Opt morți, între care trei copii, în urma incendiului de la Ferma Dacilor. Șase cadavre recuperate, alte două sunt în continuare căutate FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Opt oameni, între care trei copii, au murit marți în incendiul care a distrus complexul turistic Ferma Dacilor din Prahova. Pensiunea nu avea autorizație de securitate la incendiu. Oamenii dispăruți sunt considerați decedați, potrivit procurorului care conduce ancheta. Șase cadavre carbonizate au fost recuperate deocamdată.

UPDATE 21.23 Mărturia unui tată a cărui fiică a murit la Ferma Dacilor. Bărbatul nu știa că fata sa este în pensiune

Bărbatul a fost audiat marți de poliție, după incendiul de la Pensiunea Ferma Dacilor, acolo unde și-au pierdut viața într-un incendiu 8 persoane.

El le-a spus jurnaliștilor că nu știa că fiica sa se afla în cabana care a luat foc și că a aflat acest lucru de la soția lui.

”Noi nu ne așteptam la așa ceva. Noii nu știam de posibilitatea de petrecere a timpului liber al fetei în locația respectivă. Sunt tatăl unei fete decedate. Am dat declarație  dacă știm mai multe - ce s-a întâmplat în timpul nopții sau dimineții. Eu am fost sunat de soție la prânz, că nu mai răspunde fata și să venim încoace, că e posibil să fie printre victime. Din ce am înțeles este, dar nu știm ce cadavre au scos. Asta în funcție de ADN”, a spus tatăl victimei la Digi24.

UPDATE 21.00 Raed Arafat și IGSU au solicitat ISU Prahova un raport despre controalele făcute la complexul turistic Ferma Dacilor.

”Datele prezentate vor contribui la crearea unui imagini obiective asupra activităților derulate de ambele părți, îndatoririle și obligațiile aferente fiecărui sector de activitate, în scopul protejării vieții și a bunurilor cetățenilor. Totodată, în cazul în care vor fi constate nereguli sau deficiențe în îndeplinirea atribuțiilor, vor fi dispuse măsurile care se impun”, anunță IGSU. Detalii aici.

UPDATE 20.14 Printre victimele acestei tragedii s-ar afla și doi tineri fotbaliști, frații Luca (16 ani) și Petre Ene (11 ani).

Tatăl lor, Lucian Ene, a încercat eroic să îi salveze, dar a pierit și el în flăcări. În ultima clipă, a reușit să îl salveze doar pe fratele geamăn al lui Luca, Matei Ene. Detalii aici

UPDATE 18.58 Autoritățile anunță că a fost găsit și extras din resturile incendiului un al șaselea corp carbonizat. Nu se poate spune, la prima vedere, dacă este vorba despre un adult sau un copil. Intervenția echipelor de pompieri continuă.

Autoritățile au găsit anterior corpurile a patru adulți și un copil, alte două persoane, fiind căutate în dărâmăturile lăsate în urmă de incendiu.

UPDATE 18.45 DNA ar urma să redeschidă, potrivit surselor „Adevărul”, dosarul privind posibile nereguli în legătură cu sancțiunile dispuse pentru lipsa autorizației de securitate la incendiu a pensiunii Ferma Dacilor. Dosarul fusese clasat în martie.

Ancheta viza posibile nereguli privind acordarea autorizațiilor ISU. Mai exact, deși angajații ISU Prahova ar fi constat nereguli, ar fi dispus avertismente în locul amenzilor. Detalii aici 

UPDATE 17.55 Procurorul care a preluat ancheta în cazul incendiului de la Ferma Dacilor a anunțat că cele trei persoane dispărute, doi copii și un adult, sunt considerate decedate. Cercetările la fața locului vor continua pentru a se stabili cauzele incendiului și pentru a se identifica eventualele rămășite umane nedistruse de flăcări.

UPDATE 17.31 O echipă de patru specialişti de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă (INSEMEX) Petroşani s-a deplasat, marți, la Tohani, pentru a face o expertiză privind incendiul care a mistuit Pensiunea Ferma Dacilor. Detalii aici

UPDATE 17.29  Toate pensiunuile din Prahova vor fi verificate de autorități în legătură cu autorizaţia de securitate la incendiu, în urma tragediei de la Ferma Dacilor, a declarat marţi, la Euronews România, prefectul Virgiliu Nanu. Detalii aici


Citește și

Ce legătură este între pensiunea mistuită de flăcări și Cornel Dinicu

Deși a fost prezentat ca patron al „Fermei Dacilor”, pensiunea care a luat foc în a doua zi de Crăciun 2023, și a acordat interviuri în această calitate, Cornel Dinicu nu apare în actele de la Registrul Comerțului.


UPDATE 16.18 Cele trei persoane încă date dispărute în urma incendiului de la Ferma Dacilor din satul Tohani sunt doi copii şi un adult tânăr, a declarat, marţi, prefectul judeţului Prahova, Virgiliu Nanu.

El a spus că incendiul a afectat o singură clădire, un spaţiu cu restaurant la parter, care avea câteva spaţii de cazare la parter şi aproximativ cinci camere la mansardă. Incendiul ar fi pornit dintr-un loc de cazare de la mansardă. Detalii aici


Citește și

Cornel Dinicu, omul din spatele afacerii Ferma Dacilor, o viață violentă. De la șef de bodyguarzi în Regie la Afacerea „Portbagajul” și diamantele din Sierra Leone


UPDATE 15.32  Bilanțul morților este de cinci persoane, inclusiv un copil. Anterior, prefectul judeţului Prahova anunţase şi găsirea celei de şasea victime, carbonizate, însă ulterior a revenit asupra declaraţiei, precizând că este vorba totuşi despre 5 victime găsite şi că mai sunt căutaţi doi copii şi un adult.

UPDATE 13.44 Numărul morților a ajuns la șase, din care cel puțin un copil.

Prefectul de Prahova, Virgiliu Nanu, a declarat la Antena 3 că şi a şasea victimă a fost identificată carbonizată în runele fostei pensiuni, spunând că la acest moment nu se poate preciza dacă este vorba despre un copil sau despre un adult. La ora transmiterii acestei ştiri continuă acţiunea de căutare a celorlalte două persoane dispărute.


Citește și:

Cine este patronul pensiunii. Cornel Dinicu: „Am instincte foarte bune” VIDEO

Foto: Observatorul Prahovean
Foto: Observatorul Prahovean

Controversatul om de afaceri Cornel Dinicu, patronul complexului „Ferma Dacilor”, care a ars într-un incendiu mistuitor în a doua zi de Crăciun, povestea în urmă cu un an cum și-a construit pensiunea.


UPDATE 13.28 A fost deschis dosar penal pentru ucidere și distrugere din culpă de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova.

Procurorii au început audierile, fiind solicitate declarații de la clienții pensiunii și alți martori, au declarat sursele Adevărul.

UPDATE 12.45 Pompierii anunță că incendiul a fost lichidat și se continuă acțiunea de căutare a celorlalte persoane surprinse.


Citește și

 Tatăl unui angajat: „Fiul patronului venise acasă din cantonament fiindcă se accidentase la hockey“

Cinci morți în urma tragediei de la Tohani, județul Prahova, printre aceștia fiind și fiul patronului pensiunii. Alți trei oameni sunt căutați în continuare. Conform martorilor, cu o seară înainte, patronul ar fi mutat persoanele cazate pentru că se defectase centrala.


UPDATE 12.10 Bilanțul morților crește: pompierii au recuperat cadavrul unei a cincea persoane, un adult, care a murit în incendiu. Alte trei persoane sunt în continuare dispărute.

UPDATE 11.55 Cadavrul unei a patra persoane decedate a fost descoperit de pompieri în rămășițele arse ale complexului Ferma Dacilor din Prahova. Alte patru persoane sunt în continuare dispărute.


Citește și:

 Ipoteze în cazul tragediei: mână criminală sau defecțiune la centrala de lemne

Martorii aflați la fața locului au declarat că, înainte de izbucnirea incendiului, în Pensiunea "Ferma Dacilor" din satul Tohani, judeţul Prahova, ar fi fost un scandal în incinta locației. Oamenii nu exclud ca tragedia să fi fost provocată de o mână criminală.


UPDATE 11.45 Conducerea Inspectoratului General al Poliției Române a dispus trimiterea unei echipe de specialiști din cadrul Institutului Național de Criminalistică, pentru a sprijini ancheta în cazul incendiului de la Ferma Dacilor.

UPDATE 11.25 ISU a  confirmat lipsa autorizației la incendiu și aplicarea unor amenzi patronului de la Ferma Dacilor, în 2019.

În anul 2019 a fost efectuată la acest obiectiv o „verificare pe fond", fiind identificate șase nereguli, dintre care una a fost remediată pe timpul controlului și au fost aplicate șase avertismente.

„La momentul verificării nu au fost puse la dispoziția inspectorilor documente din care să rezulte momentul punerii în funcțiune, pentru a se stabili necesitatea solicitării și obținerii avizului/ autorizației de securitate la incendiu", a precizat ISU Prahova. Detalii aici

UPDATE 10.42 ISU revine cu noi informații privind numărul de persoane care se aflau în pensiune.

În pensiune erau cazate 26 persoane:

- 18 persoane s-au autoevacuat din care 2 persoane au fost transportate la spital cu arsuri minore;

- 3 victime au fost extrase decedate;

- 5 persoane sunt căutate în clădirea incendiată.

UPDATE 10.29 Încă o persoană a fost găsită moartă. Bilanțul morților ajunge la trei, doi adulți și un copil.


CITEȘTE ȘI

Cum arăta Ferma Dacilor, complexul turistic care a ars în Prahova. Cât costa o noapte de cazare FOTO

Colaj Ferma Dacilor jpg

UPDATE 10.08  Virgil Nanu, prefectul de Prahova, a anunțat că din primele informații reiese că complexul nu avea autorizație de securitate la incendiu, iar în 2019 ar fi fost dată o amendă tocmai din acest motiv.

UPDATE 10.00 Potrivit ISU, în pensiune erau cazate 22 persoane:

- 12 persoane s-au autoevacuat;

- 2 persoane au fost transportate la spital cu arsuri minore;

- 2 victime au fost extrase decedate;

- 6 persoane sunt căutate în clădirea incendiată.

Informațiile se pot modifica în funcție de evoluția căutarilor.

UPDATE 09.50 Potrivit Antena 3, minorul găsit carbonizat ar fi copilul patronului pensiunii.

Se pare că erau patru turiști, restul, prieteni ai patronului pensiunii. Este vorba despre o pensiune parter + mansarda din lemn, pe o suprafață aproximativă de 1.000 de metri pătrați.

Cei de la parter s-au autoevacuat, însă cei de la mansardă nu au mai apucat să se autoevacueze. Acum a fost identificată o victimă din cele opt. Discutăm despre cinci adulți și trei copii.

Victima găsită, cred că este vorba despre un copil. Nu știu să vă răspund al cui este copilul, pentru că este complet carbonizat. Se pare că erau trei copii în clădire.

Încă nu s-a intrat în clădire, deoarece acoperișul a căzut. În continuare, în interior arde mocnit și urmează să se intre să se caute în continuare cele șapte victime care sunt de negăsit. Pe zona centrală, tot acoperișul este căzut”, a declarat Virgil Nanu, prefectul județului la Antena 3.

UPDATE 09.41 Complexul turistic nu ar fi avut autorizație de securitate la incendiu, potrivit Digi 24.

Clădirile din complex, construite în 2013, erau din lemn, ceea ce ar fi contribuit la violența incediului.

Ferma Dacilor înainte de incendiu Foto: site-ul pensiunii
Ferma Dacilor înainte de incendiu Foto: site-ul pensiunii

UPDATE 09.36 Prefectul de Prahova a declarat în direct la Digi24 că persoanele dispărute ar fi rămas de fapt blocate în pensiunea cuprinsă de flăcări. Informația nu a fost confirmată de pompierii de la fața locului.

Noaptea trecută, la Ferma Dacilor ar fi avut loc o petrecere privată, organizată chiar de cei care dețin complexul turistic.

Cele două persoane rănite sunt o femeie de 48 de ani și un copil de 16 ani. Cei doi au arsuri la față și la mâini. Cele două victime care au fost asistate, cu arsuri minore, au fost transportate la UPU Ploieşti.

UPDATE 09.30 Bilanțul morților crește: un adult a fost găsit decedat. Este al doilea deces confirmat, după ce anterior cadavrul carbonizat al unui copil a fost găsit de pompieri.

În continuare sunt căutate şi alte persoane date dispărute, fiind vorba despre încă doi copii şi patru adulţi.

UPDATE 09.21 Un copil a murit în urma incendiului, potrivit ISU Prahova. Ar fi vorba despre copilul unui angajat al pensiunii. Corpul copilului a fost găsit carbonizat.

Pompierii au anunțat că incendiul este în curs de lichidare.

UPDATE 09.19 Potrivit Digi24, nu se știe nimic despre 8 persoane care erau cazate la pensiune. Este vorba despre cinci adulți și trei copii. Acoperișul clădirii s-a prăbușit.

UPDATE 08.45 Pompierii au constituit echipe de căutare-salvare pentru identificarea persoanelor dispărute în cazul incendiului care a izbucnit, marţi dimineaţă, la Ferma Dacilor din satul prahovean Tohani.

"Până la acest moment, două persoane cu arsuri la nivelul feţei şi al membrelor superioare au fost asistate medical (conştiente). Totodată, pentru identificarea şi a altor persoane dispărute, pompierii au constituit echipe de căutare - salvare. Intervenţia este îngreunată de faptul că arderea se manifestă generalizat la întreaga clădire, suprafaţa afectată fiind mai mare de 1.000 mp", informează Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.

Ferma Dacilor este un operator economic cu funcţiuni de cazare şi restaurant.

Prefectul judeţului Prahova, Virgiliu Nanu, a declarat, pentru AGERPRES, că este vorba despre o clădire construită din lemn şi formată din parter şi mansardă.

Știrea inițială

La faţa locului au fost mobilizate 10 autospeciale de stingere, 4 autospeciale de primă intervenţie şi comandă, dar şi 4 ambulanţe SMURD şi 3 SAJ, anunţă Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Prahova.

"În acest moment, două persoane sunt asistate medical la faţa locului, prezintă arsuri minore la nivelul membrelor superioare", precizează ISU.

Începând cu ora 06,29 a fost activat Planul Roşu de intervenţie, iar în aceste momente se lucrează pentru lichidarea focului.

Până la acest moment nu au fost comunicate alte date referitoare la persoanele evacuate sau victime.

Prefectul judeţului Prahova, Virgiliu Nanu, a declarat, pentru AGERPRES, că este vorba despre o clădire construită din lemn şi este formată din parter şi mansardă.

Nu se ştie nimic despre persoanele aflate la mansardă, a spus prefectul.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite