Video Dealul Liliecilor de pe Autostrada vestului, curățat de alpiniștii utilitari. Tone de bolovani desprinși din versant VIDEO

0
Publicat:

O cantitate mare de moloz a fost îndepărtată cu ajutorul alpiniștilor utilitari de pe sectorul numit „Dealul Liliecilor” al Autostrăzii Lugoj - Deva. Solul sfărâmicios al versantului face ca desprinderile de bolovani și pietriș să fie frecvente.

Dealul Liliecilor. Foto: DRDP Timișoara
Dealul Liliecilor. Foto: DRDP Timișoara

Pentru a preveni accidentele, constructorii autostrăzii au acoperit dealul cu plase de protecție, care împiedică materialul să ajungă pe carosabil. În cei cinci ani de la inaugurarea sectorului de autostradă Ilia - Șoimuș, de pe valea Mureșului, care traversează și Dealul Liliecilor, tone de bolovani s-au desprins din versant.

„Anul trecut au fost montate pe lotul 4 al Autostrăzii A1 Lugoj – Deva, zona Șoimuș, ”Dealul Liliecilor”, tobogane de moloz pentru evacuarea materialului rezultat în urma decolmatării șanțurilor în zona bermelor. Materialul care s-a adunat în ultima perioadă a fost îndepărtat, fiind astfel realizată detensionarea și retensionarea plaselor de pe versant”, a informat Direcția Regională de Drumuri și Poduri Timișoara.

Dealul Liliecilor se înfățișează celor care circulă pe Autostrada Lugoj - Deva, ca un perete de piatră, brăzdat de urmele lucrărilor de excavare și de găurile lăsate în urmă de desprinderea pietrelor.

Plasele metalice ție ancorate pe pereții săi au oprit însă cea mai mare cantitate a pietrișului, însă au fost cazuri în care bolovanii au distrus sistemul de protecție care acoperă cea mai mare parte a versantului.

Cum a fost construit sectorul Dealul Liliecilor din Hunedoara

În perioada 2017 - 2019, sute de mii de metri cubi de rocă de pe Dealul Liliecilor din Hunedoara (video) au fost excavați pentru a face loc celor doi kilometri din Autostrada A1 Lugoj - Deva, realizați după terasarea dealului.

Lucrările la sectorul Dealul Liliecilor, realizate în satul Șoimuș din Hunedoara, deasupra șoselei Deva - Brad și a malului drept al Mureșului, au fost întârziate mai mult de un an, după ce a fost semnalată prezența unei mici colonii de lilieci, adăpostită într-o peșteră din acest deal.

După monitorizarea timp de un an a liliecilor din grotă, circa zece exemplare dintr-o specie comună, aceștia au fost relocați, iar excavarea versantului au fost reluată în 2017.

În 2019, la finalizarea sectorului de autostradă dintre Șoimuș și Ilia, constructorii s-au mândrit cu lucrarea de artă, pe care au considerat-o una dintre cele mai spectaculoase din România.

În prezent, circa 90 de kilometri din Autostrada Lugoj - Deva, din vestul României, sunt finalizați și pot fi folosiți de șoferi.

Doar tronsonul de nouă kilometri dintre localitățile Holdea și Margina (video), numit și autostrada cu tuneluri, se află în șantier, având termen de finalizare anul 2026.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite