DNA redeschide urmărirea penală în dosarul privind controlul ISU de la Ferma Dacilor. Opt persoane și-au pierdut viața în tragicul incendiu

0
Publicat:

Tribunalul Militar Bucureşti a decis joi, 13 iunie 2024, redeschiderea urmăririi penale în dosarul în care un fost comandant al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Prahova şi o angajată a inspecţiei de prevenire din cadrul acestei instituţii sunt acuzaţi de corupţie.

Redeschiderea urmăririi penale în dosarul Ferma Dacilor - Foto Arhivă
Redeschiderea urmăririi penale în dosarul Ferma Dacilor - Foto Arhivă

Judecătorii militari au decis redeschiderea urmăririi penale faţă de Elisei Tiberiu Dumitru, fost şef al ISU Prahova şi faţă de Cristina Chelba, fostă angajată a ISU Prahova la prevenire, suspectaţi de corupţie în relaţia cu reprezentanţii pensiunii Ferma Dacilor, potrivit News.ro.

Cei doi sunt suspectaţi că au permis funcţionarea fără autorizaţie a pensiunii care a fost distrusa de un incendiu. Iniţial, dosarul a fost clasat, însă procurorii DNA au solicitat redeschiderea acestuia în ianuarie, la câteva zile de la incendiul in care opt oameni au murit

  „Constată legalitatea şi temeinicia soluţiei de redeschidere a urmăririi penale dispusă prin ordonanţa nr. 2850/C/2023 din 28.12.2023 a procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie, emisă în dos. nr. 64/P/2020 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracţiunile de corupţie săvârşite de militari cu privire la infracţiunile de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, prev. de art. 132 din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 297 alin. 1 Cod penal; luare de mită prev. de art. 289 alin. 1 Cod penal rap. la art. 7 lit. 'c' din Legea nr. 78/2000 şi dare de mită prev. de art. 290 alin. 1 Cod penal, rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000 în legătură cu activitatea de control desfăşurată la datele de 10.07.2019 şi 12.07.2019. Confirmă redeschiderea urmăririi penale astfel cum aceasta a fost dispusă prin ordonanţa nr. 2850/C/2023 a procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie din 28.12.2023 în urma infirmării ordonanţei de clasare nr. 64/P/2020 din 21.03.2023. În baza art. 275 alin.3 C.pr.pen. cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Definitivă”, a transmis Tribunalul Militar Bucureşti.

Fostul inspector-şef de la ISU Prahova Mihai Drăgan şi adjunctul său Elisei Dumitru au ieşit la pensie în 2021, după ce au apărut suspiciuni că ar fi trecut cu vederea nereguli descoperite la mai multe pensiuni şi crame din Prahova, printre care şi Ferma Dacilor, potrivit Agerpres. Colonelul Elisei Dumitru a fost vizat de un dosar al DNA, clasat în luna martie 2023, din lipsă de probe.

Deşi pensiunea nu avea autorizaţie de securitate la incendiu, pompierii au dat doar un avertisment şi în schimb ar fi primit o masă de protocol.

În 2023, de Crăciun, opt persoane, între care şi minori, au murit arse într-un incendiu care a devastat pensiunea Ferma Dacilor din localitatea Tohani, judeţul Prahova.

Printre victime se numără unul dintre fiii patronului pensiunii, un controversat om de afaceri prahovean, dar şi prieteni ai patronului.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite