Dosarul medical al pacienților decedați va fi disponibil pe baza certificatului de moștenitor

0
Publicat:

Legea care permite accesul la dosarul medical al pacienților care au decedat și s-au aflat în imposibilitatea de a-și exprima consimțământul pe baza certificatului de moștenitor a fost promulgată marți, 7 octombrie, de președintele Klaus Iohannis.

Accesul la dosarul medical al unui pacient decedat va fi acordat de certificatul de mostenitor
Accesul la dosarul medical al unui pacient decedat va fi acordat de certificatul de mostenitor

Potrivit noii legi, „în situaţia în care pacientul s-a aflat în imposibilitatea de a-şi exprima consimţământul cu privire la informaţiile prevăzute şi a intervenit decesul acestuia, prin excepţie, aceste informaţii pot fi accesate pe baza certificatului de calitate de moştenitor”.

Inițial, ordonanța de urgență prevedea că informațiile din dosarul medical puteau fi accesate de aparținători sau de rude până la gradul al patrulea, în următoarea ordine: soțul supraviețuitor; descendenții (copii, nepoți); ascendenții (părinți, bunici, tutori) și rudele în linie colaterală până la al patrulea grad. Frații sunt rude de gradul al doilea, în timp ce unchiul sau mătușa și nepotul sunt de gradul al treilea, verii primari reprezintă rudele de gradul al patrulea.

Practic, datorită modificărilor aduse acestei legi, familia va putea să afle datele medicale ale unui pacient care „s-a prezentat la unitatea sanitară în stare fizică de inconștiență și fără aparţinători, iar evoluţia patologică a dus la decesul acestuia“, potrivit actului normativ. Asta doar în cazul în care pacientul nu și-a exprimat în scris o dorință contrară, în timpul vieții.

Înainte de promulgarea legii, rudele aveau acces la informațiile medicale ale unui pacient decedat doar dacă acesta și-a dat consimțământul explicit de a se comunica datele sale medicale.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite