E oficial: În interiorul UE se va circula în baza unui paşaport COVID

0
0
Toţi cetăţenii – fie că au fost sau nu vaccinaţi – ar trebui să beneficieze de o adeverinţă electronică verde atunci când călătoresc în UE .
Toţi cetăţenii – fie că au fost sau nu vaccinaţi – ar trebui să beneficieze de o adeverinţă electronică verde atunci când călătoresc în UE .

Comisia Europeană a decis ca în interiorul UE să se circule în baza unei adeverinţe electronice verzi pentru a facilita libera circulaţie, în condiţii de siguranţă, în timpul pandemiei de COVID-19. Adeverinţa electronică verde va constitui dovada că deţinătorul a fost vaccinat împotriva COVID-19, a primit un rezultat negativ la testul de depistare a infecţiei cu virusul SARS-CoV-2 sau s-a vindecat de COVID-19.

Sistemul de adeverinţe electronice verzi este o măsură temporară, urmând a fi suspendată de îndată ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) va declara sfârşitul urgenţei la nivel internaţional în domeniul sănătăţii cauzate de COVID-1, precizează Comisia Europeană.

Adeverinţele vor fi disponibile gratuit, în format digital sau pe suport de hârtie, şi vor include un cod QR care să le garanteze securitatea şi autenticitatea. Comisia va institui un portal pentru a se asigura că toate adeverinţele pot fi controlate în întreaga UE şi va sprijini statele membre în ceea ce priveşte punerea în aplicare din punct de vedere tehnic a adeverinţelor.

“Cei care se vaccinează, care au un test PCR negativ sau au făcut boala şi au imunitate naturală vor putea solicita şi primi de la autorităţile fiecărui stat acelaşi tip standardizat de certificat. Va conţine date de identificare ale persoanei, nume, număr de paşaport sau carte de identitate, ce tip de vaccin a primit (dacă s-a vaccinat), când s-a făcut un test PCR. (…)”, a explicat comisarul European Adina Vălean la Europa FM.

Statele membre au în continuare responsabilitatea de a decide ce restricţii în materie de sănătate publică pot fi eliminate pentru călători, dar vor trebui să aplice aceste derogări în acelaşi mod şi călătorilor care deţin o adeverinţă electronică verde. 

"Adeverinţa electronică verde oferă o soluţie la nivelul UE pentru a garanta faptul că cetăţenii UE beneficiază de un instrument digital armonizat menit să sprijine libera circulaţie în UE. Acesta este un mesaj pozitiv, care vine în sprijinul redresării economice. Principalele noastre obiective sunt acelea de a oferi un instrument uşor de utilizat, nediscriminatoriu şi sigur, care să respecte pe deplin protecţia datelor. Şi depunem în continuare eforturi în direcţia convergenţei internaţionale cu alţi parteneri", a declarat vicepreşedinta pentru valori şi transparenţă, Věra Jourová.

"Prin instituirea adeverinţelor electronice verzi, adoptăm o abordare europeană pentru a ne asigura că cetăţenii UE şi membrii de familie ai acestora pot călători în condiţii de siguranţă şi cu un minim de restricţii în această vară. Deţinerea unei adeverinţe electronice verzi nu va constitui o condiţie prealabilă pentru libera circulaţie, iar persoanele care nu deţin o astfel de adeverinţă nu vor face nicidecum obiectul unor discriminări. O abordare comună la nivelul UE ne va ajuta nu numai să restabilim treptat libera circulaţie în interiorul UE şi să evităm fragmentarea, ci va fi şi o şansă de a exercita o influenţă asupra standardelor mondiale şi de a da un exemplu, întemeindu-ne pe valorile noastre europene, cum ar fi protecţia datelor", a declarat şi Didier Reynders, comisarul pentru justiţie.

Mai multe - Evenimente

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite