„DNA-ul pădurilor“, mai aproape de realizare. Proiectul de înfiinţare a unui Parchet pentru infracţiunile contra mediului, votat de deputaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul de lege supranumit „DNA-ul pădurilor” a fost votat în Camera Deputaţilor cu 200 voturi pentru, 107 abţineri şi 4 împotrivă. Proiectul de lege va merge în Senat, care este cameră decizională. Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Mediu ar putea să se ocupe de urmărirea penală a celor care taie ilegal păduri, poluează mediul înconjurător sau exploatează ilegal resursele naturale.

Potrivit proiectului de lege, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Mediu (DIIM) este condusă de un procuror-şef, potrivit ProTv.ro.

Direcţia are, potrivit proiectului, următoarele atribuţii: 

  • efectuarea urmăririi penale pentru infracţiuni prevăzute în competenţa direcţiei prin prezenta lege şi prin legi speciale; 
  • conducerea, supravegherea şi controlul actelor de cercetare penală, efectuate din dispoziţia procurorului de către ofiţerii şi agenţii de poliţie judiciară organizaţi în cadrul structurilor specializate în combaterea infracţionalităţii de mediu, la nivel central şi teritorial; 
  • sesizarea instanţelor judecătoreşti pentru luarea măsurilor prevăzute de lege, pentru judecarea cauzelor, precum şi exercitarea căilor de atac, participarea la şedinţele de judecată în cauzele pentru care procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Mediu au sesizat instanţele de judecată ori au exercitat căile de atac ori în care, potrivit legii, participarea procurorului este obligatorie în raport cu infracţiunile date de prezenta lege în competenţa direcţiei.

În cadrul instituţiei funcţionează, prin detaşare, ofiţeri sau agenţi de poliţie judiciară, sub directa conducere şi controlul nemijlocit al procurorilor direcţiei, în limita posturilor prevăzute de lege.

Detaşarea ofiţerilor şi agenţilor de poliţie judiciară se dispune la solicitarea procurorului-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Mediu de către ministrul Afacerilor Interne, pe o perioadă de 6 ani, cu posibilitatea prelungirii din 3 în 3 ani, cu acordul acestora, se mai spune această iniţiativă legislativă.

„În cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Mediu funcţionează, în limita posturilor prevăzute de lege, ofiţeri şi agenţi de poliţie detaşaţi în vederea efectuării cu celeritate şi în mod temeinic a activităţilor de descoperire şi de urmărire a infracţiunilor date de lege în competenţa direcţiei”, se mai arată în proiect, potrivit Agerpres.

Ce prejudiciu ne aduc cei care taie ilegal pădurile

Dan Barna a estimat că România pierde anual 1 miliard de euro doar de pe urma furturilor de material lemnos.

„Pierdem anual 1 miliard de euro doar de pe urma furturilor de păduri. Un miliard. Şi riscăm pierderea a sute de mii de euro în urma procedurilor de infringement. Şi, mai ales se pierd vieţi. Oameni ucişi de aerul otrăvit sau oameni îmbolnăviţi de aerul otrăvit din oraşele mari ale României, inclusiv în Bucureşti. Din această perspectivă, raportul cost-beneficiu este net în favoarea DNA-ului pădurilor. Cer, şi am toată încrederea, că Guvernul va implementa legea după ce va fi votată.”, afirmă deputatul Dan Barna, preşedintele USR, potrivit unui comunicat.

De asemenea, USR face apel la Guvern  să sprijine implementarea „DNA-ului pădurilor” după votul final.

„Guvernul, care acum are acum altă viziune, sper să sprijine această direcţie înţelegând că prin rapoartele pe care această structură le va da anual, prin faptul că va trebui să ne arate ce a făcut, va responsabiliza parchetul şi rezultatele nu vor întârzia să vină. Acest proiect nu este un proiect pentru un partid anume, ci este pentru fiecare dintre noi, pentru fiecare dintre românii care îşi doresc să trăiască într-o ţară în care mediul să fie respectat.”, afirmă şi deputatul USR Stelian Ion, co-iniţiator al proiectului de lege.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite