Europenii își concep propriile sisteme de armament, corvete, tancuri, lasere

0
Publicat:

Fondul European pentru Apărare (EDF) urmează să investească 1,2 miliarde de euro (1,3 miliarde de dolari) într-un pachet de peste 50 de proiecte militare multinaționale de cercetare și dezvoltare, inclusiv viitoarele tancuri principale de luptă, noi capabilități de transport aerian, corvete, sisteme antidronă (C-UAS) și arme cu energie dirijată pe bază de laser.

România este interesată de corvete de patrulare
România este interesată de corvete de patrulare

Noua finanțare a celor 54 de programe, anunțată joi de Comisia Europeană (CE), se bazează pe rezultatele unei cereri de propuneri din 2023 și duce cheltuielile totale ale UE, începute în mai 2021 pentru inițiativele de cercetare și dezvoltare în domeniul apărării, la peste 3 miliarde de dolari.

„Proiectele selectate vor sprijini excelența tehnologică într-o gamă largă de capabilități de apărare în domenii critice, inclusiv apărarea cibernetică, luptele terestre, aeriene și navale, protecția activelor spațiale sau apărarea chimică, biologică, radiologică și nucleară”, potrivit declarației CE.

De asemenea, se mai precizează că cele 54 de propuneri au fost alese dintr-un total de 236 primite.

În domeniul aerian, nu mai puțin de 21,7 milioane de dolari au fost alocați pe parcursul a 18 luni pentru proiectul Sistemului european pentru transportul aerian de marfă de mari dimensiuni (ESOCA), conform defenseromania.ro. Proiectul stabilește „opțiunile pe termen scurt și lung” pentru noi capabilități strategice de transport aerian. Airbus din Germania conduce proiectul, alături de alte companii din industria de apărare, inclusiv producătorul francez de motoare Safran și producătorul italian Leonardo.

Reamintim că, după anularea licitației pentru nave de luptă multifuncționale, România este direct interesată de a participa la unele dintre proiectele inițiate de Agenția Europeană de Apărare (EDA). Este vorba de PESCO „Corveta de patrulare europeană” / „European Patrol Corvette” (EPC) și proiectul din categoria B – „European Patrol Corvette – Harmonisation of requirements” (EPC HoR) – proiecte cu orizont de timp 2030-2032.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite