Casca de protecție ar putea deveni obligatorie pentru bicicletele și trotinetele electrice. Care sunt excepțiile

0
Publicat:

Un proiect de lege care presupune că pentru a conduce o bicicletă sau o trotinetă electrică pe drumurile publice conducătorul să aibă cel puțin 16 ani a primit raport de adoptare de la Comisia juridică a Camerei Deputaților. 

Vârsta minimă pentru a conduce trotinete electrice : 16 ani - Foto Shutterstock
Vârsta minimă pentru a conduce trotinete electrice : 16 ani - Foto Shutterstock

Proiectul de lege presupune și introducerea unui chestionar de 5 întrebări obligatorii, referitoare la legislația rutieră, în aplicațiile pentru trotinetele electrice în regim de self-service, la efectuarea plății, potrivit Agerpres. 

O trotinetă electrică reprezintă, potrivit proiectului de lege, un „vehicul cu două sau trei roţi, a cărui viteză maximă prin construcţie nu depăşeşte 25 km/h şi care este echipat cu un motor electric a cărui putere nominală continuă maximă nu depăşeşte 2 kW". 

De altfel, casca de protecție devine obligatorie pentru cei care folosesc biciclete sau trotinete electrice pe drumurile publice, excepție făcând trotinetele închiriate. 

"Pentru a conduce o bicicletă sau o trotinetă electrică pe drumurile publice, conducătorul acesteia trebuie să aibă vârsta de cel puţin 16 ani", se menționează într-un amendament al Comisiei juridice la acest proiect.  

Bicicletele, trotinetele electrice şi mopedele care circulă pe drumurile publice trebuie să fie echipate cu mijloace de iluminare şi dispozitive reflectorizant-fluorescente. Este interzisă circulaţia acestora fără aceste mijloace şi dispozitive în stare de funcţionare, mai prevede proiectul.  

"Casca de protecţie este obligatorie pentru conducătorii de biciclete sau trotinete electrice pe drumurile publice, atunci când se deplasează pe partea carosabilă, cu excepţia trotinetelor închiriate. Trotinetele electrice care circulă pe drumurile publice trebuie să aibă asigurare obligatorie pentru răspundere civilă în caz de pagube produse terţilor. În cazul trotinetelor electrice în regim de self-service, la efectuarea plăţii, în aplicaţie se va introduce şi se va completa un chestionar de 5 întrebări obligatorii referitoare la legislaţia rutieră", include proiectul. 

Săptămâna viitoare, deputaţii din Comisia juridică urmează să discute un alt proiect de lege care să stabilească toate sancţiunile pentru nerespectarea prevederilor acestei legi cu privire la circulaţia pe drumurile publice a trotinetelor electrice. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite