Dosarul „Retrocedări ilegale“. Andrei Hrebenciuc cere să fie judecat prin procedură simplificată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei Hrebenciuc a fost trimis în judecată în dosarul „Retrocedări ilegale” FOTO Mediafax
Andrei Hrebenciuc a fost trimis în judecată în dosarul „Retrocedări ilegale” FOTO Mediafax

Andrei Hrebenciuc, fiul fostului deputat PSD Viorel Hrebenciuc, a cerut, prin intermediul avocatului său, să fie judecat prin procedură simplificată după ce şi-a recunoscut faptele de care este acuzat în dosarul „Retrocedări ilegale de păduri”.

Curtea Supremă judecă, vineri, un nou termen în dosarul „Retrocedări ilegale” în care au fost trimişi în judecată Viorel şi Andrei Hrebenciuc,  fostul deputat Ioan Adam, senatorul Tudor Chiuariu şi alte 13 persoane.

Astfel, la termen de astăzi, avocatul lui Andrei Hrebenciuc a cerut ca acesta să fie judecat prin procedură simplificată deoarece el şi-a recunoscut faptele.

Instanţa urmează să decidă dacă admite sau nu cererea acestuia. În cazul în care va fi admisă, Hrebenciuc jr. va fi judecat separat de ceilalţi inculpaţi.

Ce acuzaţii aduc procurorii în dosarul „Retrocedărilor ilegale”

Potrivit anchetatorilor, Viorel Hrebenciuc, Ioan Adam, Paltin Gheorghe Sturdza şi Dan Costin Bengescu sunt acuzaţi de constituirea unui grup infracţional prin care urmăreau să obţină venituri prin cumpărare de influenţă sau folosirea funcţiilor. 

Dosarul vizează retrocedarea a peste 43.000 de hectare de pădure în judeţul Bacău, în baza unor decizii ilegale ale unor judecători, cu implicarea unor parlamentari, pentru obţinerea ilegală a unor sume mari de bani. 

Grupul infracţional ar fi folosit inclusiv firme off-shore pentru a ascunde provenienţa banilor. Păgubită în acest caz este Romsilva, care a pierdut aproape 304 milioane de euro după ce Sturdza a reuşit să intre în posesia celor peste 43.000 de hectare de pădure.

Din 10 ianuarie a fost cercetat în dosar şi senatorul Tudor Chiuariu, fost ministru al Justiţiei, în cazul căruia procurorii DNA Braşov au luat măsura controlui judiciar, până pe 8 februarie, pentru trafic de influenţă şi spălare de bani. Iniţial, procurorii i-au adus la cunoştinţă că este acuzat că ar fi stabilit să primească 2,5 milioane de euro, pentru intervenţii privind retrocedarea în cazul lui Gheorghe Paltin Sturdza, banii fiind disimulaţi prin încheierea unui contract de asistenţă juridică. 

Chiuariu ar fi discutat să intervină la funcţionari de la Comisia Judeţeană de aplicare a legilor fondului funciar din Prefectura Bacău, RNP Romsilva - Direcţia Silvică Bacău şi Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Bacău, „cu scopul de a-i determina pe aceştia fie să urgenteze, fie să-şi îndeplinească în mod defectuos (ex. să nu exercite acţiuni în justiţie) atribuţiile de serviciu privind punerea în executare a unei decizii a Tribunalului Covasna".

Chiuariu i-ar fi cerut lui Paltin Sturdza 3 milioane de euro

Pe 15 ianuarie, procurorii au extins urmărirea penală în cazul lui Tudor Chiurariu, acuzându-l că i-a cerut trei milioane de euro lui Gheorghe Paltin Sturdza, pentru a obţine pentru acesta din urmă, prin traficarea influenţei asupra unor funcţionari din judeţul Bacău, un teren de aproximativ 6.000 de hectare de pădure.

Viorel Hrebenciuc este cercetat în continuare într-un dosar desprins din cel al retrocedărilor, pentru instigarea deputaţilor Ilie Sârbu şi Dan Şova la traficarea influenţei şi instigare la cumpărare de influenţă a lui Dan Şova.

Viorel Hrebenciuc şi-a dat demisia din Camera Deputaţilor în 21 octombrie 2014, după ce DNA a solicitat încuviinţarea arestării sale preventive în dosarul retrocedărilor.

Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a primit, în 23 ianuarie, demisia din calitatea de deputat a social-democratului Ioan Adam. Demisia lui Ioan Adam va fi înaintată plenului, în 2 februarie, pentru a se lua act de decizia acestuia.

Conducerea PNL a decis, pe 23 ianuarie, excluderea din partid a senatorului Tudor Chiuariu, prin procedura radierii, după ce liberalul a fost condamnat în urmă cu un an pentru fapte de corupţie, iar procurorii DNA Braşov l-au trimis în judecată în dosarul retrocedării ilegale de păduri.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Dosarul „Retrocedărilor”. Deputatul Adam, despre păduri: „Este cea mai mare prostie să rămână statului”. Jurnalul lui Paltin Sturdza

Dosarul Retrocedărilor ilegale. Viorel Hrebenciuc, nume de cod „Spitalul“, a recunoscut. Adam a turnat un judecător care ar fi dat o hotărâre strâmbă

Dosarul Retrocedărilor: Tudor Chiuariu şi-a folosit influenţa asupra prefectului de Bacău, cu care s-a întâlnit în cadru privat

Dosarul „Retrocedări ilegale”. Judecătorul Loránd-András Ördög, de la Tribunalul Covasna, a fost arestat preventiv la Curtea Supremă

„Marţea albă“ din Parlament. PSD nu s-a vindecat de microbul micilor furtişaguri

Mafia pădurilor. Ioan Adam a atacat Romsilva şi din Parlament

Referat DNA: Arestarea lui Viorel Hrebenciuc şi a lui Ioan Adam se impune pentru că există riscul influenţării martorilor

Deputaţii din Comisia juridică au respins încuviinţarea arestării preventive a lui Ion Diniţă. Procurori: cele două contracte l-au îmbogăţit cu peste 1000%

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite