Video Muncitorii care lucrează la ultimii 12 km din DEx Craiova-Pitești s-au întors pe șantier. S-a anunțat termenul de finalizare
0Muncitorii care lucrează pe tronsonul 4, ultimul, al drumului expres (DEx) Craiova-Pitești s-au întors pe șantier. Mai sunt 12 km de finalizat și nodul rutier care să facă legătura cu autostrada Pitești - București.
Video credit: FB/Sorin Grindeanu
Aprooape 400 de muncitori au fost mobilizați pe șantier și peste 170 de utilaje, constructorul, UMB Spedition, asumându-și finalizarea lucrărilor în cursul lunii mai, mai devreme decât termenul angajat prin contract. Sunt ultimele lucrări din cei 121 km cât are primul drume expres, cunoscut și ca „autostrada Ford-Otosan”, construit în România.
„Au reînceput lucrările pentru finalizarea construcției Tronsonului 4 al DEx12, Craiova-Pitești!Pentru început, constructorul român a mobilizat, în șantier, 380 de muncitori și 174 utilaje care lucrează la construcția ultimilor 12 km ai primului drum expres din România. Stadiul lucrărilor este de 84%, iar termenul estimat pentru finalizarea acestora este luna mai. După finalizarea celor 121 de km ai Drumului Expres Craiova- Pitești vom putea circula neîntrerupt pe aproximativ 230 km de drum de mare viteză între Craiova și București”, a postat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, pe contul său de Facebook.

UMB și-a asumat realizarea a trei din cele patru tronsoane ale Drumului Expres Craiova-Pitești (DEx 12), în total peste 100 km din cei 121 câți are drumul de mare viteză. Sectorul de drum Robănești - Slatina (tronson 2) a fost deschis circulației încă din iulie 2022, Slatina - Colonești (tronson 3) este accesibil șoferilor din decembrie 2023, iar în noiembrie anul trecut a fost deschis parțial și tronsonul 4, din care sunt în continuare în lucru aproximativ 12 km și nodul rutier care leagă DEx 12 de autostrada Pitești - București și care va permite parcurgerea distanței Craiova - Constanța exclusiv pe drum de mare viteză.
Tot în noiembrie 2024 a fost finalizat și tronsonul 1, primul început, dar care a avut un parcurs anevoios, constructorul inițial, firma italiană Tirrena Scavi, nereușind să-și ducă până la capăt contractul. Acesta a fost reziliat în decembrie 2022, iar în vara anului următor a fost desemnat un nou constructor, o asociere de firme condusă de Ozaltin.