Fostul Institut de Cercetări Alimentare şi firma Grivco contestă sechestrul pus în dosarul „ICA”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sechestrele au fost instituite n umra condamnărilor din dosarul „ICA” Foto Mediafax
Sechestrele au fost instituite n umra condamnărilor din dosarul „ICA” Foto Mediafax

Fostul Institut de Cercetări Alimentare, în prezent Compania de Cercetări Aplicative şi Investiţii, precum şi compania Grivco, fondată de Dan Voiculescu, au contestat în instanţă sechestrul pus de judecători prin sentinţa dată în dosarul privind privatizarea ICA.

Contestaţia formulată de Grivco se va judeca în 26 august, în timp ce acţiunea Companiei de Cercetări Aplicative şi Investiţii va fi analizată de judecători în 1 septembrie.

Cele două companii contestă sechestrul pus de judecătorii care au dat sentinţa în dosarul ICA, în care omul de afaceri Dan Voiculescu a fost condamnat la 10 ani de închisoare.

Prin decizia definitivă dată de Curtea de Apel Bucureşti în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA) - în care prejudiciul a fost stabilit la aproximativ 60 de milioane de euro - au fost puse sub sechestru asigurător 5.634 de acţiuni la Grupul Industrial Voiculescu şi compania Grivco, în valoare totală de 2.535.300 lei, respectiv 39,125% din capitalul social al acestei societăţi, donate de Voiculescu fiicei sale Camelia. De asemenea, este vorba şi despre 9.974.861 de acţiuni la Compania de Cercetări Aplicative şi Investiţii, în valoare totală de 2.984.358,3 lei, respectiv 46,204775% din capitalul social al acestei societăţi, donate tot Cameliei Voiculescu.

Potrivit deciziei instanţei, au mai fost indisponibilizate 5.382 de acţiuni la Grupul Industrial Voiculescu şi compania Grivco, în valoare totală de aproape 2,5 milioane de lei, respectiv 37,375% din capitalul social al acestei societăţi, donate de Dan Voiculescu fiicei sale Corina. În plus, omul de afaceri i-a donat acesteia şi 9.947.862 de acţiuni la Compania de Cercetări Aplicative şi Investiţii, în valoare totală aproape trei milioane de lei, respectiv 46,204775% din capitalul social al acestei societăţi, care au fost şi ele puse sub sechestru.

Şi fiicele lui Dan Voiculescu au contestt sechestrul

Fiicele omului de afaceri Dan Voiculescu, Corina şi Camelia, au depus pe 14 august, la Tribunalul Bucureşti, două contestaţii la executare împotriva sechestrului dispus în urma deciziei pronunţate în dosarul „ICA”,

Contestaţiile urmează să fie luate în discuţie de judecători pe 25 şi 29 august.

Avocata Maria Vasii a declarat miercuri că nu s-a procedat la indisponibilizarea bunurilor familiei Voiculesu şi că s-a luat o singură măsură de sechestru, cu privire la un bun, sediul Antenei 3.

„Este doar indisponibilizat, am promovat deja contestaţie la executare, ea se află pe rolul Tribunalului Bucureşti. Până la judecarea contestaţiei la executare, apreciem că un alt demers nu mai poate fi efectuat".

Maria Vasii a arătat că, în opinia apărării, "această măsură nu are un fundament legal" şi a precizat că indisponibilizarea prin notarea sechestrului este o simplă notare în cartea funciară, care interzice trimiterea drepturilor reale asupra acestei proprietăţi.

„Una din poziţiile noastre faţă de măsura sechestrului este aceea că bunurile trebuiau evaluate şi individualizate în teren, respectiv trebuiau luate taxele care grevează acest imobil şi trebuia ca aceste persoane să fie introduse în procedură, iar această procedură n-a fost urmată. Din punctul nostru de vedere, măsura sechestrului despre care discutăm astăzi este doar o notare în cartea funciară a existenţei acestui ordin de indisponibilizare, respectiv a sechestrului, şi nu antrenează alte consecinţe juridice", a declarat Vasii.

Avocata a mai arătat că, până la acest moment, DNA nu a anunţat apărarea în legătură cu niciun alt demers în legătură cu executarea laturii civile a sentinţei Curţii de Apel Bucureşti din dosarul ICA, acesta fiind primul de acest gen.

Dan Voiculescu, condamnat la 10 ani de închisoare

Pe 8 august, instanţa Curţii de Apel Bucureşti l-a condamnat pe Dan Voiculescu la 10 ani de închisoare pentru spălare de bani în dosarul „ICA”. De asemenea, magistraţii au decis să-i confişte lui Dan Voiculescu mai multe terenuri, dar şi imobilul în care se află postul Antena 3.

Prin aceeaşi decizie au mai fost condamnaţi şi Gheorghe Mencinicopschi şi Corneliu Popa la câte 8 ani de închisoare, fostul ministru Sorin Pantiş a primit 7 ani de închisorae, iar Cătălin Sandu Jean şi Vlad Săvulescu au fost condamnaţi la 6 ani de închisoare.

Flaviu Pop a primit 5 ani de închisoare. 

Instanţa a dispus şi pedepse cu suspendare după cum urmează: Gheorghe Sin şi Constantin Baciu au primit câte 4 ani, iar Alexandru Petre, Grigore Marinescu şi Ene Vica au primit câte 3 ani.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

Laura Codruţa Kövesi, la Adevărul Live: Antena 3 n-a fost confiscată de vreo instituţie a statului

De la condamnarea lui Dan Voiculescu la zece ani de închisoare în dosarul „ICA”, procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kövesi, a devenit „inamicul public numărul unu” pentru realizatorii şi formatorii de opinie de la Antene. Cum s-a ajuns în această situaţie tensionată şi care este povestea dosarului „ICA” am aflat chiar de la şefa DNA. 

Dosarul „ICA”. Dan Voiculescu a ajuns la Rahova după ce a fost condamnat la 10 ani de închisoare. Sediile Antena 3 şi Grivco, confiscate

Dan Voiculescu (67 de ani) a ajuns la Penitenciarul Rahova după ce a fost condamnat la 10 ani de închisoare. De asemenea, şi ceilalţi condamnaţi la închisoare cu executare în dosarul „ICA” au fost duşi în arest. Curtea de Apel Bucureşti a dat, vineri, sentinţa definitivă în acest caz. Cu această ocazie, judecătorii au decis să-i confişte lui Dan Voiculescu mai multe terenuri, dar şi imobilul în care se află postul Antena 3.

Sentinţă definitivă în dosarul „ICA”. Dan Voiculescu a fost condamnat definitiv la 10 ani de închisoare cu executare

Omul de afaceri Dan Voiculescu a fost condamnat definitiv la 10 ani de închisoare în dosarul „ICA” în care era acuzat de spălare de bani. Magistraţii au decis respingerea cererii de schimbare a încadrării juridice în cazul omului de afaceri.

Cine este Dan Voiculescu. Cum s-a împărţit între politică şi afaceri unul dintre cei mai bogaţi români

Dan Voiculescu, fondatorul Partidul Conservator (Partidul Umanist Român în 1992), este un personaj controversat, care şi-a împărţit activitatea între afaceri şi lumea politică. A fost ales senator în trei legislaturi, iar în 2013 a renunţat la viaţa politică dându-şi demisia din Parlament.

Averea familiei Voiculescu este de 120 de milioane de euro. Din declaraţia de avere: Dan Voiculescu, un pensionar cu un apartament, dar cu conturi grase

Averea familiei lui Dan Voiculescu, care a primit astăzi sentinţa în dosarul ICA, este estimată la 120 de milioane de euro şi ocupă locul 24 în clasamentul „Forbes 500 Miliardari“, publicat în toamna anului trecut. Potrivit declaraţiei de avere însă, Voiculescu este un fost senator, cu o pensie lunară de 2.700 de lei, dar cu sume importante în conturi.

Ce rămâne în urma lui Dan Voiculescu: trei secvenţe de la arestarea unui mogul media

Printre jurnaliştii prezenţi la intrarea în clădirea unde se predase Dan Voiculescu, au fost şi câţiva dintre angajaţii săi. Pentru aceştia, 8 august 2014 va rămâne în istoriile personale ca o zi extrem de confuză.

Dumitru Ghiorghiu, expertul dat afară din DNA, se face scut pentru inculpatul Dan Voiculescu

Un fost expert al DNA, dat afară pentru grave abateri disciplinare a sărit în apărarea lui Dan Voiculescu în studiourile Antena 3. Dumitru Gheorgiu a fost demis din Direcţia Naţională Anticorupţie pentru că divulga date secrete din dosare mediului politic, îşi urmărea colegii şi îi înregistra pe ascuns.

EvenimentePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite