Afacere marca Grivco: Academia rămâne şi fără bani, şi fără teren
0În relaţia păguboasă a Academiei Române cu Grivco SA s-a mai consumat un episod: Academia a returnat firmei familiei Voiculescu banii primiţi pentru arendarea unor terenuri în judeţul Călăraşi, dar contractul de arendă nu a fost reziliat.
Condamnat definitiv la patru ani de închisoare cu suspendare în dosarul privatizării ICA, preşedintele Fundaţiei Patrimoniu a Academiei Române, Gheorghe Sin, a făcut o ultimă favoare holdingului familiei lui Dan Voiculescu, Grivco SA. Fundaţia returnează aproape 700.000 de lei, primiţi avans la arendă, în cadrul unei înţelegeri încheiate de Academia Română cu Grivco SA.
La 14 august 2006, Academia a parafat cu holdingul lui Voiculescu o dubioasă „convenţie de cooperare tehnico-ştiinţifică şi economică”, prin care Grivco se angaja să ajute forul de ştiinţă să recupereze 3.000 de hectare de teren agricol, din judeţul Călăraşi, de care fusese deposedat în perioada comunistă. În decembrie 2006, a fost încheiat un act adiţional, prin care suprafaţa ce trebuia retrocedată Academiei prin intermediul Grivco a crescut la 5.000 de hectare.
Convenţia de cooperare prevedea că terenul retrocedat Academiei prin diligenţele firmei Grivco urma să fie automat dat în arendă firmei lui Voiculescu, printr-un contract separat, pentru 20 de ani, la expirarea perioadei urmând a se prelungi de drept cu încă 20 de ani. Potrivit clauzelor, convenţia înceta de drept la data încetării contractului de arendă, cele două înţelegeri fiind astfel condiţionate una de cealaltă.
Arendă plătită în avans
Tot prin convenţie, Grivco s-a angajat să plătească Academiei un avans din arendă, pentru anul agricol 2006-2007, în valoare de 400.000 de lei, suma fiind crescută, ulterior, prin acte adiţionale, la circa 700.000 de lei. Cu aceşti bani a fost finanţată activitatea Fundaţiei Patrimoniu, înfiinţată în 2005 special pentru recuperarea proprietăţilor care au aparţinut Academiei Române.
Plata avansului nu a fost decât o stratagemă a Academiei de a ocoli organizarea unei licitaţii publice pentru darea în arendă a terenurilor, aşa cum Fundaţia Patrimoniu a procedat, ulterior, şi în alte situaţii, potrivit surselor „Adevărul“. În iulie 2013, printr-un alt act adiţional, Grivco a predat contractul de arendă unei alte firme din grup, Agro Seed Muntenia, fostă Grivco Agro.
Grivco - cu terenurile, Academia - cu paguba
În baza înţelegerii, Academia Română şi Grivco au încheiat, ulterior, un contract de arendă pentru circa 2.000 de hectare de teren recuperate la Perişoru, în judeţul Călăraşi. Grivco nu a reuşit niciodată să ajute Academia să recupereze 5.000 de hectare de teren aşa cum s-a angajat. Clauzele Convenţiei au fost în favoarea sa: în cazul neîndeplinirii obligaţiilor asumate, firma lui Voiculescu risca doar rezilierea convenţiei, fără ca asta să afecteze derularea contractului de arendă. Ceea ce s-a şi întâmplat.
În 2013, Academia Română a constatat că nu au fost îndeplinite clauzele şi, de comun acord, cele două părţi au hotărât rezilierea convenţiei şi a actelor adiţionale. Contractul de arendă a rămas însă în vigoare.
Mai mult decât atât, prin acelaşi act adiţional, Academia s-a angajat să returneze avansul plătit de Grivco pentru arenda corespunzătoare anului 2006-2007, fără alte pretenţii. Astfel, Academia s-a ales doar cu paguba: şi fără bani, şi fără terenul agricol pentru următorii 40 de ani.
Fundaţia Patrimoniu, însărcinată să dea banii înapoi, a eşalonat plăţile pe un an, în tranşe a câte 55.000 de lei. Plăţile au început în decembrie 2013, ultima tranşă urmând să fie achitată în noiembrie anul curent. Culmea, banii nu sunt plătiţi către Agro Seed Muntenia, titularea contractului de arendare, ci către Grivco SA. Ultimul ordin de plată, cu numărul 256/25.08.2014, arată că Fundaţia este la zi cu plăţile către Grivco.
Bâlbe academice
Am încercat să aflăm de la Gheorghe Sin, preşedintele Fundaţiei Patrimoniu, de ce Academia Română a fost atât de darnică cu holdingul Grivco.
Lovit de amnezie, Gheorghe Sin a pretins, iniţial, că nu-şi mai aminteşte dacă Academia a reziliat convenţia. Academicianul a solicitat un răgaz „pentru a se putea interesa”. Odată „informat” de către subalterni, Sin a declarat pentru „Adevărul” că Academia Română ar fi anulat înţelegerea cu Grivco la scurtă vreme de la semnare, în 2006, ceea ce este fals.
Un singur adevăr a scăpat preşedintele fundaţiei: Academia nu avea nevoie de sprijinul Grivco pentru a-şi recupera proprietăţile, confirmând astfel indirect că scopul convenţiei a fost acela de a ajuta holdingul familiei Voiculescu să pună mâna pe terenuri fără licitaţie.
„Convenţia s-a desfiinţat de atunci, pentru că s-a considerat că nu mai este necesară. S-a desfiinţat când a fost înfiinţată Fundaţia Patrimoniu pentru a se ocupa de recuperarea proprietăţilor Academiei. Deci, nu mai avea sens să se ocupe altcineva de aşa ceva”, a declarat Gheorghe Sin. Este evident fals, Fundaţia fiind înfiinţată cu un an înainte de parafarea convenţiei cu Grivco, în 2005. De altfel, Convenţia a fost semnată şi de către preşedintele fundaţiei de la acea vreme, Alexandru Bogdan.
Am căutat un răspuns mai coerent la Dumitru Dinu, director Patrimoniu din Academie. Acesta a refuzat să răspundă la întrebările legate de convenţie, însă l-a contrazis pe preşedintele Fundaţiei Patrimoniu, în privinţa anului în care ar fi fost reziliată înţelegerea. „Trebuie să faceţi o solicitare scrisă către Academie, nu am mandat să discut cu presa. (...) Oricum, convenţia nu s-a reziliat în 2006”, a declarat directorul.
Tăcere la Grivco
Nici reprezentanţii Grivco n-au fost mai comunicativi. Contactat la telefon, preşedintele grupului, Lazăr Mihai, a spus că este plecat din ţară şi nu poate vorbi. Am sunat la Grivco şi am fost direcţionaţi către o avocată a firmei, în măsură să ne ofere informaţiile solicitate. Nu am avut însă succes, avocata Raluca Mihalache spunând că nu ştie despre ce este vorba. „Îmi pare rău, dar nu am aceste informaţii, sunt de foarte puţin timp în firmă şi nu am cum să vă ajut”, a declarat avocata. ;
Gheorghe Sin, condamnat în dosarul ICA
Preşedintele Fundaţiei Patrimoniu, Gheorghe Sin, a fost un colaborator apropiat al lui Dan Voiculescu la ICA. Sin, în calitate de membru în AGA a ICA, a fost complice la subevaluarea activelor institutului, cumpărate de Grivco SA. Astfel, holdingul lui Voiculescu a plătit pentru 17 clădiri şi un teren de 3,6 hectare, în Băneasa, doar 105.000 de euro. Procurorii susţin că domeniul valorează 60 de milioane de euro. Pe 8 august, Curtea de Apel Bucureşti i-a condamnat definitiv pe Dan Voiculescu la 10 ani de închisoare, pe Gheorghe Mencinicopschi, fost director ICA, la opt ani, şi pe Sorin Pantiş, fost ministru, la şapte ani de închisoare. Pentru implicarea sa în privatizarea frauduloasă a ICA, Sin a scăpat doar cu o pedeapsă de patru ani de închisoare cu suspendare. Deşi condamnat definitiv, Gheorghe Sin este menţinut în continuare în fruntea Fundaţiei Patrimoniu, contrar codului etic al Academiei Române.
[<a href="//storify.com/Alinavasile123/grivco-si-voiculescu" target="_blank">View the story "Grivco si Voiculescu " on Storify</a>]