Dosarul „Retrocedărilor”. Deputatul Adam, despre păduri: „Este cea mai mare prostie să rămână statului”. Jurnalul lui Paltin Sturdza

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul Ioan Adam, Gheorghe Sturdza şi baronul austriac Jakob Kripp s-au înţeles să mintă pentru a putea obţine retrocedarea a peste 43.000 de hectare de pădure din judeţul Bacău. Asta arată procurorii anticorupţie în rechizitoriul prin care au fost trimişi în judecată Viorel Hrebenciu, deputatul Ioan Adam, senatorul Tudor Chiuariu şi alte 14 persoane.

Concret, anchetatorii arată că, în anul 2008, ştiind că nu au calitatea de moştenitor ai copiilor lui Nicolae D. Ghica, adevăraţi proprietari deposedaţi, Sturdza Paltin Gheorghe şi Adam Ioan au avut mai multe întâlniri cu Christopher Ghica (descendent direct al lui N.D. Ghica) şi reprezentantul acestuia, Baronul Kripp, cu care au stabilit de comun acord ca aceştia să dea o declaraţie mincinoasă din care să reiasă că succesiunile după Dimitrie Ghica şi ND Ghica nu s-au dezbătut vreodată şi astfel să-i fie susţinute tezele juridice insidioase ale avocatului Adam. 

Astfel, jurnalul lui Gheorghe Sturdza, descoperit de anchetatori la domiciliul acestuia, dezvăluie modalitatea prin care cei implicaţi în acest caz încercau să obţină retrocedarea unei păduri din judeţul Bacău.

„În urma pecheziţiei din data de 15 octombie 2014, efectuată acasă la Gheorghe Paltin Sturdza au fost ridicate medii de stocare în care s-a identificat fişierul <<Adam şi baronul 21.01.2008>> ce conţine înregistrarea unei convorbiri purtate în mediul ambiental de către Paltin Gheorghe Sturdza, Adam Ioan, Zaharia Gabriela Rodica şi Baronul Kripp, mandatarul lui Christopher Ghica: 

Baronul: Nu, declar că, declar că cercetând … Ce declar?

Ioan Adam:  Că după ND Ghika autorul nostru comun născut în … şi decedat în …, precum şi după străbunicul…

Baronul: Stră-stră bunicul meu.

Gheorghe Sturdza: STURDZA PALTIN-GHEORGHE: Stră-stră bunicul meu.

Ioan Adam: Aşa… Stră-străbunicul meu. Poţi să zici străbunicul meu ND Ghika şi stră-stră bunicul meu Dimitrie N. Ghika, nu s-a dezbătut niciodată succesiunea datorită faptului că străbunicul nostru Nicolae D. Ghika, decedat în 1925…

Gheorghe Sturdza: Păi dacă el vorbeşte în numele lui…

Ioan Adam: Gura, gura …

Gheorghe Sturdza: Păi da’ nu e …

Ioan Adam: Te rog frumos să mă laşi în pace, că îmi pierd ideea, dă-o dracului.

Baronul: (n.n. - repetă) Potrivit faptului că străbunicului nostru ND Ghika, declar că …?... precum şi după stră-străbunicul meu Dimitrie …

Ioan Adam:  … decedat în 1921 a dobândit dreptul de uzufruct de la tatăl acestuia asupra averii şi, predecedând, în 1921, tatălui său, decedat în 19…?... averea a rămas în patrimoniul lui Dimitrie N. Ghika, născut în 1883, mort în 1923, după care niciodată nu s-a dezbătut succesiunea. Eu cred că …

Baronul: O să scriu asta pe calculator, o să printez şi …

(...)

Ioan Adam: Ascultaţi-mă, ascultaţi-mă. Este cea mai mare prostie. În primul rând, sunteţi o mare familie. Este cea mai mare prostie de pe lume să rămâne statului. Asta înseamnă că sunteţi nebuni toţi. Dar noi avem arma asta secretă. Este corupţie şi e un interes imens. Atunci dacă tot colaborăm toţi aşa, să punem umărul, au spus aici nu este decât Comăneşti şi Palanca, dar noi în felul acesta noi salvăm şi pădurile din Brătuleşti …

Gabriela Zaharia: Ciobănuş …

Ioan Adam: Că dacă nu, rămân la stat. Aoleu, Ciobănuş e cea mai tare.

Baronul: Ciobănuş nu vine de la …?...

Gabriela Zaharia:  Sunt păduri, cum aţi declarat acolo? Cu acte netraduse …

Ioan Adam: Netranscrise… Domne, Ciobănuşul şi cu ălea sunt cele mai bune păduri.

Baronul: Da, da. Pădurile …?...

Ioan Adam: Deci în felul acesta, eu vă mai spun dumneavoastră, în felul acesta le-am închis gura la jegoşii ăia, că ei nu ştiu că noi avem arma asta secretă, ei nu ştiu, sunt nişte proşti.”

Sturdza, un adevărat ajutor pentru procurori

De altfel, Paltin Sturdza a fost involuntar un ajutor de nădejde pentru procurorii anticorupţie, notându-şi în agendă şi înregistrând întâlnirile pe care le avea cu cei implicaţi în retrocedarea pădurilor. 

23 ianuarie 2008

Cu Adam întâlnire cu Baronul la Intercontinental 

- Baronul a spus dacă vrem să vindem drepturile litigioase la păduri ?

Gabi a întrebat cine va cumpăra drepturile după ce am pierdut la prima instanţă.

- Baronul a răspuns că se găsesc oameni. ( ar fi spus ,, MAFIA ”)  

După aceea a venit Adam. Baronul a spus că Vasiliu a fost de accord cu formularea lui Adam. Apoi Adam i-a dictat declaraţia lui Christopher. Baronul a spus că o va trimite prin Fax lui Adam şi mie prin e-mail, are toate actele de stare civilă Chris.

A mai spus că Stirbey a vândut drepturile litigioase la păduri cu 1100 E la HA. ( fila nr. 19 ).

15 decembrie 2008

Dupa masa la restaurant cu Adam şi Roxana discutat şi corectat lucrarea pt. CEDO şi posibilitatea de a revizui: dacă găsim actul 116 din 1871 şi pt. că se ignoră probele ’ nu ia ’. Această din urmă menţiune „nu ia” se referă la o distincţie artificial creată de aceştia între o sintagmă din cuprinsul partajului de ascendent, în care Dimitrie Ghica se referă la ”nuda proprietate”,  în timp ce Sturdza Paltin aprecia că trebuie citit ”nu ia proprietate”, interpretare care l-ar fi putut favoriza. 

29 ianuarie 2009

La Arhive Bacău

Obtinut actul cu procesul lui Maria contra Yvonne Ghica

30 ianuarie 2009

După ce pierduse irevocabil procesele în care Paltin Gheorghe Sturdza, în calitate de mandatar al lui Elie Vlad Sturdza, solicitase cele 43.227 de ha de teren forestier. 

12 noiembrie 2009

BRAŞOV – BRAZI – BUC – CONSTANTA.

La Înalta Curte am depus cerere de urgentare a motivarii pentru Castel. 

Întalnit pe adam care a spus că se va ocupa de stramutare la Păduri pe 23.XI.09.  

23 noiembrie 2009

PROCES STRĂMUTARE ÎNALTA CURTE – PĂDURI 

Înalta Curte la strămutare    Completul 8

Preşedinte  Costiniu Florin

Jud. Vrânceanu Romaniţa

Jud. Tarcea Cristina

Prânz cu Adam la ” Cabana Vânatorului ”.

Foarte mulţumiţi de rezultatul procesului.  

26 ianuarie 2010

Dumbrăvanu a mai spus că cineva a spus că eu vand drepturile litigioase la păduri. am spus că s-a strămutat la Covasna şi am toate şansele”, potrivit notiţelor lui Paltin Sturdza.

Paltin Sturdza nu s-a oprit din a-şi nota în agendă detalii despre termenele şi situaţia în care se află dosarul de retrocedare. Astfel că anchetatorii au descoperit că reţeaua folosea numele de cod „clinică” pentru instanţa de judecată.

„În data de 09 iunie 2010, când a fost înregistrat recursul la Tribunalul Covasna, inculpatul Paltin Gheorghe Sturdza şi-a notat în agendă următoarele: Adam a chemat şi a spus că la „clinică” nu e aşa de rău.Astfel cum rezultă din mai multe interceptări telefonice aflate la dosarul cauzei, prin „clinică” se înţelege instanţă, în context fiind vorba despre Tribunalul Covasna”, se arată în documentele trimise instanţei.

Tot în urma unei „notiţe” din agenda lui Strurdza, anchetatorii au descoperit şi ajutorul pe care cei implicaţi în acest dosar îl primeau din interiorul instanţei.

„În data de 21 iunie 2010, când Ordog Lorand Andras şi Uţă Gabriel au soluţionat cererea de abţinere formulată în cauză de judecătorul Orăşteanu Nicolae, inculpatul Sturdza Paltin Gheorghe şi-a notat în agenda personală soluţia ce urma să se dea a doua zi şi numărul de pe lista de şedinţă de a doua zi:

Admite recursul, casează sentinţa şi trimite cauza spre rejudecare Jud. Sf. Gheorghe Cauza 6”,

În acest sens, procurorii notează că „deşi pe portal.just.ro în ziua respectivă figurează la CC8 doar 5 cauze, din lista de şedinţă ridicată cu ocazia percheziţionării biroului judecătorului Uţă Gabriel, rezultă că în 22 iunie 2010, dosarul a fost trecut, într-adevăr, al 6 lea pe lista de şedinţă. Prin urmare, în 21 iunie 2010, Paltin Gheorghe Sturdza nu putea şti nici soluţia şi nici numărul de pe lista de şedinţă decât în situaţia în care unul dintre judecători i-ar fi spus acest lucru lui Adam Ioan”.  

Şpăgi peste şpăgi. 15 milioane de euro pentru a primi retrocedarea

Chiar şi după ce a câştigat restituirea hectarelor în instanţă, Paltin Sturdza nu a ieşit din morişca şpăgilor. Potrivit unei interceptări depuse de procurori la dosar, omul de afaceri Gheorghe Ceteraş, arestat preventiv într-un alt dosar în care este acuzat pentru restituirea mai multor hectare de pădure din judeţul Buzău, i-ar fi spus acestuia că „este necesar să cunoască oameni politici” pentru a putea fi pusă în posesie fără probleme suprafaţa câştigată în instanţă şi să „cotizeze” 15 milioane de euro pentru a primii avizele într-un timp foarte scurt.

Ceteraş: Ascultaţi-mă: din suprafaţa asta uriaşă, chiar dacă mă implic eu şi tot nu o să o luăm. N-o s-o luăm, chiar dacă găsim o colaborare, cumva. N-o s-o luăm că...îs...depinde de o Primărie şi de un ocol. Mai multe puneri în posesie, de mai multe... Aici fiecare îşi vrea: bă, ăla e ocupat de fratele, ăla de mama, ăla-i da tata, ăla-i de... Sunt la pierdere. Un 10% se pierde oricând se poate. Eu din 5300 care e hotărâre judecătorească, în fizic am luat 5050 hectare. Aici normal ar fi, liber de sarcină pe Covansa, pe Zagon, vre-o 6600. Dar i-am zis: “Băi, am şi eu nevoie pentru...”. “Nu pot să-ţi dau că am nişte obligaţii care...Ăăăă, lasă-mă-n pace. ”. Şi am zis: “Bun, cât ai ? Ai 5600 ?“ 5600 şi pe asta am cerut că...Nu se poate, trăim în România

 (…)

Gheorghe Sturdza:  Problema e punerea în posesie, nu....

Vasile Cosmin: Păi de asta...de asta...

Gheorghe Sturdza: ...acel cadastru...

Ceteraş: Dacă...

Vasile Cosmin:: ...punerea la dispoziţia...

Ceteraş: Am discutat cu cineva sus. Vă spun: “uite aşa aşa, domnul Paltin Sturdza a câştigat 43000 de hectare”...Numai să vorbeşti 43000 de hectare şi deja e complicat. Una e când spui 3000, 5000, 7000 da când...de la 10000 în sus, ce mai mare pădure care s-a câştiga a dumneavoastră e, 

Vasile Cosmin: Din ţară, da...

Ceteraş: A zis: “Băi, va fi cu nu ştiu ce...” Zic: “Bun şi cât mai are toată situaţia “ “Bun, s-o spunem paia dreaptă: dacă batem palma şi cădem de comun acord şi vrei să-ţi meargă treaba rapid şi măsurători, poartă o discuţie cu domnul Sturdza”. Ştiţi ce mi s-o spus ? “Fără 15 milioane nici nu stăm de vorbă. Îţi spun în faţă.”

Gheorghe Sturdza: 15 milioane de euro ? 

Ceteraş: Da. Nici nu stăm de vorbă ! Să nu stai pe nicăieri, telefoane, punere în posesie şi tot Dumnezeul. Vă spun cum stau lucrurile. 

(…)

Gheorghe Sturdza: Păi acuma este investită, trebuie să execute

Vasile Cosmin: Exact, aşa ar trebui. 

Ceteraş: Domnu Sturdza, eu ce-am făcut după de am câştigat, m-am dus şi-le-ma spus: “Fraţii mei, mă puneţi în posesie. Păi domne, păi stai domne, ce...He he he” şi au început să râdă. M-am dus şi mi-am făcut treburile şi am venit din cer pe pământ. Telefonu.... N-avem, e o hotărâre judecătorească şi în câteva zile m-a pus în posesie. În câteva zile. Că n-am stat. “Domne, mă puneţi în posesie...”. Şi asta ca să...Dumneavoastră la 43000 vă spun ce mi s-a spus: “dacă vrei să....eşti nebun ? ” “Nu sunt nebun domne, vreau să cumpăr”. “Atunci (neinteligibil) foarte bine când vii la noi aici, noi n-am fost la putere, n-am mâncat, n-am făcut, n-am nimica, suntem acuma noi. Suma-i asta !  ” “Bă da sunteţi nebuni ?” “Gheorghe, asta suntem !”. 

Gheorghe Sturdza: A, adică acuma sunt hămesiţi

Ceteraş: Da rău, nu aşa...parcă vrea să...domnul Sturdza (râde)

Gheorghe Sturdza: (râde) Hămesiţi, nu ?

Ceteraş: Da rău, nu aşa...

Gheorghe Sturdza: Porţie de ciolan... 

Ceteraş: Bine, nu mai zic... (râde)

Gheorghe Sturdza: Orice ciolan e bun

Ceteraş: Auuoleu, dar ce bun ! Bine şi pentru dumneavoastră. Acuma eu nu supăr pe Dumnezeu, cum a spus şi domnul Cosmin şi eu am de câştiga, şi domnul Cosmin. 

Gheorghe Sturdza: N-am nicio îndoială, toţi trebui să câştigăm...

Ceteraş: Toţi trebuie să câştigăm.”

Având în vedere procentul prea mare, 25% sau 10.000 de hectare din cele 43.227 cerut de Ceteraş pentru a-l ajuta pe Paltin cu punerea în executare, anchetatorii susţin că acesta din urmă nu a acceptat propunerea acestuia. 

Prejudiciul, recuperat doar după anularea deciziei de restituire

Tot în rechizitoriu, procurorii susţin că, deşi prin declaraţia notarială din ianuarie 2015 Paltin Gheorghe Sturdza a renunţat la drepturile care s-au născut prin decizia pronunţată de Tribunalul Covasna, nu a fost de ajuns pentru a stinge acţiunea civilă. 

„Recuperarea prejudiciului se poate face în prezenta cauză numai prin desfiinţarea hotărârii judecătoreşti şi repunerea părţilor în situaţia anterioară”, arată anchetatorii.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Dosarul Retrocedărilor ilegale. Viorel Hrebenciuc, nume de cod „Spitalul“, a recunoscut. Adam a turnat un judecător care ar fi dat o hotărâre strâmbă

Dosarul Retrocedărilor: Tudor Chiuariu şi-a folosit influenţa asupra prefectului de Bacău, cu care s-a întâlnit în cadru privat

Dosarul „Retrocedări ilegale”. Judecătorul Loránd-András Ördög, de la Tribunalul Covasna, a fost arestat preventiv la Curtea Supremă

„Marţea albă“ din Parlament. PSD nu s-a vindecat de microbul micilor furtişaguri

Mafia pădurilor. Ioan Adam a atacat Romsilva şi din Parlament

Referat DNA: Arestarea lui Viorel Hrebenciuc şi a lui Ioan Adam se impune pentru că există riscul influenţării martorilor

Deputaţii din Comisia juridică au respins încuviinţarea arestării preventive a lui Ion Diniţă. Procurori: cele două contracte l-au îmbogăţit cu peste 1000%

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite