Colaborare româno-franceză pentru prinderea unor hoți de catalizatoare auto. Prejudiciul, estimat la 4 milioane de euro

0
Publicat:

Trei membri ai unei grupări infracționale specializate în furturi de catalizatoare auto au fost arestați preventiv, fiind depistați la noi în țară și reținuți în urma unor percheziții desfășurate în cadrul unui dosar comun al autorităților judiciare române și franceze. Prejudiciul este estimat la 4 milioane de euro.

DIICOT jpg

La data de 13.02.2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală împreună cu polițiștii Direcției de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, cu sprijinul polițiștilor de investigații criminale din cadrul inspectoratelor de poliție județene Suceava, Botoșani, Mehedinți, Dolj și Olt au pus în aplicare 17 mandate de percheziție domiciliară, într-un dosar penal instrumentat de jandarmii din Franța, din cadrul Secțiunii de Cercetări din Caen, cu sprijinul Oficiului Central de Luptă împotriva Delincvenței Itinerante vizând fapte de furt în grup infracţional organizat, tăinuire de bunuri provenind din furt în grup infracţional organizat, participare la o asociație de răufăcători în vederea săvârșirii unei infracțiuni și spălare a banilor”, potrivit unui comunicat transmis, joi, de DIICOT.

Conform sursei citate, autoritățile franceze, prin Tribunalul de Jurisdicţie Interspecializată din Rennes – Franţa, ca urmare a mai multor ordine europene de anchetă,  au descoperit că membrii grupului organizat,î au săvârșit, în perioada februarie 2022 - februarie 2024,  furturi de catalizatoare auto în dauna a 395 de victime, din zona de nord-vest a Franței, majoritatea fiind persoane juridice. Potrivit procurorilor, prejudiciul creat depăsește suma de 4.000.000 euro.

DIICOT precizează că trei dintre membrii grupului, pe numele cărora autoritățile judiciare franceze au emis mandate europene de arestare, au fost depistați marți și prezentați Parchetelor de pe lângă Curțile de Apel Suceava și Craiova care au formulat propuneri de arestare preventivă, urmând a fi extrădați. Judecătorii Curților de Apel Suceava și Craiova au admis propunerile, dispunând arestarea preventivă a celor trei.

Potrivit procurorilor DIICOT, în cadrul perchezițiilor domiciliare, la care au participat și 4 anchetatori francezi, au fost identificate 4 autovehicule de lux, ridicate în baza unor ordine de indisponibilizare, precum și sumele de 9.600 euro, 3.400 lei, bijuterii, telefoane mobile, tablete, laptop-uri, medii de stocare de interes în cauză, precum și alte mijloace de probă.

Cinci români reținuți în Franța

De altfel, în același dosar, săptămâna trecută a fost organizată o acțiune similară și pe teritoriul Franței. În urma a patru percheziții domiciliare au fost depistați și reținuți alți membri ai grupului organizat, cinci fiind cetățeni români.

Activitățile de cooperare internațională au fost realizate cu suportul EUROJUST și EUROPOL. Acțiunea a beneficiat de sprijinul luptătorilor Serviciilor pentru Intervenții și Acțiuni Speciale și criminaliștilor din cadrul inspectoratelor de poliție județene Suceava, Botoșani, Mehedinți, Dolj și Olt.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite