Drumurile expres promise de un deceniu în România. Câți kilometri vor fi deschiși circulației în 2025

0
0
Publicat:

Rețeaua de drumuri expres plănuită în 2014 în România estima construcția a peste 2.400 de kilometri de șosele de mare viteză. Până în prezent, au fost inaugurați circa 130 de kilometri, iar în următoarele luni vor fi deschise traficului rutier noi sectoare.

DEx 12. Foto: CNAIR
DEx 12. Foto: CNAIR

Aproape 130 de kilometri de drumuri expres au fost realizate în România în ultimii ani, iar în acest an este așteptată inaugurarea altor 30 de kilometri de șosele de mare viteză. Rețeaua de drumuri expres se va extinde treptat în toate regiunile.

Destinate, la fel ca autostrăzile, traficului rapid, drumurile expres plănuite în România reprezintă o variantă mai accesibilă în privința costurilor de construcție, fiind rezervată în tranzitării unor zone mai puțin aglomerate ori conexiunii mai accesibile dintre autostrăzi și orașe.

În ultimii doi ani, mai puțin de 130 de kilometri de drumuri expres au fost inaugurați în România, cea mai mare parte fiind pe traseul Drumului Expres DEx12 Craiova - Pitești. Au mai fost finalizate și secțiuni din DEx16 Arad - Oradea - A3.

30 de kilometri de drumuri expres, finalizați în 2025

Prima șosea de mare viteză finalizată în întregime va fi Drumul Expres Craiova–Pitești (DEx12), pe care autoritățile l-au numit și „Oltenia Expres" sau „Autostrada Ford". În prezent, sunt în curs de finalizare lucrările la ultimii 13 kilometri din tronsonul 4 al DEx12, din cei 121 ai acestuia, care înglobează legătura cu autostrada A1.

În vara acestui an ar putea fi deschiși traficului rutier primii kilometri din Drumul Expres DEx4 Turda - Dej.

În zona Turda, se află în șantier un tronson de cinci kilometri ai DEx4, care va fi un drum de legătură dintre Autostrada A3 și DN1 de la Tureni. Pe acest sector, sunt construite șapte poduri și viaducte. Restul traseului dintre Turda și Dej, cu o lungime de aproximativ 70 de kilometri, se află în stadiul de planificare.

În faza finală a construcției se află și șoseaua DEx6 Brăila-Galați, cu o lungime de 10,76 kilometri.

„Stadiul lucrărilor pe șantierul Drumului Expres Brăila-Galați (10,76 kilometri) a ajuns la 90 la sută. Constructorul român montează la ora actuală tablierul metalic la podul hobanat peste râul Siret (al doilea pod hobanat ca mărime din România, după podul Agigea). După finalizarea de anul acesta, DEx6 va realiza conexiunea cu Podul suspendat peste Dunăre de la Brăila”, informa, în luna martie, ministrul Transporturilor.

Podul hobanat (n.r. suspendat pe cabluri) peste râul Siret, parte integrantă a acestui proiect, are o lungime de 307 metri.

Lucrările la șoseaua Arad - Oradea încep în 2025

În vestul României, rețeaua rutieră va fi completată în următorii ani de legătura rapidă între Arad și Oradea, prelungită până la nodul Borș de pe Autostrada Transilvaniei (A3).

Drumul Expres Arad – Oradea (DEx16) va avea o lungime totală de aproape 140 de kilometri. Din acest tronson sunt finalizate două secțiuni: un segment de 3,5 kilometri, care leagă Autostrada A1 de DN7, în zona Arad, este deja în exploatare din iunie 2012.

De asemenea, legătura dintre Oradea și Autostrada A3, în zona comunei Borș – în lungime de 13 kilometri la profil de drum expres și 6 kilometri la profil de drum național cu patru benzi – este finalizată.

Cei 120 de kilometri rămași de executat între Arad și Oradea au fost împărțiți în trei loturi, scoase la licitație publică în 2024, iar începerea lucrărilor este așteptată în acest an.

„Drumul expres Arad - Oradea pornește din drumul de legătură Centura Oradea - A3, se desfășoară spre sud, ocolește localitatea Livada de Bihor, continuă în lungul magistralei de cale ferată Oradea - Arad, ocolește localitatea Salonta, continuă în lungul DN79, ocolește municipiul Arad și face joncțiunea cu Varianta de Ocolire Arad (realizată la nivel de autostradă) în nodul rutier prevăzut la intersecția cu DN7”, informa recent Ministerul Transporturilor.

Viteza de proiectare pentru Drumul Expres Arad – Oradea este de 140 kilometri pe oră. În regiunile de deal, aceasta a fost redusă la 120 kilometri pe oră, iar nodurile rutiere de tip „A" sunt proiectate la o viteză de 80 kilometri pe oră, arată proiectul drumului de mare viteză.

Drumuri expres din Masterplanul din 2014

Drumurile expres plănuite în România au fost introduse pentru prima dată în Master Planul General de Transport din 2014.

Abia în 2023 au fost finalizați primii kilometri de drumuri expres incluși în acest plan, care viza inițial construcția a 2.400 de kilometri de drumuri expres. Cea mai mare parte a sectoarelor sunt încă în planificare.

Printre acestea se numără: DEx1 – Valahia Express (Găești – Târgoviște – Ploiești), DEx2 – Danubius Express (Lugoj – Drobeta-Turnu Severin – Craiova – Alexandria – București), DEx3 – Brașovia Express (Brașov – Pitești), DEx4 – Someș Express (Turda – Cluj-Napoca – Dej – Baia Mare – Halmeu), DEx5 – Moldavia Express (Bacău – Piatra Neamț), DEx6 – Milcovia Express (Brăila – Galați), DEx7 – Muntenia Express (Buzău – Brăila), DEx8 – Dobrogea Express (Constanța – Tulcea – Brăila), DEx11 – Crișana Express (Arad – Chișineu-Criș – Salonta – Oradea), DEx12 – Oltenia Express (Craiova – Pitești), DEx13 (Bacău – Piatra Neamț), DEx14 (Satu Mare – Oar), DEx15 (Suceava – Siret), DEx16 (Arad – Oradea), DEx17 (Brăila – Focșani), DEx18 (Buzău – Brăila), DEx19 (Craiova – Târgu Jiu), DEx20 (Constanța – Tulcea – Brăila).

Drumurile DEx9 și DEx10 nu au încă trasee stabilite sau documentație tehnică disponibilă.

Evenimente

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite