Condiții mizere pentru studenții de la Poliție: Câte 16 în cameră, toalete stricate și fără apă caldă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Imagini sordide din internatul Academiei de Poliție, cu șobolani pe hol, grupuri sanitare degradate și dormitoare supraaglomerate, au fost făcute publice de către Sindicatul Europol.

Cameră de cămin la Academia de Poliție SURSA Facebook Europol
Cameră de cămin la Academia de Poliție SURSA Facebook Europol

UPDATE Reacția Academiei de Poliție

Academia de Poliție a reacționat în urma prezentării imaginilor din căminele instituției, în care se observă șobolani mișunând pe holuri, dormitoare supraaglomerate și băi mizere. „Majoritatea imaginilor și videoclipurilor prezentate în mass-media și în mediul online sunt tendențioase și nu reflectă fidel realitatea”, au precizat reprezentanții Academiei de Poliție într-un răspuns transmis „Adevărul”. Detalii aici 


Imaginile, foto și video, au fost postate pe contul de Facebook al Sindicatului Europol, ulterior liderul de sindicat Europol, Cosmin Andreica, explicând la postul de televiziune B1 TV că studenții Academiei de Poliție București (de care sindicaliștii amintesc că este „cea mai prestigioasă instituție cu care se laudă Ministerul de Interne”), sunt nevoiți să accepte de ani de zile aceste condiții, în prezent explicația care li se oferă fiind aceea că există în derulare proiecte de reabilitare a clădirilor. 

„Bine ați venit în Academia de Poliție....

Acesta este rezultatul managementului performant din ultimii ani ce a fost promovat la nivelul unei instituții care ar trebui să reprezinte "startul unei noi etape din cariera fiecărui viitor polițist" - ca să-l cităm în acest sens pe ministrul Lucian Bode.

Cameră de cămin la Academia de Poliție SURSA Facebook Europol
Cameră de cămin la Academia de Poliție SURSA Facebook Europol

Constatăm cu un gust amar că studenții Academiei de Poliție sunt buni doar pentru momentele de ceremonie în care reprezentanții MAI le aduc la cunoștință cât de importanți sunt pentru instituție și societate și îi folosesc pentru postări pe Facebook, doar pentru a acumula capital de imagine.

Astăzi, viitorii polițiști sunt nevoiți să stea câte 16 într-o cameră, nu au loc unde să-și poată realiza igiena personală, toaletele sunt nefuncționale într-o proporție covârșitoare, iar despre apă caldă nici nu poate fi vorba.

Oare secretarul de stat Raed Arafat ce părere are despre normele de securitate la incendiu? Cât de siguri sunt studenții în acele dormitoare supraaglomerate dacă s-ar produce un scurt circuit la o priză?

Sală de dușuri la Academia de Poliție SURSA Facebook Europol
Sală de dușuri la Academia de Poliție SURSA Facebook Europol

De pe bancheta din spate, de unde conduce Bode MAI-ul, a uitat să le spună viitorilor noștri colegi că în contextul obiectivului de aderare la spațiul Schengen vor fi cazați pe perioada studiilor în condiții mult mai proaste decât în orice penitenciar din țară.

Între timp, cei ce nu sunt "capabili" să-i mintă pe studenți referitor la soluționarea problemelor de cazare, sunt îndemnați să-și caute alt loc de muncă”, este mesajul care însoțește primele imagini postate de Europol. 

Ulterior au fost postate și două video-uri, unul în care este surprins un șobolan pe holurile căminului și o altă filmare cu grupul sanitar care are o ușă roasă de timp și, probabil, și de șobolani. 

„Adevărul“ a contactat autoritățile responsabile pentru un punct de vedere, dar deocamdată nu a primit niciun răspuns. 

„Studenții învață prima lecție din MAI: umilința”

Liderul Europol Cristian Andreica a precizat, marți-dimineață, 25 octombrie 2022, într-o intervenție în direct la B1 TV, că studenții ar fi fost amenințați cu adoptarea măsurilor disciplinare, care pot merge până la exmatriculare, dacă vor transmite în afara academiei imagini cu condițiile din internat. 

„Având în vedere condițiile pe care le vedem în imagini, putem spune că studenții învață prima lecție din Minsiterul Afacerilor Interne, și anume umilința. Pentru că raportat la condițiile pe care le vedem în imaginile video și în pozele pe care noi le-am postat, cei din penitenciare ajung să primească sume compensatorii pentru aceste condiții de detenție, iar în cazul de față îi vedem pe studenții care stau câte 30 într-o cameră, fără apă caldă curentă, cu grupuri sanitare care nu au mai fost modernizate și care sunt lăsate de izbeliște, sub pretextul faptului că în momentul de față Academia de Poliție derulează un amplu proces de renovare și de reabilitare a corpurilor din incinta academiei. Însă nu putem să acceptăm că aceste reabilitări se pot face cu acest tip de sacrificiu, mai ales în condițiile în care, să nu uităm, studenții Academiei de Poliție, masteranzii, nu pot să părăsească incinta școlii, adică sunt obligați să stea în aceste condiții de mizerie”, a spus liderul.

Andreica și-a exprimat regretul că sindicaliștii nu au fost invitați la deschiderea festivă a anului universitar la care a participat și ministrul Lucian Bode. „Nu mai departe de ziua de vineri a fost domnul ministru Lucian Bode la Academia de Poliție, la depunerea jurământului, și-a făcut poze, totul a fost foarte frumos. Îmi pare tare rău că nu au fost invitate și organizațiile sindicale, pentru că l-am fi luat de mânuță și l-am fi plimbat prin aceste pavilioane, să-l întrebăm dacă ar fi fost încântat să petreacă o noapte de coșmar în Academia de Poliție”, a mai spus Andreica.

Liderul a mai precizat că studenții efectiv au fost amenințați să păstreze tăcerea, nicidecum să li se ofere un termen până la care va dura reabilitarea. „Nu li s-a spus nimic, dimpotrivă, au fost amenințați că dacă cumva vor trimite în afara instituției poze, imagini, și vor relata despre condițiile în care sunt ținuți vor suporta consecințele disciplinare până la exmatricularea din școală. Că astea sunt condițiile în care trăim. Chiar o doamnă profesor le-a reproșat studenților că nici ea nu are apă caldă, și locuiește în București, așa că să nu se aștepte ca ei să aibă”, a mai subliniat Andreica. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite