Copile instituționalizate sub 14 ani, abuzate cu voie de la autorități. DGASPC, sub lupa DIICOT

0
Publicat:

Acuzații grave la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului: mai multe fete dintr-un centru de . plasament din sectorul 4 ar fi fost violate şi abuzate sexual. Totul cu acordul unui angajat al Direcției care ar fi organizat o rețea de prostituție formată din copile aflate în plasament. 

FOTO arhivă Adevărul
FOTO arhivă Adevărul

Un angajat al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului este acuzat că ar fi organizat o rețea de prostituție formată din tinere internate într-un centru de tip familial din sectorul 4. Copilele ar fi fost violate și abuzate sexual în apartamentele care aparțin acestei instituiții, spune fostul vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, Vişinel Bălan. „Reţea de prostituţie la centrul Cavalerii din Sector 4?‼ Cer Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 4 să acţioneze imediat”, a scris, miercuri, pe Facebook, Vişinel Bălan. Acesta susţine că există „suspiciuni grave de reţea de prostituţie condusă de un angajat DGASPC”.

„Mai multe minore ar fi fost violate şi abuzate sexual în apartamentele gestionate de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 4. Suspectăm existenţa unei reţele de prostituţie în căsuţa de tip familial Cavalerii. Copiii abandonaţi sunt ţintele directe ale abuzurilor sexuale”, a mai transmis fostul vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie.

Informații din interior

Vişinel Bălan a venit cu o serie de precizări pentru „Adevărul” despre acest caz. „Primarul Daniel Băluță mi-a confirmat că sunt probleme acolo după ce a făcut verificări. Mi-a spus că situația este chiar mai gravă decât știam eu. Eu am informații din interiorul centrulului Cavalerii, deci nu puteau fi eronate. Până la urmă este foarte grav. Avem fete de 13 ani care se prostituează într-un mod organizat. Și avem și suspiciuni de viol, și mai grav”, a precizat Vişinel Bălan.

La rândul lor, reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 4 spun că au sesizat autoritățile judiciare, încă de anul trecut despre acest caz.

„Autoritatea locală a înaintat, încă din luna decembrie 2023, o sesizare către Secția 15 Poliție care, ulterior, a fost direcționată către Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) pentru investigarea situației semnalate și pentru dispunerea măsurilor legale în regim de urgență. Demersul a fost efectuat ca urmare a unor sesizări primite din interiorul DGASPC Sector 4, dar și din partea unor reprezentanți ai societății civile, în cadrul parteneriatului realizat cu autoritatea locală, pentru a preveni și a identifica situații cu potențial de risc la care ar putea fi expuși minorii aflați sub supraveghere. În continuare, autoritatea locală a Sectorului 4 se află în contact permanent cu instituțiile competente, cărora le oferă tot sprijinul, astfel încât ancheta penală aflată în curs de desfășurare să fie finalizată în cel mai scurt timp posibil”, a mai comunicat Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 4.

Despre „Cavalerii“

Casa de tip familial „Cavalerii“, dezvoltată în cadrul procesului de închidere a Centrului de Plasament „Robin Hood“, ultima instituţie de tip vechi din sectorul 4, a fost inaugurată în 2019. Procesul de închidere a Centrului de Plasament „Robin Hood“ a demarat în 2017. Atunci, în centru erau 49 de copii. Autoritățile anunțau la vremea respectivă că 9 copii cu vârste între 9 şi 17 ani s-au mutat în casa de tip familial „Cavalerii“. Aceasta este o clădire pe un nivel, cu patru dormitoare, o cameră de zi, două băi şi o bucătărie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite