persoanelor condamnate la pedeapsa închisorii de cel mult un an.

Persoanele condamnate care execută pedeapsa în acest regim sunt cazată în comun, se pot deplasa neînsoţite în interiorul penitenciarului, pot presta muncă şi pot desfăşura activităţile educative, culturale, terapeutice, de consiliere psihologică şi asistenţă socială în afara unităţii de detenţie, fără supraveghere.

Condamnaţii care execută pedepse ce nu depăşesc 10 ani de închisoare pot beneficia, potrivit legii, de eliberarea condiţionată după ce execută cel puţin două treimi din pedeapsă. Gigi Becali, în vârstă de 55 de ani, ar putea cere eliberarea condiţionată după aproximativ doi ani şi două luni de închisoare.

Dacă va munci după gratii sau va elabora lucrări ştiinţifice, invenţii sau inovaţii, Becali ar putea beneficia de o reducere a pedepsei. Din pedeapsa lui Becali au fost scăzute zilele din intervalul 2 aprilie - 17 aprilie 2009, în care acesta a fost reţinut şi arestat preventiv în dosarul sechestrării de persoane.

Gigi Becali a fost transferat, în 29 octombrie, de la Penitenciarul Jilava la Penitenciarul Poarta Albă, din judeţul Constanţa, după ce Administraţia Penitenciarelor a aprobat cererea acestuia.

În 26 noiembrie, Gigi Becali a fost adus de la Penitenciarul Poarta Albă în Bucureşti, unde a avut termen, la Curtea de Apel, în dosarul privind contopirea pedepselor.

La finalul şedinţei de judecată, Gigi Becali nu a mai fost dus la Penitenciarul Poarta Albă, din judeţul Constanţa, în care îşi ispăşeşte pedeapsa, în condiţiile în care pe adresa Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor au venit alte trei citaţii emise pe numele finanţatorului FC Steaua, pentru a se prezenta în faţa judecătorilor bucureşteni în dosare care au termene în 5, 9 şi 11 decembrie, au declarat marţi, pentru Mediafax, surse din ANP.

Astfel, Gigi Becali a fost încarcerat la Penitenciarul Jilava, de unde va fi dus la instanţele bucureştene la cele trei termene de judecată.

Potrivit surselor citate, ANP a decis ca Becali să rămână la Penitenciarul Jilava până la termenul din 11 decembrie, apoi să fie dus înapoi la Penitenciarul Poarta Albă.

În 5 decembrie s-a judecat, la Tribunalul Bucureşti, contestaţia lui Gigi Becali la executarea pedepsei, aceasta fiind respinsă ca "inadimisibilă", întrucât a mai fost o dată soluţionată, de Tribunalul Ilfov, instanţa competentă în acest caz.

Gigi Becali a arătat atunci în faţa instanţei că s-a săturat să fie plimbat la Jilava, la Poarta Albă, "cu zăbrele, cu cătuşe", spunând: "Vreau să gătaţi chinurile!".

"Aşa cum îi spunea Sfântul Gheorghe împăratului Diocleţian: «Gătaţi chinurile, pentru că sunt pregătit să le primesc», aşa vă spun şi eu că vreau să gătaţi chinurile. Du-te la Jilava, du-te la Poarta Albă, cu zăbrele, cu cătuşe. Ca Sfântul Gheorghe primesc ceea ce se întâmplă pentru că aşa a fost lăsat de la Dumnezeu", a spus Gigi Becali.

Curtea de Apel Bucureşti urmează să judece, în 9 decembrie, recursul formulat de Gigi Becali la decizia Tribunalului Ilfov de respingere a contestaţiei la executarea pedepsei cu închisoare.

Pe 20 mai 2013,  completul de cinci judecători al instanţei supreme l-a condamnat pe Becali la doi ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată şi continuată.

În cazul finanţatorului echipei Steaua Bucureşti - condamnat anterior la trei ani de închisoare cu suspendare în dosarul privind sechestrarea de persoane -, instanţa a revocat suspendarea executării acestei pedepse. Judecătorii au reindividualizat pedepsele de câte trei ani de închisoare primite de Becali în acel dosar şi le-au contopit cu pedeapsa de doi ani de închisoare pentru fapta din dosarul privind schimbul de terenuri.

După recontopirea pedepselor, au arătat judecătorii, Gigi Becali urmează să execute pedeapsa cea mai grea, respectiv de trei ani de închisoare cu executare, din care instanţa a dispus să fie scăzută perioada 2 aprilie - 17 aprilie 2009, în care omul de afaceri a fost reţinut şi arestat preventiv pentru faptele din dosarul sechestrării de persoane.

Tot în dosarul schimbului de terenuri Becali-MApN, fostul ministru al Apărării Victor Babiuc şi fostul şef al Statului Major General Dumitru Cioflină au fost condamnaţi la câte doi ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu în formă calificată.

Ce acuze aduc procurorii

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au precizat că, în perioada 1996-1999, în calitate de administrator al terenurilor domeniului proprietate publică a statului din zona Voluntari (fosta Fermă Roşia), MApN a efectuat două schimburi de terenuri cu George Becali, suprafaţa totală cedată acestuia în urma celor două schimburi fiind de 28,89 hectare de teren arabil intravilan, schimburi ce au avut drept consecinţă prejudicierea statului român cu suma totală de 892.758 de dolari.

Mai exact, pe 5 octombrie 1998, a fost încheiat un contract de schimb imobiliar între MApN şi George Becali, prin care se predau la schimb 8,80 hectare de teren al MApN situat în intravilanul localităţii Voluntari şi 9,36 hectare de teren situat în comuna Ştefăneşti, judeţul Ilfov al lui George Becali.

Fostul ministru al Apărării, Victor Babiuc a aprobat efectuarea schimbului de terenuri cu Becali cu încălcarea dispoziţiilor legale privind regimul juridic al bunurilor proprietate publică şi cu încălcarea dispoziţiilor privind circulaţia juridică a terenurilor, fără un aviz din partea Direcţiei Legislaţie şi Contencios din MApN, potrivit procurorilor DNA.

George Becali, fostul ministru al Apărării Victor Babiuc, fiica acestuia, Ioana, şi Dumitru Cioflină au fost achitaţi, pe 24 mai 2012, de Instanţa Supremă în dosarul schimbului de terenuri dintre Becali şi Ministerul Apărării Naţionale.

Becali achitat în 2012 de judecătorii de la Curtea Supremă

Astfel, Gigi Becali a fost achitat pentru infracţiunile de abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată şi continuată, Victor Babiuc şi fiica lui, Ioana, pentru luare de mită şi, respectiv, complicitate la luare de mită, iar Dumitru Cioflină pentru abuz în serviciu.

Expertul desemnat de Direcţia Naţională Anticorupţie să facă expertiza în dosar, precum şi un expert parte ales de George Becali au explicat în faţa instanţei la termenul trecut  ce metode au folosit pentru a stabili valoarea terenurilor din Voluntari şi Ştefăneşti schimbate între Becali şi Ministerul Apărării.

Acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice, finanţatorul stelist a fost găsit nevinovat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în 2012, însă decizia a fost atacată cu recurs la completul de cinci judecători al Instanţei Supreme.

Motivarea judecătorilor: „probele procurorilor nu dovedesc acuzaţiile aduse lui Gigi Becali”

Probele procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) nu dovedesc acuzaţiile aduse lui George Becali, Victor Babiuc, Ioanei Babiuc şi lui Dumitru Cioflină în legătură cu schimbul de terenuri dintre omul de afaceri şi MApN, arătau judecătorii instanţei supreme în motivarea deciziei de achitare a acestora.

„Lipsa probelor care să conducă la stabilirea unei legături între încheierea contractului de vânzare-cumpărare şi aprobarea celui de-al doilea schimb de terenuri de către Victor Babiuc a determinat Parchetul să încerce să dea o conotaţie penală unor împrejurări care fie sunt pe deplin explicabile şi lipsite de orice relevantă, fie sunt flagrant contrazise de probatoriul administrat chiar în cursul urmăririi penale”, se mai menţiona în motivare.

Citeşte mai multe despre condamnarea lui Gigi Becali

Tăcere în loc de petrecere: condamnarea lui Becali i-a îndemnat pe jucătorii Stelei să ia o decizie radicală

Pentru noua campioană a României ar fi trebuit să urmeze o perioadă în care roş-albaştrii să celebreze primul titlu cucerit după şapte ani. De acum, toate planurile au fost date peste cap. Liderul suporterilor Stelei, Gheorghe Mustaţă, a anunţat că o petrecere la care ar fi trebuit să ia parte şi jucătorii roş-albaştrilor a fost anulată, după ce Gigi Becali a fost condamnat la trei de închisoare cu executare. 

VIDEO Acum patru ani, lumea a ieşit în stradă pentru Becali. Gigi speră să se întâmple acelaşi lucru şi acum

Arestarea lui Becali în 2009 a provocat un val destul de puternic de nemulţumire în rândul bucureştenilor, mulţi socotind abuzivă decizia autorităţilor.

În 2009, Gigi îşi provoca colegii de celulă la partide de tenis cu piciorul. În arest latifundiarul s-a lăsat de fumat

Acum patru ani, când Gigi Becali a fost arestat preventiv în doasrul sechestrării hoţilor de maşini, acesta a petrecut două săptămâni după gratii.

Ioan Becali: „Suntem un neam de oameni demni. Gigi se va preda, sper să nu vină mascaţii”

Zi grea pentru familia Becali. La prânz, fraţii Ioan şi Victor au aflat că mai au de tras cu “Dosarul Transferurilor”, spre seară vărul Gigi a fost condamnat la închisoare cu executare.

Suporterii Stelei jubilează după condamnarea lui Gigi Becali: “Trei ani de libertate pentru echipa noastră”

Condamnarea la trei ani de închisoare cu executare a lui Gigi Becali i-a bucurat la culme pe unii suporteri ai Stelei, care au postat pe o reţea de socializare un mesaj dur împotriva patronului echipei din Ghencea.

Gigi Becali nu e primul patron de club din România care va sta după gratii. Penescu, Staicu şi Iancu au păţit-o şi ei

Gigi Becali a fost condamnat la trei ani de închisoare şi va fi nevoit să execute această pedeapsă, care îl privează de libertate. Becali nu este primul aptron de club din România, care va sta după gratii. Au păţit şi alţii în trecut.

Gigi Becali: „Am fost trădat de statul român. Asta nu e ţara lui Hristos, e ţara lui Satana!”

După aflarea sentinţei de condamnare la trei ani de închisoare cu executare în „Dosarul Terenurilor”, Gigi Becali a apărut consternat în faţa jurnaliştilor, cărora le-a explicat că decizia este un abuz orchestrat de cei trei judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

EDITORIAL George Stanca: Dragă Gigi Becali, chiar eşti copil ?A?! Nu simţeai în aer că ăştia te pândesc?

„Sunt bulversat. Mut. Nu pentru tine. Ci, pentru ce ţi s-a  întâmplat. Căci, încep să  mă tem că asta  i se poate întâmpla oricui din ţara asta, ajunsă de rahat. Sunt deprimat. Deşi, uite că prostia ta costă mult prea mult”, scrie George Stanca, pe blogul său de pe adevarul.ro

Fostul bodyguard Zmărăndescu: “Sper ca Becali să nu facă vreo prostie. Să nu se întâmple ceva tragic…”

Cătălin Zmărăndescu, fost bodyguard al lui Gigi Becali, îl ştie prea bine pe finanţatorul Stelei. Cei doi au fost inculpaţi într-un alt dosar penal, cel al sechestrării de persoane, unde au fost însă achitaţi. Zmărăndescu se teme ca Becali să nu facă vreun gest necugetat, mai ales că susţine că fostul său şef n-a reacţionat prea bine când a fost arestat prima dată.

Corneliu Vadim Tudor despre condamnarea lui Gigi Becali: „L-au băgat la puşcărie ca pe ultimul borfaş”

Imediat după ce judecătorii au decis să-l trimită după gratii pe Gigi Becali pentru următorii trei ani în „Dosarul Transferurilor”, Corneliu Vadim Tudor a criticat dur hotărârea magistraţilor, precizând că patronul Stelei nu ar fi meritat să fie condamnat la închisoare.

Explicaţia lui Gigi Becali pentru încercarea de a părăsi ţara cu o zi înainte de sentinţa din „Dosarul Terenurilor“

Gigi Becali a fost surprins de poliţie în timp ce încerca să plece din ţară cu o zi înainte de verdictul în  „Dosarul Terenurilor“, unde ar putea primi o condamnare cu executare. Finanţatorul Stelei a fost ridicat de la aeroport şi dus la Parchet pentru a oferi nişte explicaţii.

Verdict în „Dosarul Terenurilor”. Gigi Becali, condamnat la trei ani de închisoare cu executare, iar Victor Babiuc, la doi ani

Completul de cinci judecători de la Curtea Supremă l-a condamnat pe Gigi Becali la trei ani de închisoare cu executare în dosarul schimburilor de terenuri dintre deputat şi Ministerul Apărării Naţionale. În acelaşi dosar, Victor Babiuc, fostul ministru al apărării, dar şi generalul Dumitru Cioflină au fost condamnaţi la doi ani de închisoare cu executare. Aceştia vor fi încarceraţi în orele care urmează.

Gigi Becali a vrut să plece din ţară duminică seară, înainte de sentinţa din „Dosarul Terenurilor“. I s-a deschis un nou dosar penal

De dimineaţă a fost la biserică, spre seară în Ghencea, la partida cu cântec Steaua-Viitorul (2-5), noaptea a vrut să plece din ţară! Cum Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie urmează să anunţe luni verdictul în "Dosarul Terenurilor", unde poate primi o condamnare cu executare, Gigi Becali a intenţionat să zboare în Israel, dar a fost oprit de poliţie pe aeroport.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite