DNA redeschide în instanță dosarul Elenei Udrea și al Ioanei Băsescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

DNA a făcut recurs în casație în dosarul privind finanțarea campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din 2009, în care erau cercetate, printre alții, Elena Udrea și Ioana Băsescu, au declarat surse judiciare pentru Adevărul. Măsura vine după o decizie a CJUE privind prescripția

Ioana Băsescu și Elena Udrea, chemate din nou în instanță. Foto: Mediafax/Inquam
Ioana Băsescu și Elena Udrea, chemate din nou în instanță. Foto: Mediafax/Inquam

Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a decis, în iulie, în urma sesizării Curtii de Apel Brașov că deciziile de încetare a proceselor penale ca urmare a prescripţiei sunt contrare dreptului european, în cazul în care e vorba de fraude grave care aduc atingere intereselor UE.

Unii specialiști ai dreptului interpretează decizia ca aplicându-se și dosarelor de corupție.

Pe de altă parte, instanțele aplică neunitar legea privind prescripția, context în care Parchetul General a cerut instanței supreme să stabilească o practică unitară.

Fapte prescrise

Instanța supremă a constatat, pe 11 iulie, că faptele de care erau acuzate Elena Udrea și Ioana Băsescu în dosarul privind finanțarea campaniei electorale din 2009 s-au prescris. 

Aceeași sentință a fost dispusă și în cazul celorlalți inculpați din dosar. În ceea ce îl privește pe Dan Andronic, judecătorii au menținut decizia primei instanțe, de achitare. Decizia este definitivă.

"Menține dispoziția de confiscare specială de la inculpata Udrea Elena Gabriela a sumelor de 691.029,63 lei, 918.864 lei și de 305.118 lei.

Menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză prin ordonanţele nr. 121/P/2015 din 16 martie 2017 ale Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, astfel cum acestea au fost menţinute prin sentinţa penală nr. 45 din 2 martie 2021 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia I Penală, pronunţată în dosarul nr. 5230/2/2017, cu privire la bunurile mobile şi imobile aflate în proprietatea inculpatelor Udrea Elena Gabriela şi Băsescu Ioana.

Menţine restul dispoziţiilor sentinţei penale apelate, în măsura în care nu sunt contrare prezentei", se arată în decizia instanţei. 

Acuzaţiile

Decizia ÎCCJ în dosarul finanțării campaniei pentru alegerile prezidențiale din 2009 a venit după o serie de amânări. 

În prima instanţă, fostul ministru al Turismului Elena Udrea a fost condamnată de Curtea de Apel Bucureşti la 8 ani de închisoare, iar Ioana Băsescu la 5 ani de închisoare.

În acelaşi dosar, Dan Andronic, acuzat de mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului, a fost achitat – acesta fiind şi singurul pe care instanţa l-a găsit nevinovat, decizia menţinută de ÎCCJ.

Procurorii menţionează în rechizitoriu că, în cursul anului 2009, în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, au fost colectate sume de bani provenite din infracţiuni de corupţie, delapidare şi evaziune fiscală care au fost folosite, ulterior, pentru plata unor servicii prestate în campania electorală.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite