Academia de Poliție, despre căminul mizer: „Majoritatea imaginilor sunt tendențioase și nu reflectă realitatea”
0Academia de Poliție a reacționat în urma prezentării imaginilor din căminele instituției, imagini în care se observă șobolani mișunând pe holuri, dormitoare supraaglomerate și băi mizere.

Imaginile, foto și video, au fost făcute publice de Sindicatul Europol pe pagina de Facebook. Condițiile în care sunt nevoiți să stea studenții și masteranzii Academiei de Poliție sunt sub cele de care beneficiază deținuții în penitenciare, spun reprezentanții sindicatului amintit.




Academia de Poliție a reacționat, venind cu precizări.
„Academia trece printr-un proces complex de reformă”
„Majoritatea imaginilor și videoclipurilor prezentate în mass-media și în mediul online sunt tendențioase și nu reflectă fidel realitatea”, au precizat reprezentanții Academiei de Poliție într-un răspuns transmis „Adevărul”.
Reprezentanții instituției-emblemă a MAI nu neagă veridicitatea imaginilor, însă se apără spunând că instituția este în plin proces de „reformă”.
„Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” trece, în prezent, printr-un proces complex de reformă, iar una dintre principalele componente la nivelul căreia este realizată aceasta vizează infrastructura instituției.
De altfel, acest lucru a fost anunțat printr-un comunicat de presă transmis de Ministerul Afacerilor Interne în data de 5 mai 2022.
Astfel, în acest moment sunt în derulare o serie de lucrări pentru modernizarea pavilioanelor de cazare pentru studenți, fiind accesate fonduri europene pentru desfășurarea unor intervenții ample de renovare a mai multor corpuri de clădire”, se menționează în comunicatul transmis.
„Spațiile destinate studenților au fost igienizate”
Deși contractul pentru lucrări a fost semnat în 2019, proiectul a fost blocat până în decembrie 2021, spun chiar reprezentanții Acadmiei.
„După deblocarea proiectului, în luna mai 2022 conducerea Academiei a semnat contractul de execuție a lucrărilor de reabilitare, modernizare și reabilitare termică pentru două corpuri de clădire din campus. Proiectul se întinde pe durata a 48 de luni, iar fondurile destinate executării lucrărilor sunt de 39.970.000 de lei”, se mai menționează în comunicatul citat.
Ordinul de începere a lucrărilor a fost semnat în august 2022, urmând să fie reabilitate, modernizate și anvelopate termic: Pavilionul central și Pavilionul Nord – Dormitoare.
Nu s-a găsit, în schimb, cu adevărat o soluție pentru ac studenții să fie cazați în condiții decente pe perioada desfășurării lucrărilor, alta decât „igienizarea spațiilor”.
„De asemenea, conducerea Academiei a dispus și măsuri cu efect imediat pentru a evita pe cât posibil situații în care studenții să fie cazați în condiții care nu sunt conforme cu standardele. În acest sens, menționăm că în intervalul 02-21 octombrie 2022 cursurile au fost realizate online, iar spațiile destinate studenților au fost igienizate”, mai menționează reprezentanții Academiei.
„Ne exprimăm regretul pentru situația creată și vă asigurăm că la nivelul Academiei de Poliție au fost dispuse măsurile necesare pentru ca procesul de învățământ să se desfășoare în condiții optime”, mai transmite Serviciul Cooperare Universitară și Relații Publice, fără să precizeze despre ce „măsuri necesare” este vorba.