NATO va desfăşura forţe suplimentare în Kosovo. Încă 700 de soldați, trimiși să asigure securitatea în zonă

0
Publicat:

NATO va desfăşura un contingent suplimentar în Kosovo după ce 30 de membri ai Forţei internaţionale de pace KFOR au fost răniţi în recentele violenţe, a anunţat marţi Alianţa Nord-Atlantică pe Twitter, transmite DPA, citată de Agerpres.

Situație tensionată în Kosovo FOTO EPA EFE
Situație tensionată în Kosovo FOTO EPA EFE

Potrivit unor surse militare de la Bruxelles, un contingent de aproximativ 700 de soldaţi va fi trimis în Kosovo. În prezent, în Kosovo sunt staţionaţi 3.800 de militari în cadrul KFOR, forţă aflată sub comandament NATO.

Desfăşurarea ''este o măsură preventivă pentru a asigura că KFOR are capabilităţile necesare pentru a menţine securitatea'', a declarat comandantul Forţei comune aliate a NATO de la Napoli, amiralul Stuart B. Munsch.

''Violenţele trebuie să înceteze, toate părţile trebuie să dea dovadă de reţinere de la acţiuni care subminează pacea în toate comunităţile din Kosovo'', a adăugat Munsch. Unsprezece soldaţi italieni şi 19 ungari din KFOR au fost răniţi luni în timpul unor ciocniri cu manifestanţi sârbi, care cereau plecarea primarilor de etnie albaneză. Belgradul a evocat zeci de răniţi în rândul demonstranţilor.

  ''Asemenea atacuri sunt total inacceptabile''  

''Asemenea atacuri sunt total inacceptabile'', a declarat secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, care a subliniat că''violenţa trebuie să înceteze imediat''. Numeroşi membri ai comunităţii sârbe, majoritară în patru oraşe din nordul Kosovo, nu recunosc autoritatea Pristinei şi sunt fideli Belgradului. Sârbii au boicotat alegerile municipale din aprilie în aceste localităţi, ceea ce a dus la alegerea de primari de etnie albaneză cu o rată de participare de sub 3,5%.

Luni, la Zvecan, manifestanţii sârbi au fost într-o primă fază respinşi de forţele kosovare, care au făcut uz de gaze lacrimogene. Ulterior, KFOR a încercat să separe cele două părţi, înainte de a dispersa mulţimea. Manifestanţii au replicat lansând pietre şi sticle incendiare în direcţia militarilor KFOR. 

Doi militari moldoveni au fost răniți în confruntările din nordul Kosovo

Situația a fost foarte tensionată în ultimele zile în nordul Kosovo, unde mulţi membri ai comunităţii majoritar sârbe din patru oraşe nu recunosc autoritatea Priştinei, fiind loiali Belgradului. 

Sârbii au boicotat alegerile municipale din primăvara acestui an în aceste localităţi, soldate cu alegerea unor primari albanezi, care au fost instalaţi săptămâna trecută de guvernul premierului Albin Kurti, ignorând apelurile la calm lansate de UE și SUA. 

Manifestanții sârbi care s-au adunat în faţa municipiului Zvecan au cerut retragerea edililor albanezi, dar şi a forţelor de poliţie din Kosovo.

Soldaţii KFOR, înarmaţi cu scuturi şi bastoane, au încercat iniţial să separe părţile opuse înainte de a începe să disperseze mulţimea, iar protestatarii au opus rezistență, atacându-i cu pietre şi cocktail-uri Molotov. 

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite