Consiliul Superior al Magistraturii apără reputaţia judecătorilor din dosarul ICA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a admis, marţi, ca întemeiată cererea de apărare a independenţei judecătorilor şi procurorilor implicaţi în soluţionarea dosarului denumit ICA, în care Dan Voiculescua fost condamnat la 10 ani de închisoare. Solicitarea a fost formulată de procurorul Gheorghe Muscalu, vicepreşedintele CSM.

Mai mult, Plenul Consiliului a decis sesizarea Consiliului Naţional al Audiovizualului cu privire la modul în care la anumite posturi de televiziune au fost făcute afirmaţii referitoare la dosarul ICA.

„La data de 13 august 2014, vicepreşedintele CSM a solicitat Inspecţiei Judiciare efectuarea de verificări pentru a se stabili dacă şi în ce măsură a fost adusă atingere independenţei şi imparţialităţii judecătorilor şi procurorilor implicaţi în soluţionarea dosarului denumit ICA (soluţionat de către Curtea de Apel Bucureşti) şi dacă a fost adusă atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său, ca urmare a apariţiei în mass-media (Antena 3, Jurnalul Naţional, Agerpres, Q Magazine, RTV, Corect News, România liberă, etc) a unor multiple articole şi comentarii cu privire la activitatea de judecată desfăşurată la nivelul Curţii de Apel Bucureşti, precum şi cea de urmărire penală realizată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie”, se arată în copmunicatul CSM..

În acest sens, CSM consideră că prin susţinerile publice cum că hotărârea din acest dosar ar fi politică subminează autoritatea judecătorească.

„Susţinerile publice în sensul cărora justiţia este influenţată de factorul politic şi că hotărârea definitivă prin care a fost soluţionată cauza este o hotărâre politică şi neîntemeiată, subminează autoritatea judecătorească şi aduce atingere independenţei sistemului judiciar”, mai arată Consiliul.  

Campanie de presă pentru a discredita magistraţii implicaţi în soluţionarea dosarului ICA

Astfel,inspectorii au concluzionat că, „în perioada 08 – 11.08.2014 s-a realizat o campanie de presă cu scopul de a discredita magistraţii implicaţi în instrumentarea şi soluţionarea dosarului ICA şi modul de funcţionare a sistemului judiciar în ansamblul său, precum şi pentru inducerea ideii unei funcţionări anormale şi incorecte a acestuia, în sensul că dosarul ar fi fost instrumentat într-un alt cadru decât cel prevăzut de legislaţia penală”.

Dan Voiculescu, condamnat definitiv la 10 ani de închisoare

Dan Voiculescu a fost condamnat vineri la 10 ani de închisoare cu executare de magistraţii Curţii de Apel. Astfel, judecătorii au admis cererea procurorilor de majorare a pedepsei date de instanţa inferioară. Tribunalul Bucureşti îl condamnase la 5 ani de închisoare cu executare. 

Magistraţii au respins ca nefondată cererea de schimbare a încadrării juridice făcută de Dan Voiculescu, din infracţiunea de spălare a banilor în infracţiunea de tăinuire. Ulterior, acesta a fost dus la Penitenciarul Rahova.

Totodată, lui Voiculescu i-au fost interzise mai multe drepturi civile pe o durată de 5 ani după executarea pedepsei principale: drepturile de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a fi director/împuternicit/asociat/administrator/beneficiar real al unor societăţi comerciale sau împuternicit al acestora, în ţară sau în străinătate.

De asemenea, magistraţii au decis să-i confişte omului de afaceri imobilul pe care acesta îl deţine în strada Gîrlei (sediul Antenei 3), dar şi un teren de 3.000 de metri pătraţi din sectorul 1 şi sediul firmei Grivco.

Totodată, instanţa a decis confiscarea a câte 2,9 milioane de lei de la Camelia si Corina Voiculescu, fiicele mogulului, reprezentând contravaloarea donaţiilor în acţiuni ale ICA făcute de Dan Voiculescu, dar şi a sumelor din chiria Romtelecom: peste 3 milioane de euro.

Judecătorii au mai dispus confiscarea specială a 3 milioane de dolari din conturile lui Voiculescu, dar şi identificarea tuturor bunurilor ce aparţin familiei.

În plus, magistraţii au pus sechestru pe terenul acestuia din şoseaua Bucureşti-Ploieşti numărul 25, dar şi pe cel din şoseaua Kiseleff.

Ce condamnări au primit ceilalţi inculpaţi în dosarul „ICA”

Corneliu Popa a primit 8 ani de închisoare, iar Cătălin Sandu Jean va sta după gratii 6 ani. Instanţa a mai hotărât punerea sub sechestru a locuinţei acestuia din Bulevardul Decebal. Gheorghe Mencinicopschi a fost condamnat la 8 ani de închisoare. Magistraţii au mai decis să-i pună nutriţionistului casele sub sechestru.

Fostul ministru Sorin Pantiş a fost condamnat la 7 ani de închisoare. Instanţa a dispus şi menţinerea sechestrului pe mai multe bunuri aparţinând fostului ministru al Telecomunicaţiilor: un teren de 500 de metri pătraţi, din str. Austrului (Bucureşti), un apartament din str. Tuzla (Bucureşti), precum şi părţile sociale deţinute de Pantiş la firmele Fintech Consulting SRL şi TLD Evolution SRL.

Vlad Săvulescu a primit 6 ani de închisoare. Instanţa a mai hotărât punerea sub sechestru a caselor acestuia. Este vorba de un imobil (teren + clădire) amplasat în Bucureşti, strada Şoseaua Bucureşti-Ploieşti, cu valoare estimată de un milion de euro, precum şi un apartament din str. Avrig, estimat la circa 95.000 de euro.

Gheorghe Sin a primit 4 ani de închisoare, dar sentinţa i s-a suspendat. De asemenea, judecătorii i-au pus casele sub sechestru. Constantin Baciu a fost condamnat la 4 ani cu suspendare. Alexandru Petre a primit 3 ani cu suspendare. Grigore Marinescu a fost condamnat la 3 ani cu suspendare. Flavius Pop a primit 5 ani cu executare.

Ene Vica a fost condamnată la 3 ani cu suspendare. Instanţa a mai hotărât punerea caselor acestuia sub sechestru.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Dan Voiculescu, din puşcărie: Ura lui Băsescu mă face mai puternic, mai demn, mai curajos

Afacere marca Grivco: Academia rămâne şi fără bani, şi fără teren

Dan Voiculescu vrea anularea condamnării sale, dar cere strămutarea de la Curtea de Apel Bucureşti

Mihai Gâdea şi Daniel Constantin, buni de plată în dosarul ICA. „Victimele colaterale“ ale lui Voiculescu

Corina Voiculescu, fiica lui Dan Voiculescu, renunţă la contestaţia privind sechestrul din dosarul „ICA”

Dan Voiculescu nu se lasă: a contestat raportul Inspecţiei Judiciare care a stabilit că judecătorii au fost repartizaţi legal în dosarul ICA

Voiculescu nu ştie ce să mai facă pentru a-şi salva averea confiscată

Dan Voiculescu, mesaj de după gratii pentru Adrian Năstase: „Trăim într-o dictatură care se apropie de final“

Raiffeisen ar putea ataca în instanţă confiscarea bunurilor pe care avea ipotecă în dosarul lui Dan Voiculescu

Fostul Institut de Cercetări Alimentare şi firma Grivco contestă sechestrul pus în dosarul „ICA”

Când a ajuns Dan Voiculescu stăpân absolut peste banii Securităţii

Avocat: „Voiculescu nu-şi înţelege condamnarea, are convingerea că procesul său a ieşit din tipar“

Voiculescu, primul în topul demnitarilor cu cei mai mulţi ani de puşcărie

Dosarul „ICA”. Dan Voiculescu a ajuns la Rahova după ce a fost condamnat la 10 ani de închisoare. Sediile Antena 3 şi Grivco, confiscate

Sentinţă definitivă în dosarul „ICA”. Dan Voiculescu a fost condamnat definitiv la 10 ani de închisoare cu executare

Cine este Dan Voiculescu. Cum s-a împărţit între politică şi afaceri unul dintre cei mai bogaţi români

Averea familiei Voiculescu este de 120 de milioane de euro. Din declaraţia de avere: Dan Voiculescu, un pensionar cu un apartament, dar cu conturi grase

Ce rămâne în urma lui Dan Voiculescu: trei secvenţe de la arestarea unui mogul media

Dumitru Ghiorghiu, expertul dat afară din DNA, se face scut pentru inculpatul Dan Voiculescu

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite