Cum comentează presa internațională retragerea președintelui Iohannis din cursa pentru șefia NATO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele României, Klaus Iohannis, s-a retras joi din cursa pentru conducerea NATO, deschizând calea premierului olandez Mark Rutte pentru a deveni următorul secretar general al alianței militare transatlantice, scrie Reuters.

iohannis administratia prezidentiala png

Toți ceilalți membri NATO îl susținuseră deja pe Rutte, un aliat ferm al Ucrainei și un critic deschis al președintelui rus Vladimir Putin, pentru a-i lua locul lui Jens Stoltenberg, care se retrage anul acesta după un deceniu de mandat.

Cu războiul din Ucraina la ușa NATO și cu națiunile europene îngrijorate de posibila revenire la Casa Albă a lui Donald Trump, critic la adresa NATO, membrii alianței au ajuns la concluzia că Rutte, cu o experiență foarte mare, era cea mai bună persoană pentru acest post.

În timp ce Iohanis își anunșa decizia, Consiliul Suprem de Apărare a României a declarat că va dona Ucrainei unul dintre cele două sisteme Patriot operaționale ale țării, răspunzând astfel solicitărilor adresate de Kiev aliaților săi pentru mai multă asistență în domeniul apărării aeriene.

Iohannis, al cărui al doilea mandat de președinte al României se încheie anul acesta, a declarat în repetate rânduri că statele est-europene au nevoie de o mai bună reprezentare în rolurile de conducere euro-atlantice.

România, membră atât a NATO, cât și a Uniunii Europene, a crescut cheltuielile pentru apărare la 2,5% din produsul intern brut ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina.

Iohannis a intrat târziu în cursă

Președintele României, Iohannis, ș-a ănscris în cursă într-o etapă târzie. Când și-a declarat candidatura în martie, două treimi din toți aliații NATO se poziționaseră deja de partea lui Rutte. De-a lungul celor trei luni de cursă, Iohannis a reușit să obțină un singur vot dintre cei 32 de aliați - cel al premierului ungar Viktor Orbán, care și-a folosit votul pentru a câștiga influență și a asigura excluderea Ungariei din sarcinile și finanțarea NATO pentru Ucraina, scrie politico.eu.

Selecția lui Rutte urmează, de asemenea, unui proces îndelungat în urma căruia mandatul lui Stoltenberg a fost prelungit de patru ori.

România a anunțat joi că președintele Klaus Iohannis se retrage din cursa pentru șefia NATO, iar Bucureștiul îl susține pe premierul olandez Mark Rutte pentru funcția supremă a alianței de apărare, informează și AFP.

"Președintele României a informat... aliații NATO că își retrage candidatura pentru funcția de secretar general al organizației", a anunțat cancelaria prezidenială după o ședință a Consiliului Suprem de Apărare a Țării, adăugând că România îl susține acum pe Rutte.

"Președintele Klaus Iohannis a cerut membrilor Consiliului să se pronunțe asupra candidaturii lui Mark Rutte pentru funcția de secretar general al NATO, iar aceștia s-au declarat în favoarea susținerii de către România a candidaturii premierului olandez."

Retragerea lui Iohannis îi deschide calea lui Rutte pentru a-i succeda lui Jens Stoltenberg în fruntea alianței de apărare în cursul acestui an, întrucât a obținut sprijinul altor aliați.

Nominalizarea unui nou secretar general al NATO necesită un consens din partea tuturor celor 32 de membri ai alianței.

Iohannis, în vârstă de 65 de ani, promisese să aducă o "reînnoire a perspectivei" alianței în calitate de membru al flancului estic al acesteia.

Rutte ocupă în prezent funcția de premier interimar și urmează să părăsească postul în următoarele săptămâni, odată ce va fi instalat un nou guvern olandez.

Premierul olandez în exercițiu, Mark Rutte, urmează să preia funcția de secretar general al NATO, în urma retragerii candidatului României Klaus Iohannis, scrie și Dutch News.

Se așteaptă ca ambasadorii NATO să anunțe oficial schimbarea săptămâna viitoare.

Nu există nicio procedură oficială de numire a secretarului general, dar toți cei 32 de membri trebuie să fie de acord. La începutul acestei săptămâni, atât Slovacia, cât și Ungaria au declarat că nu au obiecții. Rutte a fost alegerea favorită a SUA de luni de zile.

Rutte va fi al patrulea lider olandez al NATO, după Dirk Stikker (1961-1964), Joseph Luns (1971-1984) și Jaap de Hoop Scheffer (2004-2009).

Secretarul general în funcția, Jens Stoltenberg, a declarat miercuri la o întâlnire în Canada că Rutte este un „om mare” care „crede cu tărie în legătura transatlantică”.

„Este un prieten și coleg. Așadar, NATO va fi mâini foarte bune, având în vedere că Mark Rutte va fi următorul secretar general,” a spus Stoltenberg.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite