Circulaţia trotinetelor electrice a fost reglementată. Ce reguli sunt obligatorii pentru cei ce le folosesc pe drumurile publice

0
0
Viteza maximă admisă pentru trotinetele electrice estei de 25 km/h
Viteza maximă admisă pentru trotinetele electrice estei de 25 km/h

Ordonanţa de urgenţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice care reglementează circulaţia trotinetelor electrice pe drumurile publice a fost adoptată. luni seară, în şedinţa de Guvern.

Prin Ordonanţa de Urgenţă se stabileşte că trotinetele electrice pot fi conduse doar de persoane care au  vârsta de cel puţin 14 ani, transportul pasagerilor fiind interzis.

Trotinetele electrice vor fi conduse numai pe pista pentru biciclete, iar în lipsa acestei piste, vor putea circula doar pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă pentru circulaţia vehiculelor este de 50 km/h, iar viteza maximă admisă pentru trotinetele electrice este de 25km/h, arată Ministerul Afacerilor Interne într-un comunicat. 

Casca de protecţie este obligatorie pentru conducătorii de biciclete şi trotinete electrice a căror vârstă este sub 16 ani, atunci când se deplasează pe partea carosabilă.

Echiparea trotinetelor electrice care circulă pe drumurile publice cu mijloace de iluminare şi dispozitive reflectorizant-fluorescente este obligatorie, iar circulaţia pe timp de noapte fără aceste mijloace şi dispozitive în stare de funcţionare este interzisă.

Cum este reglementată folosirea trotinetelor electrice în Occident

Odată cu înmulţirea numărului trotinete electrice în marile oraşe din Europa, a crescut expenenţial şi numărul accidentelor în care sunt implicaţi utilizatorii acestor mijloace de locomoţie. Acest val de accidente, unele soldate cu decese, a forţat autorităţile din ţările europene să reglementeze circulaţia scuterelor electrice.

Autorităţile din Paris, unde sunt estimate a fi aproximativ 15.000 de astfel de vehicule electrice, au anunţat că de la începutul lunii iulie, va intra în vigoare noua legislaţie prin care este limitată viteza acestora la 20 km/h, fiind interzisă circulaţia pe trotuare sau alte zone destinate pietonilor. Pentru cei ce încalcă aceste prevederi amenzile sunt de 135 de euro.

Autorităţile din Suedia au limitat puterea motoarelor electrice ale scuterelor ce pot circula pe drumurile publice la 250 de watts, ceea ce se traduce la o viteză maximă de 20 de km/h. În plus, trotinetele trebuie să fie dotate cu frâne, claxon, dar şi cu far şi reflectorizante. 

În Spania, oraşe precum Madrid sau Barceloan le-au interzis în zonele pentru pietoni, iar la nivel naţional autorităţile urmează să voteze o legislaţie ce propune interzicerea acestora pe trotuare, limitarea vitezei al 25 km/h, dar şi existenţa unei asigurări. Anul trecut, în Spania, cifrele oficiale indicau aproape 300 de accidente, cu 3 decese, însă autorităţile susţin că numărul real este mult mai ridicat. 

Germania este ultima ţară care a introdus o legislaţie în privinţa acestora, votată chiar la începutul acestei luni, prevede o limită de viteză de 20 de km/h, interzicerea acestora pe trotuare şi în zonele pietonale, o vârstă minimă de 14 ani, dar şi existenţa unei asigurări speciale pentru utilizatorii acestora. Marea Britanie este singura ţară care a interzis complet aceste scutere electrice.

Evenimente


Ultimele știri
Cele mai citite