Aliexpress, nevoită să dea explicații despre vânzările online de medicamente contrafăcute
0Comisia Europeană a cerut site-ului chinezesc de vânzări online, Aliexpress, să ofere informații în legătură cu măsurile pe care le ia pentru protecția consumatorului de produse ilegale, în temeiul Legii privind serviciile digitale (DSA).
O cerere oficială a fost trimisă site-ului Aliexpress, deținut de Alibaba, pentru a afla care sunt măsurile pe care acesta le ia pentru a proteja consumatorul de produsele ilegale, cum ar fi medicamentele contrafăcute. Cei de la Aliexpress trebuie să răspundă solicitării UE până la 27 noiembrie, dacă nu vor să se confrunte cu o investigație, potrivit Euronews.
În baza noi legi a serviciilor digitale (DSA), Comisia Europeană poate impune o amendă pentru "informații incorecte, incomplete sau înșelătoare", legată de această solicitare.
Site-ul deținut de Alibaba este considerat o "platformă online foarte mare", din punct de vedere al noi Legi UE. Astfel, societatea trebuie să îndeplinească anumite cerințe pentru a-și proteja utilizatorii online.
"Legea privind serviciile digitale nu se referă doar la discursul instigator la ură, la dezinformare și la hărțuirea cibernetică. Ea are, de asemenea, rolul de a asigura eliminarea produselor ilegale sau nesigure vândute în UE prin intermediul platformelor de comerț electronic, inclusiv a numărului tot mai mare de medicamente și produse farmaceutice contrafăcute și potențial periculoase pentru viață vândute online", a transmis Thierry Breton, comisarul UE pentru piața internă, într-o declarație.
Aliexpress nu este singura companie luată în vizor de UE, Tik Tok, Meta și X/Twitter au trebuit să ofere explicații în baza legii DSA legate de activitatea online a acestor platforme și de măsurile luate pentru a evita dezinformarea.
Companiile care nu respectă reglemetările UE sunt sancționate în mod proporțional cu mărimea întrepriderii, astfel, cele mai mari societăți pot plăti amenzi uriașe.
Platformele „foarte mari” sunt reprezentate, în baza legii, de cele care au cel puțin 45 de milioane de utilizatori activi lunar, respectiv 10% din populația UE. Acestea riscă amenzi de până la 6% din cifra lor de afaceri globală. În această categorie, UE a încadrat 19 companii.
Comisia Europeană ar putea, în baza DSA, să pună platforma sub supraveghere consolidată sau, în "ultimă instanță", ar putea chiar să solicite judecătorilor să interzică accesul platformei pe teritoriul UE.
Medicamente false vândute online
O gamă tot mai largă de medicamente contrafăcute se pot găsi acum pe piețele online, potrivit unui raport din 2022 al Oficiului UE pentru Proprietate Intelectuală și al Europol.
Valoarea estimată de raportul citat a bunurilor contrafăcute și importate în UE ar ajunge la 119 miliarde de euro.
În presă, au apărut recent cazuri ale unor pacienți din Austria și Marea Britanie care au avut nevoie de îngrijiri medicale datorită efectelor secundare grave a medicamentelor false pe care le-au folosit. Este vorba de medicamente contrafăcute pentru pierderea în greutate. Medicii au fost avertizați să verifice sursele de aprovizionare și să aibă grijă ca medicamentele să provină din farmacii legale.
Piețele online sunt obligate, prin DSA, să identifice comercianții care vând produse pentru a proteja clienții de produse ilegale sau contrafăcute. Totodată, companiile de vânzări online ar trebui să efectueze controale aleatorii asupra documentelor produselor și să alerteze consumatorii dacă descoperă produse ilegale.