Geoană: Condamn cu fermitate atacurile neprovocate împotriva trupelor KFOR din nordul Kosovo. Sunt inacceptabile

0
Publicat:

Secretarul general-adjunct al NATO susține că în ciuca evenimentelor recente, KFOR va continua să acționeze imparțial și să își respecte mandatul Consiliului de Securitate al ONU, de a menține un mediu sigur și stabil în Kosovo.

Mircea Geoană, numărul 2 din NATO FOTO EPA EFE
Mircea Geoană, numărul 2 din NATO FOTO EPA EFE

M-am bucurat să îl reîntâlnesc pe Jakov Milatović, președintele Muntenegrului și, totodată, cel mai tânăr președinte ales democratic, din lume. De la aderarea la NATO, acum șase ani, Muntenegru a fost un aliat de încredere, participând la întărirea posturii de apărare și descurajare pe Flancul Estic. Muntenegru are un rol esențial în Balcanii de Vest, promovând stabilitatea și pacea, iar acest lucru este și mai important în perioadele cu tensiuni în regiune”, a scris Mircea Geoană, pe pagina sa de Facebook. 

Am condamnat cu fermitate atacurile neprovocate de ieri, împotriva trupelor KFOR din nordul Kosovo. Astfel de atacuri sunt total inacceptabile. Aceste acte violente trebuie să înceteze imediat, iar toate părțile trebuie să se angajeze în dialog. KFOR va continua să acționeze imparțial și să își respecte mandatul Consiliului de Securitate al ONU, de a menține un mediu sigur și stabil. NATO rămâne pregătită pentru provocările din Balcani și va continua, prin toate țările membre și partenere, să fie un pol de stabilitate în zonele cele mai sensibile din lume”, a completat secretarul general-adjunct al NATO.

Noi trupe KFOR

NATO va desfăşura un contingent suplimentar în Kosovo după ce 30 de membri ai Forţei internaţionale de pace KFOR au fost răniţi în recentele violenţe, a anunţat marţi Alianţa Nord-Atlantică pe Twitter, transmite DPA, citată de Agerpres.

Potrivit unor surse militare de la Bruxelles, un contingent de aproximativ 700 de soldaţi va fi trimis în Kosovo. În prezent, în Kosovo sunt staţionaţi 3.800 de militari în cadrul KFOR, forţă aflată sub comandament NATO.

Desfăşurarea ''este o măsură preventivă pentru a asigura că KFOR are capabilităţile necesare pentru a menţine securitatea'', a declarat comandantul Forţei comune aliate a NATO de la Napoli, amiralul Stuart B. Munsch.

Violenţele trebuie să înceteze, toate părţile trebuie să dea dovadă de reţinere de la acţiuni care subminează pacea în toate comunităţile din Kosovo'', a adăugat Munsch. Unsprezece soldaţi italieni şi 19 ungari din KFOR au fost răniţi luni în timpul unor ciocniri cu manifestanţi sârbi, care cereau plecarea primarilor de etnie albaneză. Belgradul a evocat zeci de răniţi în rândul demonstranţilor.

Numeroşi membri ai comunităţii sârbe, majoritară în patru oraşe din nordul Kosovo, nu recunosc autoritatea Pristinei şi sunt fideli Belgradului. Sârbii au boicotat alegerile municipale din aprilie în aceste localităţi, ceea ce a dus la alegerea de primari de etnie albaneză cu o rată de participare de sub 3,5%.

Luni, la Zvecan, manifestanţii sârbi au fost într-o primă fază respinşi de forţele kosovare, care au făcut uz de gaze lacrimogene. Ulterior, KFOR a încercat să separe cele două părţi, înainte de a dispersa mulţimea. Manifestanţii au replicat lansând pietre şi sticle incendiare în direcţia militarilor KFOR. 

Sârbii au boicotat alegerile municipale din primăvara acestui an în aceste localităţi, soldate cu alegerea unor primari albanezi, care au fost instalaţi săptămâna trecută de guvernul premierului Albin Kurti, ignorând apelurile la calm lansate de UE și SUA. 

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite