Explozie la bordul unei nave cargo civile, în Marea Neagră, la est de Sulina. Imagini din momentul salvării echipajului | FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O explozie a avut loc în această dimineață la bordul unei nave cargo civile, aflate în Marea Neagră, la 7 mile marine (13 km) este de Sulina,. Echipajul de 12 persoane de la bord a fost evacuat. Nu este clar dacă explozia a fost cauzată de o mină marină sau a fost o problemă la sala mașinilor.

UPDATE 11.43 Forțele Navale Române intervin cu o navă de luptă după explozia de la bordul cargoului Seama.

Conducerea Statului Major al Forțelor Navale a ordonat, conform procedurilor operaționale, trimiterea unei nave de luptă către raionul maritim Sulina. 

Este vorba de puitorul de mine „Viceamiral Constantin Bălescu” 274, care are la bord și o grupă de scafandri EOD la bord. Nava militară a plecat din portul militar Constanța în jurul orei 08.15. Detalii aici

UPDATE 10.59 Unul dintre cei 12 marinari aflaţi pe nava sub pavilion Togo pe care, miercuri dimineaţa, s-a produs o explozie se află în continuare sub supraveghere medicală la Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) din Sulina a Spitalului Judeţean din Tulcea.

Directoarea Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ), Rodica Agavriloaei, a declarat, pentru AGERPRES, că starea celor 12 marinari de pe nava aflată sub pavilion Togo a fost evaluată de asistenta medicală a SAJ, în cazul unuia dintre ei fiind necesară încă supravegherea medicală.

"Este vorba despre un cetăţean sirian care prezintă o durere abdominală uşoară şi o contuzie la braţul drept. El rămâne în continuare în UPU", a precizat directoarea SAJ.

UPDATE 10.48 Cosmin Laurențiu Dumitrache, șeful Autorității Navale Române, a declarat că nava pare să fie stabilă în aceste momente, fără risc imediat de scufundare. Oficialul a explicat că în aceste momente se efectuează o anchetă, care presupune inspectarea navei, inclusiv la exterior, cu scafandri, pentru a se stabili cauza și locul exact al exploziei care a afectat vaporul.

Directorul ANR a spus că deocamdată nu se ia în calcul posibilitatea ca nava să fi fost lovită de o mină marină, fiindcă informațiile date de marinari indică o explozie care ar fi avut loc în interiorul corpului navei. Oficialul nu a exclus însă total ipoteză unei mine marine.

Din declarațiile date de echipaj, rezultă că o explozie a avut loc la sala mașinilor, compartimentul navei care găzduiește motoarele și generatoarele, aflat la pupa (partea din spate a navei).

Dumitrache a mai spus că se încearcă salvarea navei, prin remorcarea sa aproape de țărm, pentru a fi pusă în siguranță și pentru a evita afectarea traficului naval în zonă.

UPDATE 10.04 Potrivit unui comunicat al Autorității navale române, nava SEAMA transportă ciment. Vaporul are o lungime de 90 de metri şi 14 metri lăţime și este ancorat în acest moment şi se încearcă salvarea sa.

Navigaţia pe braţul Sulina nu este afectată.

Potrivit ursei citate, nava se afla la aproximativ 7 mile marine (13 km) est de Sulina.

Nava sub pavilion Togo a ajuns în rada Portului Sulina în data de 12 septembrie şi aştepta intrarea pe canalul Bîstroe.

Autoritatea Navală Română face cercetări pentru a stabili cauzele producerii acestui eveniment. 

UPDATE 09.43 Căpitanul şef al Căpităniei Zonale a Portului Tulcea, Dan Ichim, a declarat, pentru AGERPRES, că, la solicitarea comandantului vasului, toţi cei 12 membri ai echipajului au fost aduşi în Portul Sulina în condiţii de siguranţă şi sunt evaluaţi din punct de vedere medical.

"Deocamdată, nu se cunosc cauzele exploziei. Căpitănia Portului Tulcea a început ancheta pentru stabilirea cauzelor naufragiului. Dacă explozia a fost din cauza unei mine rămâne să stabilească Ministerul Apărării", a precizat Dan Ichim.

La operaţiunea de salvare a echipajului navei comerciale au participat şi reprezentanţi ai Gărzii de Coastă cu mijloace specializate şi ai Agenţiei Române de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare (ARSVOM).

UPDATE 09.34 Potrivit informațiilor de la Ambulanța Tulcea citată de Digi 24, cei 12 marinari salvați sunt in stare bună, 11 suferind atacuri de panică, iar unul suferind ușoare contuzii.

UPDATE 09.20 Potrivit informațiilor transmise de Agenția Română de Salvare a Vieții Omenești pe Mare (ARSVOM), echipajul navei SEAMA, sub pavilion Togo, a fost evacuat în intervalul orar 07:20- 07:30 și au fost predați în siguranță către echipajul de ambulanță din Portul Sulina, la ora 08:25.

UPDATE 09.19În data de 20.09.2023, la ora 06.50, urmare a unui mesaj de urgență “MAYDAY”, transmis in CH 16 VHF, de către o nava comercială prin care informează ca a avut loc o explozie la bord, M.R.C.C a declanșat o operațiune S.A.R. pentru salvarea echipajului acesteia.

La acțiunea de salvare a participat un mijloc de mobilitate din cadrul Gărzii de Coastă și o nava specializată SAR din cadrul ARSVOM. Toți membrii de echipaj au fost aduși în siguranță în portul Sulina, la bordul navei ARSVOM. Cercetările sunt desfășurate de către Autoritatea Navala Română“, au anunțat autoritățile române.

***

Potrivit informațiilor transmise de Antena 3 CNN, ar fi vorba despre o nava cargo civilă, sub pavilion Togo. Explozia a avut loc în zona sălii mașinilor, dar nu este clar dacă a fost provocată de un factor exterior, cum ar fi o mină marină, sau de o problemă de la bordul navei.

Echipajul de 12 persoane al navei a fost evacuat de o navă a Agenției Române de Salvare a Vieții Omenești pe Mare: sunt șase sirieni, un libanez, patru turci si un egiptean. Cel puțin unul dintre marinari este grav rănit, cu arsuri.

Nava a rămas fără alimentare cu energie electrică. În momentul exploziei, vaporul era ancorat. Din cauză că nu mai exista energie electrică la bord, ancora nu poate fi ridicată.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite