Doi militari moldoveni au fost răniți în confruntările din nordul Kosovo

0
Publicat:

Cei doi soldați aflați în misiune de menținere a păcii KFOR au fost răniți ușor în timpul ciocnirilor din nordul Kosovo și nu au avut nevoie de spitalizare, anunță reprezentanții Ministerului Apărării de la Chișinău. 

Doi militari moldoveni au fost răniți în timpul ciocnirilor din nordul Kosovo. FOTO: EPA EFE
Doi militari moldoveni au fost răniți în timpul ciocnirilor din nordul Kosovo. FOTO: EPA EFE

Militarii s-au ales cu vânătăi în timp ce, împreună cu alți colegi din misiunea KFOR, au intervenit în timpul ciocnirilor violente din nordul Kosovo.

,,În scopul stabilizării situației din nordul regiunii Kosovo, subunitățile contingentelor din misiunea KFOR, inclusiv cel al Armatei Naționale, au fost implicate în acțiuni de control al mulțimii.În urma confruntărilor respective, doi militari moldoveni s-au ales cu echimoze. Ambii sunt în afara oricărui pericol, la fel ca și toți pacificatorii din contingentul moldovenesc. Militarii moldoveni au revenit în locul de dislocare permanent și își continuă misiunile conform mandatului”, au informat reprezentanții Ministerului Apărării care au ținut să precizeze că sunt în permanentă legătură cu soldații din contingentul KFOR-18 din Kosovo, iar aceștia își desfăşoară activitatea conform programului. 

În total, 30 de soldați KFOR care apără trei primării din nordul Kosovo au fost răniți în ciocnirile cu protestatarii sârbi, în timp ce președintele Serbiei a plasat armata la cel mai înalt nivel de alertă de luptă. 

Ce este KFOR

Reprezentanții KFOR, o forță militară condusă de NATO cu scopul menținerii păcii și a unei împrejurări pașnice în Kosovo, au condamnat violențele. „În timp ce contracarau cele mai active părți ale mulțimii, mai mulți soldați ai trupelor din contingentul italian și maghiar al KFOR au fost ținta unor atacuri neprovocate și au suferit fracturi, și arsuri din cauza exploziei unor dispozitive incendiare”, au precizat reprezentanții printr-un comunicat de presă. 

Iar comandantul KFOR a menționat că atacurile sunt „inacceptabile”, subliniind că misiunea NATO „va continua să își îndeplinească misiunea în mod imparțial”. 

Situația a fost foarte tensionată în ultimele zile în nordul Kosovo, unde mulţi membri ai comunităţii majoritar sârbe din patru oraşe nu recunosc autoritatea Priştinei, fiind loiali Belgradului.

Sârbii au boicotat alegerile municipale din primăvara acestui an în aceste localităţi, soldate cu alegerea unor primari albanezi, care au fost instalaţi săptămâna trecută de guvernul premierului Albin Kurti, ignorând apelurile la calm lansate de UE și SUA. 

Manifestanții sârbi care s-au adunat în faţa municipiului Zvecan au cerut retragerea edililor albanezi, dar şi a forţelor de poliţie din Kosovo.

Soldaţii KFOR, înarmaţi cu scuturi şi bastoane, au încercat iniţial să separe părţile opuse înainte de a începe să disperseze mulţimea, iar protestatarii au opus rezistență, atacându-i cu pietre şi cocktail-uri Molotov. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite